15_eves

2017.05.27

„Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát” – mondta el Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző. Az új-zélandi koncertet, amelyet helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven mutattak be, Sarah Isabel Bisley karnagynak köszönheti hazánk, aki kultúránk iránti lelkes elkötelezettségéért Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet kapott Szőnyi Erzsébet javaslatára.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke köszöntötte a díjazottat Budapesten, a Kodály Emlékmúzeumban május 26-án. Az ünnepi eseményen Sarah Isabel Bisley új-zélandi karnagynak, az Aorangi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójának és művészeti vezetőjének egy Kodály-művel kedveskedtek, amelyet Szabó Ildikó csellóművész adott elő, hiszen Sarah Isabel Bisley is csellóművészként kezdte a pályáját.

 

_D0A7732_Copy


A felcsendülő Kodály-dallamokat követően Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző laudációját hallgathattuk meg, amelyből megtudtuk: Sarah Isabel Bisley csellóművész, karmester az új-zélandi Christchurchben, a Canterbury Egyetemen angol irodalomból és zenéből szerzett diplomát, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta csellótanulmányait Mező Lászlónál 1982 és 1985 között. Csellista karrierjét kamarazenei keretben Európában és Ausztráliában teljesítette ki, majd szóló csellistája lett a bécsi Mariahilfer Operának, ahol segédkarmesterként is működött.

 

Karmesteri tanulmányait Alexander Polianichko, Dominique Rouits (Párizs), Werner Mueller (Curtis Institute, USA) és Ernst Smole mestereknél folytatta. Vezényelt Franciaországban és Szentpéterváron, klasszikus műveket és kortárs zeneszerzők darabjait adta elő, és megalapította az Új-Zélandi Polymnia Együttest. Ennek legkimagaslóbb teljesítménye magyar estje volt.

 

_D0A7715_Copy


„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Sarah Bisley pályáját első magyarországi megjelenése óta figyelemmel kísérhettem, így tanúja lehettem hazánk, kultúránk iránti lelkes elkötelezettségének. Ennek eredménye nyelvünk elsajátítása, magyar zeneszerzők műveinek ismertté tétele Új-Zélandon, ott élő magyar közösségekkel való kapcsolata és a zenekarával adott, magyar zeneművekből alkotott, Psalmus Hungaricus nevű hangversenyek sora. Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát új-zélandi hangfelvételen, helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven és megragadó zenei megfogalmazásban” – emelte ki Szőnyi Erzsébet.

 

Sarah Isabel Bisley elmondta: háromgenerációs új-zélandi, hiszen bátor dédszülei a 19. század végén hagyták el Angliát és hajóztak Új-Zéland felé. Ő – bár keveset tudott Magyarországról – ugyanígy utazta át a földet, hogy hazánkba jöjjön tanulni. Mint mondta: nagyon boldog, hogy itt lehet, és örömmel fogadja el a díjat, amelyet a magyar zeneművek új-zélandi bemutatása terén szerzett érdemeinek elismeréséül kap.

 

_D0A7763_Copy


A Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta a művésznőnek.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma