728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.13

A Salgótarján úti zsidó temető a Fiumei úti sírkert mellett megbúvó ékszerdoboz, amely nemcsak építészetileg egyedülálló. Itt nyugszik többek között Vázsonyi Vilmos néhai miniszter, Fényes Adolf festőművész, Zwack József, az Unicum gyár megalapítója, de itt áll a budapesti gettóban elhunyt áldozatok síremléke is. A Nemzeti Örökség Intézete rendszeresen szervez ide ingyenes sétákat.

_MG_0019


A temetőt 1874-ben hozták létre a Fiumei úti sírkertből leválasztva, és az 1890-es évekre már megtelt. 1904-ben nagyszabású átalakításon esett át Lajta Béla, a szecesszió géniusza vezetésével. Neki köszönhetjük a várkapura emlékeztető, középkori hangulatú fogadóépületet, a fafaragásokat felidéző vaskaput, az új szertartási épületet, valamint a zsidó és magyar folklór elemeit egyesítő számos síremléket is.


_MG_0028


A szertartási épület inspirációs forrása a Betlehemben található Ráchel-sír volt: egy kupolás, vas kapuzatú, négyzet alapú épület készült el, amelyhez egy mosdatóhelyiség is csatlakozott. A temető azonban évtizedeken keresztül magára hagyott volt, a természet és az ember is hatalmas pusztítást végzett rajta, amelynek nyomait őrzi a szertartási épület is: a mosdatóhelyiségbe vezető ajtót befalazták, a vasajtókat és a berendezést elhordták, a kupola pedig beomlott. A növényzet benőtte a sírokat, a mauzóleumok egy része is leromlott, kincseit ellopták, a sírkertet a második világháborúban még bombatámadás is érte. 2002-ben vált védetté a terület. 2016-ben került a Nemzeti Örökség Intézete kezelésébe, amely meg is kezdte a terület restaurálást: kijelölték az utakat, visszaszorították az elburjánzott növényzetet, elkezdték a mauzóleumok felújítását.


_MG_9923


A temető neológ szemléletű, így az itt található sírokon már magyar feliratok szerepelnek, valamint itt már temetkezhettek egymás mellé a férfiak és a nők. A sírokon egymás mellett szerepelnek zsidó és magyar népi motívumok. Például az első zsidó vallású miniszter, Vázsonyi Vilmos sírkövén az antik vesszőnyaláb és a zsidó tematikába illeszkedő mózesi tábla mellett a magyarságot szimbolizáló totemállat (talán turulmadár?) is helyet kapott.


_MG_8104


A déli úton elindulva elsőként egy díszsor található tudósok, rabbik sírjaival. Itt szerepel Fényes Adolf, a szolnoki művésztelep neves alkotójának vagy Zwack József, az Unicum gyár megalapítójának sírja, de a közelben található a szalámigyáros Herz család síremléke is. Különleges sír Bacher Vilmosé: a Rabbiképző nemzetközi hírű orientalista, rabbi-professzorának emlékét, Lajta Béla utolsó, magyar népművészeti elemek ihlette alkotását 1918-ban állították fel.


_MG_8151


Az úton előrehaladva időben egyre korábbi sírokkal találkozunk: a 19. század utolsó harmadában divatossá vált gránit obeliszkeket fokozatosan felváltják a kisebb, félköríves síremlékek. Közben olyan személyiségek sírjai tűnnek elő, mint a textilgyáros Samuel F. Goldberger, az első zsidó vallású államtitkár, Horn Ede emlékei, Lesznai Anna édesapja, Moskovitz Mór mauzóleuma vagy Quittner Olga hattyús szarkofággal díszített sírja. A sírkő különlegessége, hogy egy szobrásznő, Kövesházi Kalmár Elza készítette.


_MG_9987


Szűk ösvény vezet át az emlékparkon, ahol növénnyel benőtt sírhalmok állnak. Ezen a közel ezer négyzetméteres helyen nyugszik a budapesti gettóban elhunyt, közel kétezer áldozat. Nevüket kis táblák őrzik. A park közepén az áldozatoknak emelt közös síremlék áll.


A halmokat a gyerekparcellák követik, majd a mauzóleumok sorára kanyarodunk, amelyeken különféle építészeti stílusokat érhetünk tetten. A cukorgyáras Hatvany-Deutsch család óriás sírhelye klasszicizáló építmény, de van itt Vidor Emil tervezte, art decós és egy neoreneszánsz árkádsort megjelenítő emlék is. A selyemmel foglalkozó Hertzka család mozaikos sírköve vagy a Lajta Béla által, Bródy József és neje számára készített fekete gránit síremlék is kiemelkedő építészeti munka.


_MG_0082


A csepeli gyárkomplexumot alapító Weiss Manfréd és családja mára helyreállított falsírboltját is érdemes szemügyre venni, de a Lajta Béla terve alapján épült Guttmann-síremléken látható, kőből faragott oroszlánfejek és a pálma és fűzfa motívumok is könnyen az emlékezetünkbe égnek.


A séta Ehrenfeld Antal historizáló mauzóleumjával zárul, amely a temető egyik legjelentősebb sírépítménye: a Gerster Kálmán által 1909-ben tervezett mű belsejét Majoros Károly üvegmozaikjai díszítik.


A fotókat Nagy Balázs készítette.

Kocsis Katica

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma