2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.05.02

Van abban valami jelképes, hogy éppen ötven évvel ezelőtt jelent meg Bodor Ádám Kossuth-díjas író első novelláskötete A tanú címmel, amelyet azóta könyvek sokasága követett. A Sehol című új novelláskötete hét elbeszélést tartalmaz, melyek a fülszöveg szerint abszurd balladák. A könyvfesztiválon Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője igyekezett vallomásra bírni a köztudottan szűkszavú szerzőt új munkájáról.

Bodor_Konyvfesztival
Bodor Ádám, Szegő János, Pataki Ferenc
Fotó: litera.hu/Pozsonyi Janka


A beszélgetés során elhangzott, hogy a kötet nem csupán új szövegeket tartalmaz. A kezdetekkor az volt az írói koncepció, hogy egy könnyedebb hangvételű mű szülessen, amely időnként összekacsint az olvasóval. Az írás folyamán azonban Bodor Ádám rájött, hogy ez a stílus nem a sajátja, ezért változtatott rajta. A kötetben szereplő első és negyedik történet hangvétele eltér a megszokottól. Bodor véleménye szerint akkor ír jól a szerző, ha közben nem gondolkodik különösebben a történet vezetésén.

Bár a fikció és a valóság mindig az íróasztalán dől el, előfordult már vele, hogy egy elképzelt helyszínéről kiderült, hogy a valóságban is létezik. Ugyanez történt emberek egy bizonyos csoportjával is, akik később kérték, hogy írja át történetüket a valóságnak megfelelően. Ő természetesen visszautasította a kérésüket.


Berlinben élt, amikor az ottani telefonkönyvben rátalált egy Mukkerman nevű személyre, akit a Sinistra körzet című művében fiktív alakként nevezett el így. Örömmel hívta fel a könyv szerkesztőjét és újságolta el felfedezését, ugyanis a közös munka során a szerkesztő határozottan állította, hogy így bizony nem hívnak senkit, és arra szerette volna rábírni a szerzőt, hogy változtassa meg a szereplő nevét.


SeholArra a kérdésre, hogy az eddigi írásokat jellemző E/1-es elbeszélési mód most miért változott egyes szám harmadik személyre, a szerző elmondta, hogy általában kerüli az alanyiságot a szövegeiben, nem szereti, hogy konkrét személyekre vonatkoztatható áthallások legyenek bennük. Az ÉN-t a tárgyilagos leírásokban mintegy ellensúlyként használja, bizonyos írások pedig kifejezetten igénylik ezt a fajta megszólalást, és ezzel az író könnyebben fér hozzá a mögöttes tartalmakhoz.


A beszélgetés kitért arra, hogy lényegesek-e a novellák helyszínei, illetve az is szóba került, hogy hol tartózkodik általában a szerző, amikor ír. Megtudhattuk, hogy a novellák többnyire Budapest belvárosában születnek, a helyszínek szempontjából pedig felbukkannak rokon elemek a művekben. Pitvarszk például egy olyan irodalmi város, amit Bodor Ádám kezdett felépíteni a novelláiban. Az általa kitalált helységnevek akár földrajzi kutatás témáját is képezhetnék. Táj szempontjából Máramaros a szíve csücske, sok minden innen indul ki a történeteiben.

Szegő János szóba hozta, hogy nem csak kitalált színterek, de kitaláltnak tűnő ételek is felbukkannak a novellákban – ilyen például a podlenka. Bodor Ádám elárulta, hogy ebben az esetben valós ételről van szó, és még a receptet is megosztotta a hallgatósággal. A közönség lelkesen jegyzetelt, amikor a fánkszerű tészta savanyú káposztával, csípős túróval és kolbásszal való megtöltését ecsetelte a szerző.


bodor-adam._2
Fotó prae.hu/Bach Máté


A Bodor Ádám írásaira jellemző dramaturgia a szerkesztő szerint még tökéletesebbé válik a Sehol novellakötetben. Véleménye szerint az író kis időzített bombákat helyez el a szövegben, melyek idővel felrobbannak. Bodor Ádám kiemelte, hogy egy kósza neutronra szükség van ahhoz, hogy ezek a bombák felrobbanhassanak. A banális helyzetek például ilyenek, de ezeket a bizonyos neutronokat nem tudatosan helyezi el a szövegekben.

Szegő János arra hívta fel a figyelmet, hogy Bodor Ádám írásai idővel egyre tömörebbek, zártabbak, miközben szereplői beszédesek maradnak. A szerző úgy válaszolt, hogy számára az irodalom arról szól, hogy a legképtelenebb dolgokat is el lehet hitetni bizonyos eszközökkel – ebben a folyamatban kiemelt jelentősége van a beszédnek és a párbeszédnek.

Bodor Ádám a beszélgetés végén kitért az elől a kérdés elől, hogy min dolgozik most, mert véleménye szerint nem szerencsés a jövőben megszülető írásokról beszélni. Pataki Ferenc színművész olvasott fel a könyvből egy olyan részletet, mely érzékletesen adta vissza az írások hangulatát, és igazi kedvcsináló volt a mű elolvasásához. Bár addigra a hallgatóság nagy része már kezében tartotta a Sehol című kötetet, és türelmetlenül várta, hogy dedikltathassa a szerzővel.

Rácz Anna

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma