2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Hosnok3_r

A Várkert Bazár irodalmi sorozatának idei első beszélgetős eseményén, január 15-én öt kiemelkedő teljesítményű, az irodalomhoz különféle szálakon kötődő, neves meghívottal találkozhatott a közönség. A Hősnők címet viselő est beszélgetésén szó esett arról, hogy kinek mit jelent a hős fogalma, mit jelent női vonatkozásban és akár személyesen. Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában hősnek lenni?

Juhász Anna vendégei különböző területekről jöttek: Risztov Éva a sport, Al Ghaoui Heszna a külpolitikai újságírás, Törőcsik Franciska a színészet, Ugron Zsolna a történelmi regényírás, Péterfy Bori a zenés színpad világából.


Hosnok2
Risztov Éva

Az olimpiai bajnok úszó Risztov Éva édesanyja irodalomtanár, aki a kötelező olvasmányokat esténként felolvasta a hajnalban kelő, és naponta 8 vagy annál több kilométert úszó lányának. Az úszónő elmesélte, hogy gyerekkori álma vált valóra az olimpiai győzelemmel, bár több edző lebeszélte volna, mert testalkata nem ideális az úszósporthoz. Az érettségi után tartott három év szünetet, amikor megtapasztalta a „civil” életet, majd újra nekigyürkőzött, és 22 évesen sikerült olimpiai dobogóra állni. Szókincset, világlátást adott neki az irodalom, még színházba is mentek, bár előfordult, hogy a fáradtságtól elaludt az előadás alatt.

Törőcsik Franciska színésznőt körülveszi az irodalom, már jelentős filmszerepeket kap, kedvenc alakításai Csehov-hősnők. Ugyanakkor hősnek tekinti azokat, akik a mindennapokban helytállnak, mint az a bolti eladónő, aki tud kedvesen kiszolgálni, mosolyogni akkor is, ha látszik rajta, hogy már nagyon fáradt.


Hosnok5


Hétköznapi hősök a nők a háborúban is, ahol Al Ghaoui Hesna járt, és látta, mit tesznek a nők: zászlókat varrnak, élelmiszert szereznek, ha kell, bújtatnak az ellenség elől hónapokig. Találkozott túlélővel, akinek teljesen újra kell kezdenie az életét. Átértékelhetjük az életünket ennek tudatában, hogy szerencsések vagyunk, mert a háború nálunk már nosztalgikus ködbe burkolózott távoli élmény, nem éles valóság, mint amit ő megtapasztalt.

Ugron Zsolna regényeinek központi figurái olyan asszonyok, akik nem csak az ablakban hímeztek, ahogyan a korabeli kép él róluk. A Hunyadiak mellett ott állt Szilágyi Erzsébet kivételesen erős egyéniségével, hasonlóan Báthory Anna és Rozgonyi Cecília is történelemformáló alakok voltak, kiemelkedtek koruk nőszereplői közül. A Hollóasszony regény és a belőle készült színpadi adaptáció, A nádor asszonyai, az Erdélyi menyegző című könyvei igazolják a nők hősies helytállását történelmünkben.

 Hosnok6


Péterfy Bori olyan nagyapát és dédapát tudhat maga mögött, mint Jékely Zoltán és Áprily Lajos, akik sikereiben jócskán szerepe volt a mellettük élő nagyanyának, dédanyának, és a siker fényében fürdőző férfiak mellett sok nehézséget is el kellett viselniük. Zenekarában magát is hősnőnek, legutóbbi lemezén utópisztikus hősnőnek építi fel, és szereti átélni, hogy a képesség megvan bennünk. Ugyanakkor szerinte sok tragikus hősnőt ismerünk, mint amilyen Anna Karenina.

Törőcsik Franciska Ophélia szerepében élhette át azt, hogy a múltban sokkal többet jelentett egy érzelem, szerelem, kapcsolat, nem léptek át rajta olyan könnyen, mint ma, ami elgondolkodtató. Készül egy különleges rendezés Anna Karenina történetéből Anna Karenina utolsó napja címmel, melyben a címszereplő túléli szerelme elvesztését. A színésznő még sok klasszikus hősnő szerepét szeretné eljátszani, ilyen Bovaryné alakja is.

Al Ghaoui Hesna édesanyja orvos szeretett volna lenni, és külön erőfeszítések árán érte ezt el. Körzeti orvos praxist vállalt, ami családjának és a családi életnek jobban megfelelt, bár szívesen elmélyedt volna a szakmájában. Így példaként tekint rá az újságírónő, azzal, hogy harcoljunk az álmainkért, ugyanakkor tudjunk áldozatot hozni a családért. Franz Kafka művei voltak sorsfordítóak számára, kedves írója nyomán kezdett abszurd történeteket írni, ezekkel indult el az írás felé, majd lett belőle újságíró.

Ugron Zsolna egyik kalandos életű felmenőjéről, Mikes Johanna grófnőről dokumentumfilm készült. Az írónőben felvetődött, az élet is tehet róla, kiből lesz hős. Mostanában utópisztikus regényeket olvas, mint Michel Houellebecq: Egy sziget lehetősége című regénye. Az erős nőkről szólva kiemelte, akkor tudnak ilyenek lenni, ha vannak férfiak, akik kibírják ezeket az erős nőket.

Csanda Mária

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma