728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.29

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén diplomázott a második drámainstruktor színjátékos osztály. A rejtélyes elnevezés mögött azok a színészek/bábszínészek vannak, akik már évek óta a pályán dolgoznak, de korábban nem szereztek színművész diplomát. A mostani évfolyamon harmincan végeztek, köztük Bakonyi Alexa és Rusznák Adrienn. Velük készített interjút Kovács Blanka harmadéves dramaturg.

Rusznak_Adrienn_Bakonyi_Alexa
Rusznák Adrienn, Bakonyi Alexa

Mit jelent felnőttnek lenni?

Alexa Amikor valaki le tud mondani a saját igényeiről, valami nagyobb jóért. Erre én csak pillanatokra vagyok képes. Illetve stabilitást.


Adri Talán felelősséggel lenni valaki más iránt. Volt egy konkrét élményem. Kicsi volt még a fiam, kint szeles idő volt, és hezitáltam, hogy aznap kell-e sapka, sál. Akkor valahogy megéreztem annak a súlyát, hogy most egy ideig erről a kisemberről én döntök, és a döntéseimnek lesznek következményei. Például megfázik, ha nem öltöztetem fel jól. Felelősséget.


rusznak3
Rusznák Adrienn
Fotó: Juhász Éva


Felnőttnek tartod magad?

Adri Igen.

Alexa Nem.


Szeretnél az lenni?

Alexa A felnőttséghez, azt hiszem, hozzátartozik az is, hogy elfogadod, hogy végesek az energiáid. Én annyi mindent akarok az élettől egyszerre, projektről projektre látok még csak, nincs séma.


Bakonyi_Alexa_a_Nofilter_c._sorozat_forgatasan
Bakonyi Alexa a Nofilter című sorozat forgatásán


Adri, mi felnőtt életednek az első emléke?

Adri Amikor az utolsó érettségi vizsga után, jövök le a suli lépcsőjén a kosztümömben (nevet), és elégedetten rágyújtok egy cigarettára a parkban. Nem teljesen felnőtt, de ott már az ember valamire készen áll.


A játék a gyerekek privilégiuma?

Alexa A felnőttek mintha elvárnák egymástól, hogy a legkevésbé sajátságosan legyenek jelen. Ami eltér a megszokottól, az provokációnak hat. Például pincérként az első napomon fájt a lábam az állástól, ezért szünetben találtam egy fát és jógáztam. Ma már értem, hogy miért szólt rám a főnök, de a monotonitástól én lelkibeteg leszek.

Adri Nagyon jó lenne, ha nem az lenne. Elsősorban a gyerekkorhoz köthető és szerencsés az, aki meg tudja őrizni a játékkedvét, mind a gyerekei mellett, mind a munkájában.


Negyeshatos
Rusznák Adrienn a Négyeshatos előadásán a Stúdió K-ban


Mit jelent a játék?

Adri Önfeledtséget. Egy olyan cselekvést, amiben mindenki jól érzi magát, mert ha nem érzi jól magát, akkor nem játszik.


Te mennyit játszol egy nap?

Alexa Ha azt veszem játéknak, hogy szórakoztatom magam, akkor az időm többségében.


Igen? Mi az, ami nem játék?

Alexa Amikor valaki komolyan veszi magát, nincs összekacsintás vagy nyitottság. Azt hiszem, számomra minden játék, ami pozitív vagy pozitívan hat.


Bakonyi_Alexa__Komaromi_Jokai_Szinhaz_Zsugori
Bakonyi Alexa a Komáromi Jókai Színház Zsugori című előadásában

És mit jelent a színészet?

Alexa Kommunikáció. Mediálás. Egy dolgozatban Kiss Erzsit hoztam példának. Zavarbaejtően határátlépő. Nincs egója, mikor színpadon van, és felszabadít ezáltal engem is nézőként. Mélyen emberi attól, hogy nincs rajta szűrő. Ezt keresem a színészetben, vagyis ezt szeretném elérni.

Adri Szabadságot. Egy terepet, a bennünket ért mindenféle élmények feldolgozására, újraélésére és a tapasztalataink továbbadására.


Miért lettél színésznő?

Alexa Hogy minden megtörténhessen, ne kelljen választanom identitást, egy avatárt, hogy na, akkor ez vagyok én és csak ez. Nem lenne igaz. Megnyugtat, hogy képlékenynek kell maradnom.

Adri Valamikor tizenévesen rájöttem arra, hogy igazán szabad csak a színpadon vagyok. Zárkózott kamasz voltam, és sokkal több dolgot meg mertem tenni a színpadon, mint az életben.


Rusznak_Adrienn__Magyar_Szinhaz_Kar_hogy_kurva_R
Rusznák Adrienn. Pesti Magyar Színház: Kár, hogy kurva


Alexa Eleinte szemlélődő gyerek voltam, ha valami közösségi művészkedés volt, csak akkor nyíltam ki. Ha ünnepség volt, mesét írtam, klipszerű koreográfiákat gyártottam, cserébe az úgynevezett magatartásom felett szemet hunytak. Egy darabig. Aztán kamaszként valami eltört bennem. Nem tudtam visszarántani magam konstruktív irányba, bezárkóztam az éjszakába. Rétegek rakódtak rám, megijedtem, hogy úgy maradok. Elfelejtettem magamat, ahogy Szép Ernő Verája mondja. Emlékszem, néztem a 9/11-es közvetítést a tévében, és szinte vártam, hogy megjelenik Bruce Willis közeliben egy gépen. Nehezen hittem a valóságnak. Menekültem, vetítettem, keménykedtem, hogy biztonságban érezzem magam. Ezt le akartam bontani, ember lenni, aki kapcsolódni tud. Ösztönösen visszavágytam. Azt éreztem, hogy a színészetben a játék kibillent a legdurvább falakból, az ítéletekből: mindenkit meg kell érteni. Az alkotás volt az egyetlen helyzet, ahol ez részemről meg tudott történni.


Meanwhile_in_Kansas__Bakonyi_Alexa__Foto_Meszaros_Csaba__
Bakonyi Alexa. Meanwhile in Kansas
Fotó: Mészáros Csaba


Hogyan lettél színésznő?

Adri Érettségi után az Új Színház Stúdiójába kerültem, ahol az ottani színészek tanítottak minket és statisztáltunk az előadásokban. Majd a Stúdió „K” Színházhoz kerültem. És tulajdonképpen onnan datálom azt, hogy színésznő vagyok. Ott találkoztam Fodor Tamással, aki akkor a színház vezetője volt, s az nekem egy nagyon fontos találkozás volt. Azt gondoltam, ő a megfelelő ember arra, hogy elindítson engem ezen a pályán. Így is történt.


Alexa Radnai Márknak, és a Meanwhile in Kansasnek köszönhetően. Vagyis ott derült ki, mit szeretnék megtanulni.


Rusznak_Adrienn__Az_ej_sotetje_Foto_Juhasz_Eva
Rusznák Adrienn. Az éj sötétje
Fotó: Juhász Éva


A minek?

Alexa A Bárka Színházban volt egy Óz parafrázis, s én a heroinista Dorkát játszottam. Közben lekerültem Székesfehérvárra a színházhoz, adtam magamnak egy évet, hogy kiderüljön, mi dolgom ezzel az egésszel. Ott jött egy főszerep, ami arrafelé lökdösött, hogy érdemes tovább ásni, valami van. Aztán felmértem, mik a fő pontok a teljes képhez, és ezeket gyűjtöttem, mint a Super Marióban a gombákat. Nekem nem volt mesterem, az nagyon hiányzik. Hogy senki nem fogja a kezed, nem követi a fejlődésed vagy visszafejlődésed, nem volt hova nyúlni, kivel megbeszélni, magamtól kellett leszűrnöm mindent.


bakonyi4
Bakonyi Alexa
Fotó: Mizere Flóra


Most végzel drámainstruktor szakon. Mit jelent ez a szak?

Alexa (Nevet). Levelező színész szak. Pályán lévő színészek képezik magukat akadémikusabb keretek között 3 évig, BA.

Adri Ez a szak azoknak lett kitalálva, akik már több éve a pályán vannak, de annak idején nem kerültek be a Színművészeti Egyetemre. Hogy még tanuljanak, fejlődjenek és végül megkapják a diplomát. Kicsit nekem olyan, mint egy visszaigazolás, hogy igen, itt a helyetek.


Rusznak_Adrienn
Rusznák Adrienn Fotó: Juhász Éva


Mit tanultál itt?

Adri Mintha az osztályfőnökeink legfőbb célja az lett volna, hogy valamiféle azonos ízlést tanítsanak nekünk. Nagyon sokféle helyről, különböző iskolákból érkeztünk és ez a „massza” sokszor mégis egyneművé tudott válni az egyetemen. Az osztálytársaimmal való találkozásért is megérte. Sokat tanultam tőlük.


Alexa Legtöbbet az osztálytól, igen. Például próbálni. Nekem volt a legkevesebb tapasztalatom. Durva volt nézni, hogy pillanatok alatt hova nyúlnak magukban, bátrak voltak és hihetetlen flexibilisek. Nagy szerencse felnőtt színészekkel iskolapadban találkozni. Unikális helyzet volt: a valódi élet tétjei nélkül játszani kiforrott emberekkel, művészekkel. Kár, hogy ez alig tudott szervülni az egyetemen belül, kevesen látták. Szerencsére volt találkozás most tanuló rendezőkkel is, az talán nyitott ezen egy kicsit. Az elméleti képzés erős volt, sokat adott. Karsai György, Győrei Zsolt, Zsótér Sándor dimenziókat ugrasztottak párszor 45 percben is.

 

Liliom._R
Liliom. Bakonyi Alexa, Géczi Zoltán


Szerinted mi a színházcsináló felelőssége?

Alexa Hogy ne hagyjuk magára az embereket.

Adri Reagálnunk kell az előadásokkal a körülöttünk való történésekre. És, hogy adjunk… a nézők máshogy menjenek ki az előadásról, mint ahogy beültek.


Neked mi volt az utolsó ilyen előadás?

Adri A debreceniek Három nővére. Ott nagyon szélsőségesen voltak ábrázolva a figurák, de szerintem mindenki megtalálhatta magát közöttük és épp ettől a szélsőségtől hamarabb észrevehettük azt, hogy tényleg ilyen hülyék vagyunk? Oké, akkor ezt holnaptól másképp csináljuk.


Mohai_Tamas_es_Bakonyi_Alexa_az_Igy_viszik_at_cimu_eloadasban_R
Mohai Tamás és Bakonyi Alexa az Így viszik át című előadásban


Te mit csinálsz azóta másképp?

Adri (Nevet). Jobban figyelek a kapcsolataimra, illetve azok igazságára. Vagy magamra. Tanulok bátornak, vagy bátrabbnak lenni az életben. Nem feladni a vágyaimat, ilyesmi… Azt hiszem.


A teljes cikk a szinhaz.org oldalán olvasható.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma