kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.02.10

József nádor a tóparton etette a halakat. Deák Ferenc gyakran látogatta az Állatkertben kedvenc állatát, egy Kristóf nevű barnamedvét. Arany János csak ült, és figyelte a körülötte zajló életet. Ferenc József kedvelte a cirkuszi előadásokat, Sissi leginkább sétalovagolt, Karinthy Frigyes pedig egy virslievő verseny zsűrijében vett részt a vurstliban.

József nádor, aki a 19. század első felében közparkká fejlesztette a Városerdőcskét, az évek során gyakori vendége lett a Ligetnek. Általában a tóparton etette a halakat. 1839-ben ő rendezte az első vizahalászatot is, amelynek sikerén felbuzdulva gyakran rendeztek a Városligeti tónál hasonló, halvacsorával záródó népünnepélyeket.


01-jo-zsef-na-dor6e18
József nádor magyar díszruhában, mellette a Városligeti tó a 19. század közepén

József nádor gyakran vitte magával lányát, Herminát is a Városligetbe, a 25 évesen elhunyt főhercegnő, emlékére kápolnát emeltek a Városliget peremén, amelyet 1856. szeptember 8-án szenteltek fel. Ezen az eseményen Liszt Ferenc személyesen vezényelte Férfikari miséjét. A Hermina-kápolna azóta Liszt-emlékhely, amit a külső falán elhelyezett emléktábla is jelez.


02-liszt-ferenc86d6
Balra a Hermina-kápolna, jobbra Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendáját vezényli a Vigadóban

Deák Ferenc, miután 1854-ben a fővárosba költözött, a nyár egy részét mindig a Városliget környéként töltötte. Kedvenc helye a Körönd volt, ahol valóságos udvartartása volt. Az Állatkertet is rendszeresen látogatta, ahol kedvenc állatát, a Kristóf nevű barnamedvét szívesen etette.


03-dea-k-ference08d
Korabeli emléklap,középen a városligeti omnibuszjárat személyzete, jobbról pedig a Kristóf medvét etető Deák egy újságrajzon

 

A pesti életbe nehezen beilleszkedő Arany János számára a Városliget is a megnyugvást jelentette. Ének a pesti Ligetről című, 1877 őszére datált versében élvezetes, színes leírását adja a Városligetnek. Soraiból kitűnik, hogy alaposan ismerte az ott zajló életet.


04-arany-ja-nos3476
Arany János a Magyar Tudományos Akadémia épületében, középen a megsemmisült városligeti Arany János emlékpad, jobbra a Fuit sírkő

 

Ferenc József királlyá koronázása után gyakran megfordult a Ligetben. Személyesen nyitotta meg 1896-ban az Ezredéves Kiállítást, végigutazott a róla elnevezett millenniumi földalattin, felavatta a Műcsarnokot, majd 1906-ban a Szépművészeti Múzeumot. Az Anonymus szobrot ő ajándékozta a fővárosnak. Még a Beketow Cirkusz előadását is megtekintette két alkalommal.


05-ferenc-jo-zsef9911
Ferenc József 1896-ban, a Műcsarnok megnyitásán, középen az Ezredéves Kiállítás megtekintése közben,jobboldali fotó pedig Rudolf főherceg városligeti szobrának avatásán készült

 

1866-ban Ferenc József és Sissi sétalovaglást tett a Ligetben. A Vasárnapi Újság így számolt be az eseményről: „...Ő Felségeik sétalovaglást tettek a Városliget lombtalan fasorai között, s a rondeau-t egyszer körüllovagolva, visszatértek a lövöldébe, hol az időközben összecsoportosult nép őket zajos éljenzéssel fogadta.”

 

06-erzse-bet-kira-lyneb4a7
Erzsébet királyné lovaglóruhában egy korabeli képesújságban (balra),
a királyné és Ferenc József (jobbra)


A Pesti Korcsolyázó Egyesület farsangkor jelmezes jégkarneválokat rendezett, amelyek közül a legsikeresebb az volt, amikor 1909-ben Mátyás királlyá koronázását elevenítették meg. A tó körüli átalakítási munkákat Stróbl Alajos, a kor vezető szobrásza irányította. Segítőivel hóból és jégből megformálta a középkori Pest házait, valamint Mátyás király hószobrát.


07-stro-bl-alajos4b3c
Stróbl Alajos pipájával melegíti magát a Városligeti tó jegén, jobbról a szobor makettje, a háttérben pedig a középkori Pest hóból megformált házai.


Nicola Tesla 1881-ben Pesten, a Puskás Tivadar-féle telefonközpont üzembehelyezésén dolgozott technikusként, de érkezése után néhány hónappal a megfeszített munkától idegösszeömlást kapott. Munkatársa, Szigeti Antal rábeszélte a rendszeres testmozgásra és a szabadban tett sétákra. E séták során találta fel a váltóáramú berendezések működési elvét, az anekdota szerint felfedezését a ligeti út porába rajzolta le.


08-teslad962
Az ifjú Tesla röviddel pesti tartózkodása előtt, 23 évesen,
jobbról pedig a feltaláló zseni az amerikai Colorado Springsben kialakított laboratóriumában.

 

Nagy íróink számtalanszor felidézik a Városligetet, de Karinthy Frigyestől nemcsak szöveget tudunk idézni. Maga is feltűnik több városligeti képen. Vidám társaság tagjaként örökítették meg egy vurstliban készült gyorsfotón. 1918-ban pedig egy tréfás virslievő versenyének zsűritagjaként, feladata teljesítése közben fényképezték le.


09-karinthy2769
Virslievő verseny a jótékony célú újságírónapon, középen, kalapban Karinthy Frigyes mint lelkes zsűritag

 

A festők is gyakran vonultak ki festőállványaikkal a Liget fái közé. Akadt azonban egy olyan művész, aki számára nem festői témát, hanem egyedülálló kiállítási lehetőséget kínált a Liget. Csontváry Kosztka Tivadar monumentális képeit csak az Iparcsarnok hatalmas belső terében tudta kiállítani úgy, hogy a nézőknek mindegyik képre megfelelő rálátása legyen. A látogatókat rendszerint személyesen kísérte körbe. 


10-csontva-ry5952
Az 1908-as városligeti kiállítás katalógusának címoldala, balról pedig a Csontváry-múzeum Gerlóczy Gedeon által készített koncepcióterve.

 

A teljes cikk a liget blogon olvasható.

reich_karoly

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

designweek_3
2019.07.22

Idén október 4–13. között 16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest fesztivált, Magyarország legnagyobb designeseményét. Cél a tervezők és a vállalkozások együttműködésének ösztönzése, valamint a szemléletformálás.

_D0A0078_Copy

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

Tibai-Takács János dédunokáival beszélget Lájer Vera művészettörténész a családi életműkutatásról a Napsütötte Tabán című kiállításon július 23-án 18 órakor a Virág Benedek Házban. Az Ő volt a dédapánk című eseményt a Kuckóban tartják, a belépés ingyenes.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma