IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Hosnok3_r

A Várkert Bazár irodalmi sorozatának idei első beszélgetős eseményén, január 15-én öt kiemelkedő teljesítményű, az irodalomhoz különféle szálakon kötődő, neves meghívottal találkozhatott a közönség. A Hősnők címet viselő est beszélgetésén szó esett arról, hogy kinek mit jelent a hős fogalma, mit jelent női vonatkozásban és akár személyesen. Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában hősnek lenni?

Juhász Anna vendégei különböző területekről jöttek: Risztov Éva a sport, Al Ghaoui Heszna a külpolitikai újságírás, Törőcsik Franciska a színészet, Ugron Zsolna a történelmi regényírás, Péterfy Bori a zenés színpad világából.


Hosnok2
Risztov Éva

Az olimpiai bajnok úszó Risztov Éva édesanyja irodalomtanár, aki a kötelező olvasmányokat esténként felolvasta a hajnalban kelő, és naponta 8 vagy annál több kilométert úszó lányának. Az úszónő elmesélte, hogy gyerekkori álma vált valóra az olimpiai győzelemmel, bár több edző lebeszélte volna, mert testalkata nem ideális az úszósporthoz. Az érettségi után tartott három év szünetet, amikor megtapasztalta a „civil” életet, majd újra nekigyürkőzött, és 22 évesen sikerült olimpiai dobogóra állni. Szókincset, világlátást adott neki az irodalom, még színházba is mentek, bár előfordult, hogy a fáradtságtól elaludt az előadás alatt.

Törőcsik Franciska színésznőt körülveszi az irodalom, már jelentős filmszerepeket kap, kedvenc alakításai Csehov-hősnők. Ugyanakkor hősnek tekinti azokat, akik a mindennapokban helytállnak, mint az a bolti eladónő, aki tud kedvesen kiszolgálni, mosolyogni akkor is, ha látszik rajta, hogy már nagyon fáradt.


Hosnok5


Hétköznapi hősök a nők a háborúban is, ahol Al Ghaoui Hesna járt, és látta, mit tesznek a nők: zászlókat varrnak, élelmiszert szereznek, ha kell, bújtatnak az ellenség elől hónapokig. Találkozott túlélővel, akinek teljesen újra kell kezdenie az életét. Átértékelhetjük az életünket ennek tudatában, hogy szerencsések vagyunk, mert a háború nálunk már nosztalgikus ködbe burkolózott távoli élmény, nem éles valóság, mint amit ő megtapasztalt.

Ugron Zsolna regényeinek központi figurái olyan asszonyok, akik nem csak az ablakban hímeztek, ahogyan a korabeli kép él róluk. A Hunyadiak mellett ott állt Szilágyi Erzsébet kivételesen erős egyéniségével, hasonlóan Báthory Anna és Rozgonyi Cecília is történelemformáló alakok voltak, kiemelkedtek koruk nőszereplői közül. A Hollóasszony regény és a belőle készült színpadi adaptáció, A nádor asszonyai, az Erdélyi menyegző című könyvei igazolják a nők hősies helytállását történelmünkben.

 Hosnok6


Péterfy Bori olyan nagyapát és dédapát tudhat maga mögött, mint Jékely Zoltán és Áprily Lajos, akik sikereiben jócskán szerepe volt a mellettük élő nagyanyának, dédanyának, és a siker fényében fürdőző férfiak mellett sok nehézséget is el kellett viselniük. Zenekarában magát is hősnőnek, legutóbbi lemezén utópisztikus hősnőnek építi fel, és szereti átélni, hogy a képesség megvan bennünk. Ugyanakkor szerinte sok tragikus hősnőt ismerünk, mint amilyen Anna Karenina.

Törőcsik Franciska Ophélia szerepében élhette át azt, hogy a múltban sokkal többet jelentett egy érzelem, szerelem, kapcsolat, nem léptek át rajta olyan könnyen, mint ma, ami elgondolkodtató. Készül egy különleges rendezés Anna Karenina történetéből Anna Karenina utolsó napja címmel, melyben a címszereplő túléli szerelme elvesztését. A színésznő még sok klasszikus hősnő szerepét szeretné eljátszani, ilyen Bovaryné alakja is.

Al Ghaoui Hesna édesanyja orvos szeretett volna lenni, és külön erőfeszítések árán érte ezt el. Körzeti orvos praxist vállalt, ami családjának és a családi életnek jobban megfelelt, bár szívesen elmélyedt volna a szakmájában. Így példaként tekint rá az újságírónő, azzal, hogy harcoljunk az álmainkért, ugyanakkor tudjunk áldozatot hozni a családért. Franz Kafka művei voltak sorsfordítóak számára, kedves írója nyomán kezdett abszurd történeteket írni, ezekkel indult el az írás felé, majd lett belőle újságíró.

Ugron Zsolna egyik kalandos életű felmenőjéről, Mikes Johanna grófnőről dokumentumfilm készült. Az írónőben felvetődött, az élet is tehet róla, kiből lesz hős. Mostanában utópisztikus regényeket olvas, mint Michel Houellebecq: Egy sziget lehetősége című regénye. Az erős nőkről szólva kiemelte, akkor tudnak ilyenek lenni, ha vannak férfiak, akik kibírják ezeket az erős nőket.

Csanda Mária

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma