15_eves

2019.04.18

Óbuda az 1800-as évek végén még falusias hangulatú városrész volt. Akkori atmoszférájáról már csak néhány épület mesél. A kerület arculatát ma már a panelrengeteg határozza meg, és csak a tömbök között lehet itt-ott rábukkanni a régi idők miliőjére. Óbuda eltűnt utcái címmel Horváth Péter, az Óbudai Múzeum történésze tartott várostörténeti sétát.

obuda_fo_ter
Óbuda, Fő tér. 1890-es évek. A korábbi Városház mellett a még földszintes Gerbhardt-ház látható.
Forrás: egykor.hu

Kicsit faramuci a helyzet, ugyanis a séta során leginkább olyan dolgok kerültek elő, amelyek ma már nem láthatók, ezért eléggé nagy szükségünk volt a képzelőerőnkre a nem létező épületek, utcák felidézésére. Kiindulópontként kaptunk is a kezünkbe egy, az 1880-as évekbeli Óbuda város- és utcaszerkezetét ábrázoló térképet a séta elején.


A Szentlélek térről induló túra elején megismerkedtünk azokkal az okokkal, amelyek formálták a városképet. Az 1763-as földrengés komoly károkat okozott, az 1838-as nagy árvízben pedig Óbuda házainak több mint fele megsemmisült. De nemcsak a természeti katasztrófák alakították e környék kinézetét: az emberi tevékenység is hozzájárult Óbuda arculatvesztéséhez. A Szentlélek tér például sokkal nagyobb volt, az 50-es években azonban megépítették az oly rég várt hidat, így a tér jócskán beszűkült.


fo_ter
Óbuda, Fő tér. 1903-04 körül. A korábbi Városháza lebontva, a Gerbhardt-ház már többszinntes.
Forrás: egykor.hu


Óbuda egyik centrumát, a mai Szentlélek tér, Fő tér területén elhelyezkedő központot a Zichy család alakította ki, akik 1659-től birtokolták a területet. Kastélyuk 1746 és 1752 között épült. Akkoriban a déli szárny, ahol most buszmegálló van, teljesen be volt építve. Ez volt a Naszád utca, amelynek oldalán földszintes házak helyezkedtek el, köztük több kávéház helyet kapott, például a Galantin is. Ezen a környéken egy gazdagabb réteg élt, akik szőlőtermelésből, a borkészítésből és a kocsmák üzemeltetéséből szerezték a vagyonukat. Jó minőségű anyagokból építkeztek, így a földrengés során az itt található húsz házból csupán kettő dőlt össze.


A városmag nem sokat változott, a Szentlélek téren és a Fő téren álló épületek nagy része a 18. század végén és a 19. század közepén épült. 1834-ben költözött ide az óbudai városháza a mai, III. kerületi városháza helyén állt egyemeletes, klasszicista házba. Az egyemeletes városháza helyén azután 1906-tól áll a ma is látható épület.


varoshaza
Óbuda. A Városháza az 1930-as években
Forrás: egykor.hu


Szembenállva a Városházától jobbra áll a kezdetben földszintes Gebhardt-ház, amelyben az 1870-es évek végétől szatócsbolt, majd 1888 és 1909 között Gebhardt József fűszer- és dohánykereskedése üzemelt. A mai Esernyős kulturális központ helyén volt 1899-től 1905-ig Mersch Konrád kerthelyiséges kocsmája, a Fogadó az ingaórához. A kereskedés és a kocsma a ház 1900 körüli átépítése után is megmaradt, emellett borbélynak és fogtechnikusnak is helyet adott, valamint a Gebhardt család tagjain kívül 8-10 bérlő is elfért ott.


A Laktanya utcát korábban Tömlöc utcának hívták, mivel a sarki épületben volt az uradalmi börtön, amiben három zárka és három földalatti tömlöc kapott helyet. A mellette álló épület a Vasmacska, ami 1885-ben eredetileg is vendégfogadónak épült. Akkor még hozzátartozott a mostani Trófea étterem területe is, ami akkoriban kávézóként üzemelt.


szentlelek_ter_nyugat_fele_nezve_1920_korul
A Szentlélek tér nyugat felé nézve, 1920 körül
Forrás: egykor.hu


A Laktanya utca elnevezése egyébként nem véletlen, az akkor meglévő izraelita temető mellé az 1810-es években kaszárnya épült, ahol 1870-től a Császári és Királyi Duna Flottilla központja volt. Ma a Katasztrófavédelem oktatási központja működik itt.


Óbuda egyébként nemcsak a szőlőiről, hanem textiliparáról is híres volt. A területet selyemipari központtá akarták tenni, először a selyemcérnázó üzem készült el 1781-ben. A filatórium ötemeletes épülete vízi energiával meghajtott 3420 orsójával a maga korában a Monarchia legnagyobb ilyen létesítménye volt, de éppen emiatt rövid életűnek bizonyult, mivel a felduzzasztott patakok vizének energiája kevés lehetett a hatalmas létesítmény folyamatos működtetéséhez. Az üzemeltetését az évtized végén beszüntették, épületének csak a tervrajzai maradtak fent. A Miklós téren viszont a mai napig áll az 1786-ban épült selyemgombolyító. A copf stílusú homlokzatú, centrális elrendezésű épületben az 1830-as évekig működött az üzem.


selyemgombolyito
A Selyemgombolyító épülete az 1950-es évek elején
Forrás: egykor.hu


A 11-es főutat korábban Majláth utcának hívták, Mailáth György jogász után, aki 1781 és 1784 között az óbudai kamara ügyésze volt. Ez az út már akkoriban is a környék egyik fontos pontja volt, és hasonlóan forgalmas, mint ma, annak ellenére, hogy maga Óbuda a szanálás és a panelépítés előtt igazán falusias hangulatú környék volt, főként földszintes házakkal..


A régi város másik centruma a mai Serfőző utca, Óbudai utca, Korona tér és Kiskorona utca környékén volt. Itt több felekezet élt egymás mellett békében, templomaikat is egymáshoz közel építették fel. A területet nagy számban lakták zsidók is, akik egészen 1873-ig, Pest és Buda egyesítéséig laktak itt, azt követően a pesti részekre vándoroltak. A környéken olyan jellegű házak álltak, mint a Kéhli vendéglő vagy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épülete. Ez utóbbiban egyébként Krúdy lakott családjával: miután a margitszigeti otthonukat már nem tudták fenntartani, ideköltöztek.


florian_ter
Flórián tér, Óbuda. 1900 körül
Forrás: egykor.hu


Sétánk a Flórián téren ért véget, ahol megtudtunk, hogy korábban a terület be volt építve, és kis utcák szabdalták, amelyeken fel lehetett menni a szőlőkig. A szanálást követően lebontották a házakat, és bár azt tervezték, hogy újra beépítik, végül a terület zöld maradt.


Óbuda arculata azonban teljesen változott. A korábbi földszintes házakat elbontották, helyükre hatalmas paneleket húztak. A beépítés nagyszabású koncepció alapján valósult meg. A túlzsúfoltság okozta problémák viszonylag hamar kiütköztek, így szerencsére a ma már utópisztikusnak ható akkori terveknek csak egy része valósult meg.


Kocsis Katica

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma