2018.11.29

A kolozsvári piarista templomban különleges műalkotás segít az adventi lelki készületben. Krisztus király ünnepére került a templom boltozatára Luke Jerram Holdmúzeumnak nevezett alkotása. A munka 7 méter átmérőjű, 120 dpi felbontású, és a NASA holdfelszíni felvételeinek felhasználásával készült.

Hodmuzeum
Luke Jerram: Holdmúzeum
Fotó: romkat.ro


Az esztendő legsötétebb napjaihoz érkezünk, amikor a hideg és a rövid nappalok mintha az ember lelkét is megülnék. Elkezdődik a készület Krisztus születésére, karácsonyra, s az adventi szokások segítenek a külső fény hiányát a belső fény fokozatos növelésével, visszaszerzésével kiegyensúlyozni. Advent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik és karácsony böjtjén, december 24-én ér véget. Sok olyan szokás kapcsolódik az ünnepkörhöz, ami a fény-árnyék-sötét kontrasztjával „játszik” el, ilyenek a hajnali misék, az adventi koszorún gyújtott gyertyák számának növekedése.


hold_piarista_2_resize
Fotó: szabadsag.ro


Daisler Egyesület néhány éve pályázatot hirdetett Kolozsvár téli, ünnepi köztéri kivilágításra. Idén egész „fénytúrát” szerveztek, amelynek egyes állomásain fiatal, tehetséges, a nemzetközi porondon elismert művészek alkotásai láthatóak november végétől december végéig.


Lights ON – ez a kezdeményezés neve, azaz „fel a fényt”, arra biztat, hogy kapcsoljuk fel a világítást, a közterekét és a belső terekét egyaránt. Andi Daiszler, az esemény szervező-igazgatója elmondta:céljuk, hogy Kolozsvárt élhetőbbé, szebbé tegyék, hogy ebben a téli időszakban más, nem csak bevásárlással összefüggő motivációt kínáljanak az embereknek arra, hogy otthonról kimozduljanak, e kimozdulásban örömük teljék, városukat más fényben lássák.


Hold_a_templomban2
Fotó: szabadsag.ro


A piarista templom ad helyet a legkülönlegesebb látványnak, a Holdmúzeumnak. A művész Holdjának minden centimétere a valódi égitest öt kilométernyi felületének felel meg. Az alkotás sokfelé megfordult már a világban, Jarram műve érdekes kombinációja a valóságábrázolásnak, fényhatásnak, és olyan hanghatással egészül ki, amelyet Dan Jones BAFTA és Ivor Novello-díjas szerző készített.


Forrás: romkat.ro

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma