728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Hosnok3_r

A Várkert Bazár irodalmi sorozatának idei első beszélgetős eseményén, január 15-én öt kiemelkedő teljesítményű, az irodalomhoz különféle szálakon kötődő, neves meghívottal találkozhatott a közönség. A Hősnők címet viselő est beszélgetésén szó esett arról, hogy kinek mit jelent a hős fogalma, mit jelent női vonatkozásban és akár személyesen. Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában hősnek lenni?

Juhász Anna vendégei különböző területekről jöttek: Risztov Éva a sport, Al Ghaoui Heszna a külpolitikai újságírás, Törőcsik Franciska a színészet, Ugron Zsolna a történelmi regényírás, Péterfy Bori a zenés színpad világából.


Hosnok2
Risztov Éva

Az olimpiai bajnok úszó Risztov Éva édesanyja irodalomtanár, aki a kötelező olvasmányokat esténként felolvasta a hajnalban kelő, és naponta 8 vagy annál több kilométert úszó lányának. Az úszónő elmesélte, hogy gyerekkori álma vált valóra az olimpiai győzelemmel, bár több edző lebeszélte volna, mert testalkata nem ideális az úszósporthoz. Az érettségi után tartott három év szünetet, amikor megtapasztalta a „civil” életet, majd újra nekigyürkőzött, és 22 évesen sikerült olimpiai dobogóra állni. Szókincset, világlátást adott neki az irodalom, még színházba is mentek, bár előfordult, hogy a fáradtságtól elaludt az előadás alatt.

Törőcsik Franciska színésznőt körülveszi az irodalom, már jelentős filmszerepeket kap, kedvenc alakításai Csehov-hősnők. Ugyanakkor hősnek tekinti azokat, akik a mindennapokban helytállnak, mint az a bolti eladónő, aki tud kedvesen kiszolgálni, mosolyogni akkor is, ha látszik rajta, hogy már nagyon fáradt.


Hosnok5


Hétköznapi hősök a nők a háborúban is, ahol Al Ghaoui Hesna járt, és látta, mit tesznek a nők: zászlókat varrnak, élelmiszert szereznek, ha kell, bújtatnak az ellenség elől hónapokig. Találkozott túlélővel, akinek teljesen újra kell kezdenie az életét. Átértékelhetjük az életünket ennek tudatában, hogy szerencsések vagyunk, mert a háború nálunk már nosztalgikus ködbe burkolózott távoli élmény, nem éles valóság, mint amit ő megtapasztalt.

Ugron Zsolna regényeinek központi figurái olyan asszonyok, akik nem csak az ablakban hímeztek, ahogyan a korabeli kép él róluk. A Hunyadiak mellett ott állt Szilágyi Erzsébet kivételesen erős egyéniségével, hasonlóan Báthory Anna és Rozgonyi Cecília is történelemformáló alakok voltak, kiemelkedtek koruk nőszereplői közül. A Hollóasszony regény és a belőle készült színpadi adaptáció, A nádor asszonyai, az Erdélyi menyegző című könyvei igazolják a nők hősies helytállását történelmünkben.

 Hosnok6


Péterfy Bori olyan nagyapát és dédapát tudhat maga mögött, mint Jékely Zoltán és Áprily Lajos, akik sikereiben jócskán szerepe volt a mellettük élő nagyanyának, dédanyának, és a siker fényében fürdőző férfiak mellett sok nehézséget is el kellett viselniük. Zenekarában magát is hősnőnek, legutóbbi lemezén utópisztikus hősnőnek építi fel, és szereti átélni, hogy a képesség megvan bennünk. Ugyanakkor szerinte sok tragikus hősnőt ismerünk, mint amilyen Anna Karenina.

Törőcsik Franciska Ophélia szerepében élhette át azt, hogy a múltban sokkal többet jelentett egy érzelem, szerelem, kapcsolat, nem léptek át rajta olyan könnyen, mint ma, ami elgondolkodtató. Készül egy különleges rendezés Anna Karenina történetéből Anna Karenina utolsó napja címmel, melyben a címszereplő túléli szerelme elvesztését. A színésznő még sok klasszikus hősnő szerepét szeretné eljátszani, ilyen Bovaryné alakja is.

Al Ghaoui Hesna édesanyja orvos szeretett volna lenni, és külön erőfeszítések árán érte ezt el. Körzeti orvos praxist vállalt, ami családjának és a családi életnek jobban megfelelt, bár szívesen elmélyedt volna a szakmájában. Így példaként tekint rá az újságírónő, azzal, hogy harcoljunk az álmainkért, ugyanakkor tudjunk áldozatot hozni a családért. Franz Kafka művei voltak sorsfordítóak számára, kedves írója nyomán kezdett abszurd történeteket írni, ezekkel indult el az írás felé, majd lett belőle újságíró.

Ugron Zsolna egyik kalandos életű felmenőjéről, Mikes Johanna grófnőről dokumentumfilm készült. Az írónőben felvetődött, az élet is tehet róla, kiből lesz hős. Mostanában utópisztikus regényeket olvas, mint Michel Houellebecq: Egy sziget lehetősége című regénye. Az erős nőkről szólva kiemelte, akkor tudnak ilyenek lenni, ha vannak férfiak, akik kibírják ezeket az erős nőket.

Csanda Mária

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma