15_eves

2019.07.14

„Van, aki szerint egyszerűen elszöktek, mások azt állítják, mélyen a város alatt húzódó csatornarendszerben élnek. Megint mások úgy vélik, meghaltak. Az is előfordulhat, hogy még mindig itt élnek közöttünk valahol.” Így kezdődik a szövege annak a magyar fejlesztésű telefonos applikációnak, amelynek köszönhetően Budapest után most a török turistaparadicsomot is egy izgalmas nyomozás részeseiként fedezhetjük fel.

izmir_turna_com
Izmir főtere
Forrás: Turna.com


A Meetlab alkotói, Ivanyos Ambrus és Tóth Bálint évek óta kutatják az eltűnés jelenségét. A 2018-as PLACC Fesztiválon mutatták be a How to disappear completely in Budapest elnevezésű telefonos applikációt, melynek utasításait követve úgy fedezhetjük fel a várost, hogy közben egy történet részesei lehetünk: a városba érkező idegen, Andrej Ivanov nyomába eredünk, aki azt akarja kideríteni, miért tűnnek el itt az emberek.

 

A két fejlesztő nemrég a török Urban Tank szervezet három tagjával, Melis Varkallal, Sevcan Sönmezzel és Tuba Doğuval közösen megalkotta a kiterjesztett városi hangjáték izmiri változatát.


izmirdergisi_com
Forrás: Izmirdergisi.com
 

A történet a budapesti pilot verzióhoz hasonlóan egy nem lineáris, nyitott narratív struktúrán alapul, ami talán leginkább a régi Kaland, játék, kockázat könyvekre emlékeztethet minket: úgy bolyongunk Izmir történelmi negyedében, a Kemeraltı-bazárban, hogy közben a választásaink határozzák meg, milyen epizód következik a történetben. Az egyes jelenetek pedig összefonódnak a város mindennapi életével, ezáltal sokkal mélyebben megismerhetjük Izmirt, mint ha vezetett városnézésen vennénk részt.

 

„A projekttel az volt a célunk, hogy kulturális együttműködést építsünk ki a két város, Budapest és Izmir között, ugyanakkor nemcsak a tér sajátos megismerése érdekelt minket, hanem az is, hogy hogyan tudunk az építészet, a design, a film és az irodalom eszközeivel dolgozni anélkül, hogy kijelölnénk egyetlen szerzőt, aki irányítja az egész folyamatot” – mondta el Tuba Doğu építész. A projektben rajta kívül írók, filmesek és más művészek vettek részt, akiknek pedig nem voltak a várossal kapcsolatos közvetlenebb tapasztalataik, így teljes mértékben egymásra voltak utalva. „Nagyon sokat tanultunk egymástól, közösen kutattuk a város jeleit, hogy felépítsük azt a narratívát, ami a leginkább segít feltárni Izmir rejtett útvonalait” – tette hozzá.


kemeralti_blog_n11_com
Az izmiri Kemeraltı-bazár
Forrás: Blog.n11.com

Az izmiri séta a budapesti változathoz képest sokkal inkább támaszkodik a város tereptárgyaira, épületeire, jellegzetességeire. Mivel a török Urban Tank szervezet nagyon régóta dolgoz ki különböző módszereket a város megközelítésére, elsősorban azért érdekelte őket Ivanyos Ambrus és Tóth Bálint eredeti ötlete, mert kíváncsiak voltak arra, hogyan lehet egy fiktív történetet megfeleltetni egy valós térrel, és a hétköznapi városi környezet hogyan alakul át színpadi díszletté.

 

„A történet által szerettük volna olvashatóvá tenni a várost, amiben a főhős folyamatosan eltűnik, de maga az eltűnés aktusa nemcsak Andrej szemszögéből értelmezhető, hanem utal a történelem, a múlt elvesztésére, összefonódik a környezetünkben fellelhető nyomokkal, épületekkel, emlékekkel, pletykákkal, de még az egyes épületek funkcióival is. A történet helyszínéül azért Kemeraltıt választottuk, mert ez egy csodálatos útvesztő számtalan nagyon különböző helyszínnel, és még minket is minden alkalommal meglep, amikor visszatérünk ide” – mondta el Tuba Doğu.


Kemeralt-Camii_yolcu360_com
Forrás: Yolcu360.com

Az alkalmazást követve egyedülálló lehetőségünk nyílik a város mélyrétegeinek megismerésére: az egyes epizódokat hallgatva és a térképen haladva megelevenednek előttünk Kemeraltı rejtett kincsei, olyan helyszínek vagy épületek, amik mellett egyébként lehet, hogy csak úgy elsétáltunk volna. Az applikáció segítségével minden érzékszervünkkel befogadhatjuk, láthatjuk, hallhatjuk, szagolhatjuk, megérinthetjük a várost. Az egyes epizódok részletesen bemutatják az utcák, az épületek és az egyes helyszínek történelmét, valamint az itt élő emberek mindennapi életét. Különösen jó terep erre ez a nagy múltú, történelmi negyed, elsősorban labirintusszerű sikátorai és mindig nyüzsgő piaca miatt, ahol minden képzeletet felülmúló módon keverednek a színek, a szagok és a zene.


kemeralti
Forrás: Izmirdergisi.com

 

A játék pedig segít felfedezni ezt a kavalkádot, ugyanakkor rejtett összefüggésekre is rámutat. Jó példa erre az a rész, amikor eljutunk egy hatalmas, sárga keretes tükörhöz, ami a körülötte található órákkal, festményekkel, képekkel akár egy nappaliban is állhatna, de valójában szabadtéren van, árusok boltjai veszik körül. Andrej belenéz ebbe a tükörbe, és meglátja benne maga mögött a Kadifekale várat a dombon. Ebben a pillanatban pedig a séta résztvevője rádöbben, hogy mennyire közel van a várhoz, és felfedez egy újabb útvonalat Izmir térképén.


izmirdergisi
Forrás: Izmirdergisi.com

 

„Az egyik legérdekesebb tapasztalat egyébként az volt, hogy még helyiek is élvezettel használták az applikációt, és azt mondták, hogy bár itt élnek, eddig a legnyilvánvalóbb dolgokat sem vették észre. Így büszkén mondhatjuk, hogy ez a projekt Izmir lakosságát is arra ösztönözte, hogy fordítsanak több figyelmet a környezetükre, és hogy ne hagyják eltompulni az érzékszerveiket” – mesélte Tuba Doğu.

 

A projekt másik fejlesztője, Melis Varkal elmondta, hogy Izmir kulturális élete az utóbbi időben komoly változásokon esett át, egyre inkább támogatják a különböző kulturális projekteket. „Nem véletlen, hiszen a történelmi és kulturális háttérre támaszkodva ezek a projektek nagyon sokat tesznek a város kulturális fejlődéséért. A How to disappear in Izmir alkalmazásnak is ez az egyik célja” – tette hozzá.


Izsó Zita

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma