IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.05.27

„Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát” – mondta el Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző. Az új-zélandi koncertet, amelyet helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven mutattak be, Sarah Isabel Bisley karnagynak köszönheti hazánk, aki kultúránk iránti lelkes elkötelezettségéért Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet kapott Szőnyi Erzsébet javaslatára.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke köszöntötte a díjazottat Budapesten, a Kodály Emlékmúzeumban május 26-án. Az ünnepi eseményen Sarah Isabel Bisley új-zélandi karnagynak, az Aorangi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójának és művészeti vezetőjének egy Kodály-művel kedveskedtek, amelyet Szabó Ildikó csellóművész adott elő, hiszen Sarah Isabel Bisley is csellóművészként kezdte a pályáját.

 

_D0A7732_Copy


A felcsendülő Kodály-dallamokat követően Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző laudációját hallgathattuk meg, amelyből megtudtuk: Sarah Isabel Bisley csellóművész, karmester az új-zélandi Christchurchben, a Canterbury Egyetemen angol irodalomból és zenéből szerzett diplomát, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta csellótanulmányait Mező Lászlónál 1982 és 1985 között. Csellista karrierjét kamarazenei keretben Európában és Ausztráliában teljesítette ki, majd szóló csellistája lett a bécsi Mariahilfer Operának, ahol segédkarmesterként is működött.

 

Karmesteri tanulmányait Alexander Polianichko, Dominique Rouits (Párizs), Werner Mueller (Curtis Institute, USA) és Ernst Smole mestereknél folytatta. Vezényelt Franciaországban és Szentpéterváron, klasszikus műveket és kortárs zeneszerzők darabjait adta elő, és megalapította az Új-Zélandi Polymnia Együttest. Ennek legkimagaslóbb teljesítménye magyar estje volt.

 

_D0A7715_Copy


„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Sarah Bisley pályáját első magyarországi megjelenése óta figyelemmel kísérhettem, így tanúja lehettem hazánk, kultúránk iránti lelkes elkötelezettségének. Ennek eredménye nyelvünk elsajátítása, magyar zeneszerzők műveinek ismertté tétele Új-Zélandon, ott élő magyar közösségekkel való kapcsolata és a zenekarával adott, magyar zeneművekből alkotott, Psalmus Hungaricus nevű hangversenyek sora. Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát új-zélandi hangfelvételen, helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven és megragadó zenei megfogalmazásban” – emelte ki Szőnyi Erzsébet.

 

Sarah Isabel Bisley elmondta: háromgenerációs új-zélandi, hiszen bátor dédszülei a 19. század végén hagyták el Angliát és hajóztak Új-Zéland felé. Ő – bár keveset tudott Magyarországról – ugyanígy utazta át a földet, hogy hazánkba jöjjön tanulni. Mint mondta: nagyon boldog, hogy itt lehet, és örömmel fogadja el a díjat, amelyet a magyar zeneművek új-zélandi bemutatása terén szerzett érdemeinek elismeréséül kap.

 

_D0A7763_Copy


A Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta a művésznőnek.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma