kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.04.13

A 33. Sajtófotó Pályázaton két kategóriában is első helyezést ért el Máté Bence, akit a közönség különleges madárfotóiról ismerhet. Azért fontosak számára az ilyen pályázatok, mert így sok embert el tud érni műveivel – árulta el. A láthatatlan madárfotós beavatott pár műhelytitokba, és jövőbeli terveit is megosztotta.

mate_bence1Leginkább a madarakról készített képeid ismertek, de fényképeztél más állatokat is. Mi az, ami leginkább érdekel?

A természetfotózásból engem alapvetően az akciófotózás érdekel, legyen az madár, emlős vagy ízeltlábú. Az hoz lázba, ha egy érdekes viselkedésformát tudok bemutatni a képpel. Ezt kombinálom a dinamikával, érdekes fényjátékokkal: mesterséges és természetes fényeket együtt használok.

 

Úgy lehet téged leginkább ismerni, mint a „láthatatlan madárfotós”. Az általad használt módszerek a természetfotózás alapkellékei, vagy a te találmányaid?

A lesből való fotózás nagyjából egykorú a fényképezéssel. Az én újításom a félig áteresztő üveg fotózásba bevezetett használata. Ez azt a célt szolgálja, hogy én kilássak a lesből, de ne csak egy kis résen, hanem az egész területet lássam, és úgy tudjak fotózni, hogy a madár ne vegyen észre.

 

Olvastam, hogy a képeidnek megvan az a bizonyos „Máté Bence” stílusa. Miben rejlik ez?

Kíváncsi lennék, mire gondolt, aki ezt írta. Keresem az akciót, a mozgást, és ezek különleges ábrázolása teszi egyedivé a képeimet. A munkámban az a különleges, hogy van benne mozgalmasság, olyan jeleneteket ábrázol, amiket szabad szemmel nehéz, vagy egyáltalán nem lehet megfigyelni. Sok kép érdekessége a hosszú zársebesség. Azok, amiket a Sajtófotó Pályázatra beküldtem, éppen rövidebb zársebességgel készült akciófotók, de nem ritka, hogy több másodpercig tartó felvételeket készítek, és olyankor nagyon érdekes bemozdulásokat, fényhatásokat lehet megfigyelni. Különleges perspektívák a homogén háttér, vagy a háttérben olyan információk megbújása, amik beleillenek a kép történetébe. Ezek lehetnek a „Máté Bence”-stílus jegyei.

 

Rengeteg nemzetközi és hazai díjat is elnyertél már, most két kategóriában is első lettél a Sajtófotó Pályázaton. Mit jelentenek számodra a díjak?

A fotóspályázatokat azért szeretem, mert ez a legjobb módja annak, hogy az elkészült képeket a nagyközönségnek is be tudjam mutatni. Amikor összerakok egy kiállítást, előadást tartok, vagy egy pályázaton eredményesen szerepelek, az mind-mind kapcsolatot jelente az érdeklődőkkel, ami szerintem fontos része ennek a szakmának. A Sajtófotó Pályázaton elért eredményemnek azért örülök különösen, mert természetfotókkal nehéz olyan pályázatokon eredményesen szerepelni, amik nem kifejezetten ilyen típusú képekről szólnak.

 

Milyen gyakran szoktál kiállítani?

Ritkán tartok kiállítást. Úgy állítottam össze a csapatomat, hogy nekem se a pályázatokkal, se a kiállításokkal nem kell sokat foglalkoznom, többen is a segítségemre vannak. Ennek azért van nagy jelentősége, mert nehéz volt kialakítani egy olyan rendszert, amiben én csak a fotózásra tudok koncentrálni. Ha ezeket egyedül kellene véghezvinnem, nem lenne időm fotózni. A munkastílusom olyan, hogy kiválasztok egy témát, és azzal több héten, vagy akár több hónapon keresztül folyamatosan foglalkozom. Jelenleg nincs kiállításom, de van egy bérelhető anyagom, amit cégek, múzeumok szoktak elkérni.

 mate_bence2


Egy rövid dokumentumfilm-sorozatban mutatták be a munkásságodat. Terveztek ennek a sorozatnak folytatást?

Tervben van. Akkor három részt forgattunk le a stábbal, a forgatás is nagyon jó élmény volt, és a fogadtatása is. Örültem, hogy olyanokat is érdekelt a sorozat, akik nem fotósok, de kíváncsiak, hogyan készültek a képek. Ezt most egy saját produkcióban folytatjuk, hárman dolgozunk rajta. Van már olyan rész, ami a vágóasztalon van, de van, amit még csak most készítünk elő.

 

Jelenleg minek a fotózásával foglalkozol?

Most egy jégmadár fotós projektben vagyok benne, aminek az a különlegessége, hogy egy olyan madárról van szó, amit a leggyakrabban fotóznak Európában, de ennek ellenére ki tudtunk találni egy olyan fotótémát, ami különbözik az eddigiektől. A tesztfelvételek már elkészültek, műtermi körülmények között már megalkottunk olyan vázlatot, amit szeretnénk, ha a természetben is el tudnánk készíteni. Azon dolgozunk, hogy a természetben odajöjjön a madár, és olyan mozgásokat végezzen, ami a fotózáshoz ideális lenne. A fotózásaim mindig jól megtervezettek, előre tudjuk, mi az, amit szeretnénk, de a képek eszenciáját mégis mindig a természet kiszámíthatatlansága adja.

 mate_bence3


Munkádból adódóan rengeteg helyen jártál a világon. Melyik az a hely, ahová szeretsz visszajárni?

A Kiskunsági Nemzeti Park a legkedvesebb hely a számomra, mert otthon érzem magam benne. Ez a világ azért jelent egy kicsit mást a számomra, mint az egzotikus tájak, mert itt tettem meg az első lépéseket a fotózás felé. Amikor elkezdtem madarászni, azt se tudtam, hogy melyik milyen madár, de volt nálam egy könyv, és nagy sikerélmény volt, amikor meg tudtam mondani a könyv segítségével a látott madár nevét. Azóta nagyon sok helyen volt lehetőségem fotózni, de az újdonság ereje miatt sokkal kedvesebbek az itt élő fajok, mint bármilyen más, Európán kívül élő. Nagy szerencse, hogy a nemzeti parkban lakom, és hogy sikerült egy olyan rendszert felépítenem, amiben azzal foglalkozhatok, amit szeretek.


Bodor Máté

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma