15_eves

2016.06.14
Szíjjártó Anita

Az idén 400 helyszínen 2200 programmal készül országszerte a Múzeumok Éjszakája június 25-én. A tavaly először – sikerrel – meghirdetett tematikus programot, illetve a vidéki város fókuszba helyezését idén is folytatjuk – mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón június 14-én a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban.

DSC_8241_Copy


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai már 15. alkalommal szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját, melynek előkészítésén egész éven át dolgoztak. Az államtitkár felidézte, hogy tavaly a látogatók száma meghaladta a 420 ezret, mely rekordnak számít, illetve nemcsak muzeális intézmények csatlakoztak a programhoz, hanem közművelődési intézmények, kultúrházak, levéltárak és könyvtárak is – a paletta pedig évről évre egyre bővül.


„Idén 90 intézmény összesen 200 programmal csatlakozott a központi üzenethez, mely a Hősök, újítók, felfedezők címet viseli” – jegyezte meg Hoppál Péter. Hozzátette: a 2016-os kiemelt helyszín idén Kecskemét, ahol tavaly 42 helyszínen várták a látogatókat, és 62 ezer regisztrálást rögzítettek. Az idei évben 47 helyszínen fogadják az érdeklődőket – az intézmények között pedig 15 oldtimer buszok segítik a közlekedést.

Hoppál Péter kiemelte: a teljes rendezvényre 47 millió forintot költenek, ebből 25 millió forint a rendkívüli miniszteri keretből biztosított összeg. Fontos tudnivaló, hogy egy központi karszalaggal minden kiállítási helyszín meglátogatható – a felnőttek 1500 forintért, a diákok 600 forintért, a hat éven aluli gyerekek pedig ingyen vehetnek részt a Múzeumok Éjszakája programjain.


DSC_8106_Copy


Budapesten a korábbi évekhez hasonlóan ingyenes múzeumbusz közlekedik: hét útvonalon 18:00 és 2:30 között – a karszalag felmutatásával – vehető igénybe a szolgáltatás. Az E.ON jóvoltából három elektromos kisvonat is járni fogja a várost, melyek a kisebb múzeumi helyszíneket kötik össze, illetve a zöld város jegyében a MOL BUBIK is fontos közlekedési eszközök lesznek ezen az éjszakán (is). Az útvonalakról a www.muzej.hu honlapon és a programfüzetből lehet tájékozódni.

 

A vidékről érkezők számára a MÁV-START Zrt. És a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Debrecenbe, Nagykanizsára, Szegedre, Szombathelyre, valamint Kecskemétre vonattal érkezők számára június 25-én estétől másnap hajnalig. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Ügynökség az idén intézményi pályázatokat is hirdetett a kiemelt tematikához kapcsolódóan. A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni, valamint egy intézmény a közönségszavazás útján nyerhette el a díjat. A beérkezett pályázatok egy-egymillió forintos nívódíjban részesültek. A „Múzeum hősei” kategóriában a debreceni Déri Múzeum, a „Felfedezők az éjszakában” kategóriában a Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum, míg az „Újítóké a jövő” kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény nyerte el a nívódíjat. A közönségszavazás győztese a miskolci Herman Ottó Múzeum lett. Az összeget az intézmények az idei program kialakítására használhatják fel.


DSC_8286_Copy


Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta: kiemelt fontosságú az MTVA számára a Múzeumok Éjszakája, sok műsoruk fog vele foglalkozni. Az alelnök megemlítette: a Kossuth Rádió Gondolatjel, Belépő, 180 Perc és Krónika című műsorát, a Duna Televízión futó Család-barát című magazint, a Kult+-t, az M1-en jelentkező Tessék! című műsort, illetve a Bartók Rádió által sugárzott Súgólyuk című műsort, melyek foglalkozni fognak a Múzeumok Éjszakája programjaival.

 

DSC_8138_1_Copy


A rendezvény részletes országos programja a www.muzej.hu weboldalon és mobilalkalmazáson érhető el – utóbbi az „EVENT@HAND MUZEJ” nevű applikáció, mely az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztése, és amely idén is elérhető lesz az események és a helyszínek látogatói számára. Az ingyenes alkalmazást a támogatott szoftverboltok kínálatából (AppStore, Google Play) lehet letölteni, használatához azonban már nincs szükség internetelérésre. A résztvevő intézmények és események anyagai mellett a kiemelt települések interaktív térképei és a helyi közlekedési információk is segítik az eligazodást, a „Kedvencek” listával és az „Emlékeztető” szolgáltatás használatával pedig előre fel lehet készülni a hosszúra nyúló éjszakára.Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma