Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.06.14
Szíjjártó Anita

Az idén 400 helyszínen 2200 programmal készül országszerte a Múzeumok Éjszakája június 25-én. A tavaly először – sikerrel – meghirdetett tematikus programot, illetve a vidéki város fókuszba helyezését idén is folytatjuk – mondta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón június 14-én a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban.

DSC_8241_Copy


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai már 15. alkalommal szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját, melynek előkészítésén egész éven át dolgoztak. Az államtitkár felidézte, hogy tavaly a látogatók száma meghaladta a 420 ezret, mely rekordnak számít, illetve nemcsak muzeális intézmények csatlakoztak a programhoz, hanem közművelődési intézmények, kultúrházak, levéltárak és könyvtárak is – a paletta pedig évről évre egyre bővül.


„Idén 90 intézmény összesen 200 programmal csatlakozott a központi üzenethez, mely a Hősök, újítók, felfedezők címet viseli” – jegyezte meg Hoppál Péter. Hozzátette: a 2016-os kiemelt helyszín idén Kecskemét, ahol tavaly 42 helyszínen várták a látogatókat, és 62 ezer regisztrálást rögzítettek. Az idei évben 47 helyszínen fogadják az érdeklődőket – az intézmények között pedig 15 oldtimer buszok segítik a közlekedést.

Hoppál Péter kiemelte: a teljes rendezvényre 47 millió forintot költenek, ebből 25 millió forint a rendkívüli miniszteri keretből biztosított összeg. Fontos tudnivaló, hogy egy központi karszalaggal minden kiállítási helyszín meglátogatható – a felnőttek 1500 forintért, a diákok 600 forintért, a hat éven aluli gyerekek pedig ingyen vehetnek részt a Múzeumok Éjszakája programjain.


DSC_8106_Copy


Budapesten a korábbi évekhez hasonlóan ingyenes múzeumbusz közlekedik: hét útvonalon 18:00 és 2:30 között – a karszalag felmutatásával – vehető igénybe a szolgáltatás. Az E.ON jóvoltából három elektromos kisvonat is járni fogja a várost, melyek a kisebb múzeumi helyszíneket kötik össze, illetve a zöld város jegyében a MOL BUBIK is fontos közlekedési eszközök lesznek ezen az éjszakán (is). Az útvonalakról a www.muzej.hu honlapon és a programfüzetből lehet tájékozódni.

 

A vidékről érkezők számára a MÁV-START Zrt. És a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Debrecenbe, Nagykanizsára, Szegedre, Szombathelyre, valamint Kecskemétre vonattal érkezők számára június 25-én estétől másnap hajnalig. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Ügynökség az idén intézményi pályázatokat is hirdetett a kiemelt tematikához kapcsolódóan. A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni, valamint egy intézmény a közönségszavazás útján nyerhette el a díjat. A beérkezett pályázatok egy-egymillió forintos nívódíjban részesültek. A „Múzeum hősei” kategóriában a debreceni Déri Múzeum, a „Felfedezők az éjszakában” kategóriában a Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum, míg az „Újítóké a jövő” kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény nyerte el a nívódíjat. A közönségszavazás győztese a miskolci Herman Ottó Múzeum lett. Az összeget az intézmények az idei program kialakítására használhatják fel.


DSC_8286_Copy


Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta: kiemelt fontosságú az MTVA számára a Múzeumok Éjszakája, sok műsoruk fog vele foglalkozni. Az alelnök megemlítette: a Kossuth Rádió Gondolatjel, Belépő, 180 Perc és Krónika című műsorát, a Duna Televízión futó Család-barát című magazint, a Kult+-t, az M1-en jelentkező Tessék! című műsort, illetve a Bartók Rádió által sugárzott Súgólyuk című műsort, melyek foglalkozni fognak a Múzeumok Éjszakája programjaival.

 

DSC_8138_1_Copy


A rendezvény részletes országos programja a www.muzej.hu weboldalon és mobilalkalmazáson érhető el – utóbbi az „EVENT@HAND MUZEJ” nevű applikáció, mely az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztése, és amely idén is elérhető lesz az események és a helyszínek látogatói számára. Az ingyenes alkalmazást a támogatott szoftverboltok kínálatából (AppStore, Google Play) lehet letölteni, használatához azonban már nincs szükség internetelérésre. A résztvevő intézmények és események anyagai mellett a kiemelt települések interaktív térképei és a helyi közlekedési információk is segítik az eligazodást, a „Kedvencek” listával és az „Emlékeztető” szolgáltatás használatával pedig előre fel lehet készülni a hosszúra nyúló éjszakára.



Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

01_szebeni

2019.06.16

Szebeni András számtalan elismerést begyűjtött az elmúlt 50 évben: otthonában sorakozik Balogh Rudolf-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díja, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés is. Ezek mellé nemrég megkapta a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíjat is. Az ő képeiből mutatunk be néhányat.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma