2010.05.07
Proics Lilla
Bár a világ leírható bináris rendszerben, de befogadói attitűdnek szimpla, ha az ember agya is rááll a hasonló működésre egy sűrű fesztivál inputtól. Ezen segít a mindennapos szakmai beszélgetés, pláne ha egy kognitív pszichológiával foglalkozó szakember is részese az eszmecserének.
A magyar pedagógiai gyakorlat végzetesen lemaradt a tudomány jelenlegi ideáitól, csak keresve találni olyan intézményeket, ahol korszerűen képzett, jól gondolkodó szakemberek dolgoznak a gyerekekkel. Kicsiny gyerekszínházi valóságunkban hasonló a helyzet, vannak felkészült alkotók, de a többség megkopott az életmalomban őrlődve. Csecsemőszínházat most láttam először, korábban csak aktuális helyzetű (színházi) anyákkal beszélgettem erről, akik dicsérték a pesti előadásokat.
 
 Théâtre De La Guimbarde: A nagy ugrás
Azon gondolkodtam, szórakozva a harminc perc alatt, amikor Noemi Tiberghien és Etienne Serck méreten túli gyermekekként boldogan rosszalkodtak egy kvázi-építkezésen – a kíváncsiság bájosan naiv metaforája volt az előadásuk –, hogy mennyire vagyunk mi lemaradva úgy általában ettől a belga társadalmi közegtől, amelyben megszületett ez az előadás. Éppen ezért a csecsemőszínház, a csecsemőúszás, az otthonszülés, hogy a többi gyermekre figyelő korszerű intézményt ne soroljuk, nálunk még sokáig csak egzotikum, kis réteg kiváltsága lesz.
 
Évek óta dolgozik, és egyre hatékonyabban eléri a célcsoportokat a drámapedagógiával foglalkozó KÁVA és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, akikről mi sem mond többet, mint hogy ott ültek figyelmes nézőként egymás előadásán, nem konkurensek, hanem kollégák.
 
 Szegény Dzsoni és Árnika
A Csokonai Színház Szegény Dzsoni és Árnikája hagyományos kőszínházi nagyelőadás. Ezt nehéz ma jól adni, különösen azon a színpadon, ahol harminc-negyven évvel ezelőtt olyan gyerekelőadásokat játszottak, amelyeket a felnőtt előadásokhoz mértek fontosságban. Zsűritagként itt ül Lengyel Pál, akinek van egy Lázár Ervin-érzékenysége, a munkássága mellett. Nem tettem fel neki a szuperújságíró kérdést, mit érez, mert már engem, aki bérletes gyereknézőként itt kezdtem a pályát, engem is meglátogatott a szomorúság. Vannak, akik azt hiszik, hogy eleve érdekes szituációkat teremt a színpadon megjelenített író, aki időnként régi írógépen klimpírozva folytatja a sztorit, adott esetben a leánya kéréseit is teljesítve, a gyakorlat szerint tévesen. Az időproblémák ettől még megoldatlanabbak, a regényben ugyanis ugrálunk időben, itt azonban nem lesz a kislányból nagylány, és viszont egy pillanat alatt.
 
Nyilván nem zárhatunk ki semmit, ezt sem, mint egy jó előadás lehetséges részletét, ám ha jobb híján ezzel a dramaturgiai ügyességgel gördül tovább és tagolódik a történet, ha csak ez az oka és célja, akkor többet visz, mint amennyit hozott: magyarázza a mesét, mintha abban nem lenne elég tartalom. Gyerekelőadásban lépten-nyomon szeretetről beszélni üres szólam. Ami gyermekregényben élő lehet, a színpadon unalommá válik.
 
 Túl a Maszat-hegyen
Az előadásban ezen kívül is rengeteg didaktikusan ismételt látványelem jelenik meg, időről időre megakasztva a játékot: így többször is beszalad a színpadra két vagy három afgán szabadságharcosnak öltözött antiglobalista tüntető hatalmas zászlókat forgatva. De nem egy figura, díszletelem tűnik fel többször, a mese szempontjából ok nélkül – „ha már van, használjuk!” alapon. Lázár Ervin meséjének rengeteg finomsága veszett el, példázatszerűséggé merevedett. Jó alapanyaghoz nem szabad gyáván nyúlni. Ezzel most bináris alapon a pesti főiskolások Túl a Maszat-hegyen előadását is leírom, amelynek a debreceninél nagyobb a sportértéke: többet rohantak benne, magasabbra másztak, bizonyos szempontból nehezebb alapanyaghoz nyúltak. Élmény nyilván, de mese, amiből a gyereknéző sejtet épít, az nem volt.
 
A fesztiválra ad hoc szerveződő off offban láthattuk a helyi főiskolások III. évfolyamának Cseh Tamás-estjét, és Tom Jones-előadását, de ez nem az írásunk tárgya, legyen hát alanya és állítmánya: van remény.
2010.09.01
Négy nap alatt négy különleges műsornak, öt előadásnak ad helyet a reformkori építészet egyik fővárosi remeke, a Károlyi-palota. A szeptember 10. és 13. között rendezendő színes programokkal a magyar nemzeti opera 200 éve született atyja, Erkel Ferenc emléke előtt tiszteleg a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.
2010.08.20
A kánikula enyhül, a koncertek légköre forrósodik, a szervezés gördülékennyé válik, egyenes úton vagyunk, hogy Magyarország legmagasabb színvonalú komolyzenei fesztiváljának létrejöttét ünnepelhessük.
2010.08.17
Kaposvár igyekszik tőkét kovácsolni az új fesztiválból, örül a sok vendégnek és próbál cserébe a legtöbbet nyújtani vendéglátásból, látnivalókból. Ha napi 6-8-10 óra zenehallgatás mellett marad még energia, megtervezett sétaútvonalak várják a kíváncsiakat és persze Rippl-Rónai minden mennyiségben.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma