728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.13

Ha a Zsennyei Alkotóház falai mesélni tudnának, alighanem mindenki tátaná a száját a csodálkozástól. A több száz éves kastély többek között a Bezerédj és a Békássy családnak adott otthont. Itt született az első világháborúban hősi halált halt Békássy Ferenc költő is.

zsennyei_alkotohaz

A Zsennyei Alkotóház Vas megyében, Szombathelytől húsz kilométerre található, közel Zsennye faluhoz, impozáns környezetben, a középkori eredetű Bezerédj-kastélyban.

Mind a Bezerédj, mind a Békássy család meghatározó szerepet vállalt a magyar történelem nehéz időszakaiban: a 15. században élt Bezerédj György két fia, János és Zsigmond a huszitákkal szemben tanúsított bátorságukért Zsigmond királytól kaptak címert, több családtag a mohácsi csatában vesztette életét, Bezerédj Imre pedig II. Rákóczi Ferenc brigadérosa volt.


bekassy_unnep_1


A kastély kertjében áll a néhány éve újból felfedezett Békássy Ferenc költő, műfordító, katonatiszt sírhelye, aki 1915-ben vesztette életét az orosz fronton. Az 1893. április hetedikén a kastélyban született Békássy Cambridge-ben, a King’s College-ben szerzett diplomát, első verspublikációi is Angliában jelentek meg. Tagja volt az elitnek számító Apostolok társaságának, olyan nagyságok mellett, mint John Maynard Keynes és Ludwig Wittgenstein.


zsennyei_alkotohaz_2


Előbbihez – aki közgazdászként a Világbank megalapításában játszott kulcsszerepet – baráti viszony fűzte. Tehetségéről sokat elmond, hogy bár alig huszonkét évesen hunyt el, haláláról a Nyugat folyóiratban olyan költőóriások emlékeztek meg, mint Kosztolányi Dezső, Babits Mihály és Tóth Árpád.


Halála után verseit édesanyja jelentette meg magyarul, angolul pedig Virginia Woolf. 2008-ban egybegyűjtött írásait, 2013-ban szerelmes leveleit adták ki. „Méltatlanul elfelejtett, színes, zamatos költészete talán újra kiadásra kerül. Addig is, Babits tanulmánya őt emlékezetben tartja.” – írta Weöres Sándor. Cs. Szabó László jegyezte meg róla: „Nem volt akárki” – a mondat ma is megállja a helyét.


30


A kastély történetében többször is történt tulajdonosváltás, egyik korábbi birtokosa, Sennyey Károly 1838-ban tetemes kártyaadósságot okozott, ezért arra kényszerült, hogy eladja. A Bezerédjiek jelentkeztek vevőnek, később pedig hozzájuk házasodott be Békássy Ferenc apja.

Az épület a második világháború idején komoly károkat szenvedett, könyvtára és berendezése nagy része megsemmisült. 1949-ben államosították, a helyi TSZ magtárnak, raktárnak, irodának használta.


1953 nevezetes év volt a kastély életében: ekkor vették birtokba a Vas megyei képzőművészek. Kezdeményezésükre a Magyar Alkotóművészek Szövetsége próbálta meg használatra alkalmassá tenni és alkotóházzá alakítani a helyet. Bútorzatát a környező művészek gyűjtötték össze.


zsennyei_alkotohaz_4


A művésztelep első vezetője Majtényi Károly szobrászművész volt. Az ország számos pontjáról érkező alkotók fordultak meg itt, többek között Nemes Nagy Ágnes, Molnár C. Pál, Ránki György és Ágh István is. A visszaemlékezések tanúsága szerint Szokolay Sándor Vérnász című műve az épület falai közt született meg.


Érdekesség, hogy a Szeleczky Zita, Jávor Pál, Csortos Gyula, Bilicsi Tivadar szereplésével 1940-ben forgatott Sok hűhó Emmiért egyes jeleneteit az épület körül vették fel. 1986-ban


10


Presser Gábor és Stevanovity Dusan a Zsennyei Alkotóházban tervezte megírni egy televíziós mesesorozat zenéjét, azonban ez nem valósult meg, helyette viszont megszületett a nagysikerű Padlás.

2014-ben az épület a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. fenntartásába került, ezt követően a Zsennyei Alkotóház teljes felújításon esett át. A munkálatok alatt az alkotóház tetejét lecserélték, valamint az antik bútorokat restaurálták. A Munkácsy-terem átalakítása lehetővé tette, hogy zenei próbákra, kiállítások rendezésére is alkalmas tér jöjjön létre. Megújult a tizennyolc hektáros őspark, új hidakkal, padokkal, kavicsos erdei úttal téve még emlékezetesebbé a látogatással járó élményt.


20


2016-ban jelentős alakításon esett át a Műhelyház is, ennek emeleti terme közel negyven fő befogadására alkalmas, klímával ellátott konferenciaterem lett. Az alsó szinten kertes apartmanokat létesítettek, hogy minél kényelmesebbé tegyék a képzőművészek számára az alkotást. Az alkotóház szolgáltatásait nemcsak művészek vehetik igénybe: a festői környezetben álló kastély egész évben várja a vendégeket.

 

Ayhan Gökhan

Fotók Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma