2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.04.01

A húsvét nemcsak a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, hanem a zsidó vallásúaké is, hiszen ők ekkor ünneplik a Peszáchot, a pogányoknál pedig erre az időszakra esik a termékenység ünnepe. De hogyan jelenik meg mindez a képzőművészetben? Vettek-e át a festők pogány vagy akár népi szimbólumokat? Cikkünkben bemutatunk néhány, a húsvéthoz kötődő alkotást.
Mihaly-Munkacsy-Collage
Fotó: stories-of-london.org


A legtöbb művészt húsvét kapcsán a vallási témák ihlették meg. Számos festő, így többek között Leonardo Da Vinci, Rembrant, Giotto di Bondone, Andrea Mantegna és Munkácsy Mihály is megfestette Krisztus alakját a kereszten, a keresztre feszítés előzményét vagy a feltámadást. Húsvét ünnepe azonban jóval régebbi hagyományokra épül, amelyek azonban kevéssé jelennek meg a képzőművészetben. Ahogyan nem túl népszerű téma a húsvét egyéb, népi hagyományokhoz köthető szokásainak – így például a locsolkodás vagy éppen az ünnepi étel: a sonka – ábrázolása sem. Utóbbi a negyven napi böjtöt zárja le, ezért szorosan kapcsolódik a keresztény valláshoz, a locsolkodás azonban sokkal régebbre visszanyúló hagyomány. Hiszen már a pogány hitvilágban is élt ez a szokás mint a termékenység és a megtisztulás jelképe. Alább hat olyan festményt válogattunk össze, melyek megmutatják a húsvétnak a keresztény valláshoz, az átvett szokásokhoz és a néphagyományhoz tartozó elemeit is.1. Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt (1881)

Ez volt a trilógia elsőként elkészült képe, Munkácsy kronológiai sorrendben festette meg Krisztus szenvedéseit, az első képet Krisztus Pilátus előtt címmel 1882-ben mutatták be a budapesti Műcsarnok nagytermében.


nagykep
Fotó: mek.oszk.hu2. A sorozat második darabja az Ecce Homo, amely 1896-ban készült el.


eccehomo
Fotó: mek.oszk.hu3. A trilógia utolsó darabja a Golgota címet kapta, és 1884-ben készült el.

Érdekesség, hogy maga Munkácsy soha nem látta a három képet együtt kiállítva.


golgota_600x368
Fotó: mek.oszk.hu4. Munkácsy Mihály nemcsak stílusában, de témáiban is kiemelkedő alkotó, hiszen nincs még egy olyan művész, aki ilyen sokat foglalkozott volna a húsvét ünnepével. Nemcsak a vallási témákról, de a népi hagyományokról is megemlékezett: 1864-ben festette meg a Húsvéti locsolkodás című képét. A locsolkodás alapvetően pogány hagyomány, melyet a keresztény kultúrkör átvett, és amely eredetileg a termékenység, a megtisztulás szimbóluma.


Munkacsy_Mihaly_Husveti_locsolas
Fotó: wikipedia.hu5. Újházy Ferenc: Asztali csendélet sonkával (1870)

Ez a kép különösen érdekes, hiszen nem találni még egy olyan művészt, akit ennyire megihletett volna a sonka, amely ma már a húsvéti ünnep szerves része. Az ételszentelés szokása szorosan kapcsolódik a húsvét ünnepéhez, ugyanis a templomban megszentelt ételnek mágikus erőt tulajdonítottak. Sőt: a megszentelt étel morzsáiból az állatoknak is vittek, hogy egészségesek maradjanak és szaporodjanak. A sonka csontját pedig vagy gyümölcsfára akasztották, vagy kivitték a földekre a jó termés reményében.


762px-Ujhazy_Still_Life_with_Ham_1870
Fotó: wikipedia.hu6. Josefa de Ayala: Áldozati bárány

Húsvét ünnepe rendkívül összetett, hiszen a keresztény egyház számos pogány és zsidó szokást olvasztott magába. Ez egyrészt elkerülhetetlen egy új vallás és annak szokásai kialakulásakor, másrészt szükségszerű is volt, hogy a pogány hitről áttértek könnyebben azonosuljanak a keresztény szokásokkal. Ilyen átvett hagyomány volt a bárány jelképe, amely a Peszách ünnepkörben jelent meg korábban – sokáig a zsidó húsvét az aratás ünnepe volt, amikor is bárányt ettek, később ezt az ételt váltotta fel a kovásztalan kenyér. Keresztény értelmezés szerint a Peszách maga a megváltás, az áldozati bárányt pedig a Messiással azonosítják, akit feláldoztak, hogy magára vegye az emberiség bűneit – sőt: a Jelenések könyve is báránynak ábrázolja Jézust.


Josefa_de_Ayala_-_The_Sacrificial_Lamb_-_Walters_371193
Fotó: wikipedia.hu


Kultúra.hu

Forrás: wikipédia.org, maszol.ro, kronika.ro

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma