Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.05.27

„Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát” – mondta el Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző. Az új-zélandi koncertet, amelyet helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven mutattak be, Sarah Isabel Bisley karnagynak köszönheti hazánk, aki kultúránk iránti lelkes elkötelezettségéért Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet kapott Szőnyi Erzsébet javaslatára.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke köszöntötte a díjazottat Budapesten, a Kodály Emlékmúzeumban május 26-án. Az ünnepi eseményen Sarah Isabel Bisley új-zélandi karnagynak, az Aorangi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójának és művészeti vezetőjének egy Kodály-művel kedveskedtek, amelyet Szabó Ildikó csellóművész adott elő, hiszen Sarah Isabel Bisley is csellóművészként kezdte a pályáját.

 

_D0A7732_Copy


A felcsendülő Kodály-dallamokat követően Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző laudációját hallgathattuk meg, amelyből megtudtuk: Sarah Isabel Bisley csellóművész, karmester az új-zélandi Christchurchben, a Canterbury Egyetemen angol irodalomból és zenéből szerzett diplomát, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta csellótanulmányait Mező Lászlónál 1982 és 1985 között. Csellista karrierjét kamarazenei keretben Európában és Ausztráliában teljesítette ki, majd szóló csellistája lett a bécsi Mariahilfer Operának, ahol segédkarmesterként is működött.

 

Karmesteri tanulmányait Alexander Polianichko, Dominique Rouits (Párizs), Werner Mueller (Curtis Institute, USA) és Ernst Smole mestereknél folytatta. Vezényelt Franciaországban és Szentpéterváron, klasszikus műveket és kortárs zeneszerzők darabjait adta elő, és megalapította az Új-Zélandi Polymnia Együttest. Ennek legkimagaslóbb teljesítménye magyar estje volt.

 

_D0A7715_Copy


„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Sarah Bisley pályáját első magyarországi megjelenése óta figyelemmel kísérhettem, így tanúja lehettem hazánk, kultúránk iránti lelkes elkötelezettségének. Ennek eredménye nyelvünk elsajátítása, magyar zeneszerzők műveinek ismertté tétele Új-Zélandon, ott élő magyar közösségekkel való kapcsolata és a zenekarával adott, magyar zeneművekből alkotott, Psalmus Hungaricus nevű hangversenyek sora. Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát új-zélandi hangfelvételen, helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven és megragadó zenei megfogalmazásban” – emelte ki Szőnyi Erzsébet.

 

Sarah Isabel Bisley elmondta: háromgenerációs új-zélandi, hiszen bátor dédszülei a 19. század végén hagyták el Angliát és hajóztak Új-Zéland felé. Ő – bár keveset tudott Magyarországról – ugyanígy utazta át a földet, hogy hazánkba jöjjön tanulni. Mint mondta: nagyon boldog, hogy itt lehet, és örömmel fogadja el a díjat, amelyet a magyar zeneművek új-zélandi bemutatása terén szerzett érdemeinek elismeréséül kap.

 

_D0A7763_Copy


A Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta a művésznőnek.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma