NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.04.13

A 33. Sajtófotó Pályázaton két kategóriában is első helyezést ért el Máté Bence, akit a közönség különleges madárfotóiról ismerhet. Azért fontosak számára az ilyen pályázatok, mert így sok embert el tud érni műveivel – árulta el. A láthatatlan madárfotós beavatott pár műhelytitokba, és jövőbeli terveit is megosztotta.

mate_bence1Leginkább a madarakról készített képeid ismertek, de fényképeztél más állatokat is. Mi az, ami leginkább érdekel?

A természetfotózásból engem alapvetően az akciófotózás érdekel, legyen az madár, emlős vagy ízeltlábú. Az hoz lázba, ha egy érdekes viselkedésformát tudok bemutatni a képpel. Ezt kombinálom a dinamikával, érdekes fényjátékokkal: mesterséges és természetes fényeket együtt használok.

 

Úgy lehet téged leginkább ismerni, mint a „láthatatlan madárfotós”. Az általad használt módszerek a természetfotózás alapkellékei, vagy a te találmányaid?

A lesből való fotózás nagyjából egykorú a fényképezéssel. Az én újításom a félig áteresztő üveg fotózásba bevezetett használata. Ez azt a célt szolgálja, hogy én kilássak a lesből, de ne csak egy kis résen, hanem az egész területet lássam, és úgy tudjak fotózni, hogy a madár ne vegyen észre.

 

Olvastam, hogy a képeidnek megvan az a bizonyos „Máté Bence” stílusa. Miben rejlik ez?

Kíváncsi lennék, mire gondolt, aki ezt írta. Keresem az akciót, a mozgást, és ezek különleges ábrázolása teszi egyedivé a képeimet. A munkámban az a különleges, hogy van benne mozgalmasság, olyan jeleneteket ábrázol, amiket szabad szemmel nehéz, vagy egyáltalán nem lehet megfigyelni. Sok kép érdekessége a hosszú zársebesség. Azok, amiket a Sajtófotó Pályázatra beküldtem, éppen rövidebb zársebességgel készült akciófotók, de nem ritka, hogy több másodpercig tartó felvételeket készítek, és olyankor nagyon érdekes bemozdulásokat, fényhatásokat lehet megfigyelni. Különleges perspektívák a homogén háttér, vagy a háttérben olyan információk megbújása, amik beleillenek a kép történetébe. Ezek lehetnek a „Máté Bence”-stílus jegyei.

 

Rengeteg nemzetközi és hazai díjat is elnyertél már, most két kategóriában is első lettél a Sajtófotó Pályázaton. Mit jelentenek számodra a díjak?

A fotóspályázatokat azért szeretem, mert ez a legjobb módja annak, hogy az elkészült képeket a nagyközönségnek is be tudjam mutatni. Amikor összerakok egy kiállítást, előadást tartok, vagy egy pályázaton eredményesen szerepelek, az mind-mind kapcsolatot jelente az érdeklődőkkel, ami szerintem fontos része ennek a szakmának. A Sajtófotó Pályázaton elért eredményemnek azért örülök különösen, mert természetfotókkal nehéz olyan pályázatokon eredményesen szerepelni, amik nem kifejezetten ilyen típusú képekről szólnak.

 

Milyen gyakran szoktál kiállítani?

Ritkán tartok kiállítást. Úgy állítottam össze a csapatomat, hogy nekem se a pályázatokkal, se a kiállításokkal nem kell sokat foglalkoznom, többen is a segítségemre vannak. Ennek azért van nagy jelentősége, mert nehéz volt kialakítani egy olyan rendszert, amiben én csak a fotózásra tudok koncentrálni. Ha ezeket egyedül kellene véghezvinnem, nem lenne időm fotózni. A munkastílusom olyan, hogy kiválasztok egy témát, és azzal több héten, vagy akár több hónapon keresztül folyamatosan foglalkozom. Jelenleg nincs kiállításom, de van egy bérelhető anyagom, amit cégek, múzeumok szoktak elkérni.

 mate_bence2


Egy rövid dokumentumfilm-sorozatban mutatták be a munkásságodat. Terveztek ennek a sorozatnak folytatást?

Tervben van. Akkor három részt forgattunk le a stábbal, a forgatás is nagyon jó élmény volt, és a fogadtatása is. Örültem, hogy olyanokat is érdekelt a sorozat, akik nem fotósok, de kíváncsiak, hogyan készültek a képek. Ezt most egy saját produkcióban folytatjuk, hárman dolgozunk rajta. Van már olyan rész, ami a vágóasztalon van, de van, amit még csak most készítünk elő.

 

Jelenleg minek a fotózásával foglalkozol?

Most egy jégmadár fotós projektben vagyok benne, aminek az a különlegessége, hogy egy olyan madárról van szó, amit a leggyakrabban fotóznak Európában, de ennek ellenére ki tudtunk találni egy olyan fotótémát, ami különbözik az eddigiektől. A tesztfelvételek már elkészültek, műtermi körülmények között már megalkottunk olyan vázlatot, amit szeretnénk, ha a természetben is el tudnánk készíteni. Azon dolgozunk, hogy a természetben odajöjjön a madár, és olyan mozgásokat végezzen, ami a fotózáshoz ideális lenne. A fotózásaim mindig jól megtervezettek, előre tudjuk, mi az, amit szeretnénk, de a képek eszenciáját mégis mindig a természet kiszámíthatatlansága adja.

 mate_bence3


Munkádból adódóan rengeteg helyen jártál a világon. Melyik az a hely, ahová szeretsz visszajárni?

A Kiskunsági Nemzeti Park a legkedvesebb hely a számomra, mert otthon érzem magam benne. Ez a világ azért jelent egy kicsit mást a számomra, mint az egzotikus tájak, mert itt tettem meg az első lépéseket a fotózás felé. Amikor elkezdtem madarászni, azt se tudtam, hogy melyik milyen madár, de volt nálam egy könyv, és nagy sikerélmény volt, amikor meg tudtam mondani a könyv segítségével a látott madár nevét. Azóta nagyon sok helyen volt lehetőségem fotózni, de az újdonság ereje miatt sokkal kedvesebbek az itt élő fajok, mint bármilyen más, Európán kívül élő. Nagy szerencse, hogy a nemzeti parkban lakom, és hogy sikerült egy olyan rendszert felépítenem, amiben azzal foglalkozhatok, amit szeretek.


Bodor Máté

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma