15_eves

2019.03.21

Minél távolabb vagyunk időben egy történelmi eseménytől, annál nehezebb elképzelnünk a jeles napok hétköznapi emberét. A forradalmak kapcsán leginkább az összecsapásokról, háborús veszteségekről vagy győzelmekről van fogalmunk, és keveset tudunk az akkori mindennapokról. Az 1848/49-es eseményekről is elsősorban az ikonikus történések jutnak eszünkbe, az kevésbé, hogyan is zajlott az idő tájt az élet egy átlagos családban.

IMG_20190320_101851

A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány március 16-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban zajló programján a forradalom és szabadságharc időszakának mindennapjai és emberei elevenedtek meg, testközelbe hozva a 170 éve zajlott eseményeket. A szereplők korhű ruhákban és eszközökkel mutatták be a hétköznapi élet részleteit.

Egy rövid jelenet révén ízelítőt kapott a közönség abból is, hogyan történt azoknak az embereknek az összeírása, akikre a Nemzetőrségben számítottak. Minden 20 és 50 év közötti férfit, aki akár minimum 200 Ft értékű ingatlannal, vagy évente 100 Forint feletti jövedelemmel rendelkezett, felvettek a listára. A különböző sorsú, hátterű, eltérő nézőponttal rendelkező emberek mindegyike mást tartott prioritásnak.

MNM_1_r


A párválasztásról is szó esett. Végigkövethettük ennek első lépéseit, az ismerkedés folyamatát. Megtudhattuk, hogy sem az utcán való bemutatkozás, sem a hölgy számára ismeretlen személy által történő levélküldés nem vezetett célra. Csak a vizitkártya átadásával lehetett a sikerben reménykedni. A kézcsók akkor még nem volt illendő, így nagy baklövést követett el az, aki a találkozáskor így köszöntötte volna szíve választottját.


A férfiak elsődleges feladata a család fenntartása volt. A nők helyzete sem volt egyszerű. Rájuk hárult a gyermeknevelés, dolgoztak is, ugyanakkor politikai súlyuk, szavazati joguk nem volt, az ország dolgai az ő beleszólásuk nélkül dőltek el. Egy munkásasszony, egy bárónő és egy iparosfeleség dialógusán keresztül érzékelhettük, hogy a társadalom különböző rétegeinek milyen problémákkal, feladatokkal kellett szembesülniük.

MNM_2
Az időszak főszereplői mégiscsak a katonák voltak. A hivatásos hadsereg amúgy is kevés magyar csapatát 1848-ban a Délvidékre vezényelték, ezért nemzetőrökre volt szükség. A bemutatott katonaviseleteken érzékletesen szemléltették, hogy milyen sokban különbözött a hivatásos katona a nemzetőrtől viseletében, felszerelésében, de még viselkedésében is. A nemzetőrök életmódja is egészen más volt, ők haza is mehettek a szolgálat teljesítése után. Őket a hivatásos hadsereg altisztjei képezték ki, ehhez tartozó fontos adalék, hogy a hadseregben ebben az időben a német nyelvet használták mind a vezényléskor, mind a hadüzenetek eljuttatására szolgáló levelezésben.


A rövid bemutató után a szereplők a teremben elszórva elhelyezett asztaloknál várták az érdeklődőket különböző témakörökben zajló személyes beszélgetésre, játékra. Az egyik asztalnál egy korabeli kávékereskedőt alakító szereplő egy újabb hajó vásárlásához keresett befektetőket. Máshol korabeli játékokban lehetett részt venni, kockajátékban, kártyában. Megismerkedhettünk a korabeli receptekkel, például a kenyérlevesével, és láthattuk a konyhai eszközöket, evőeszközöket, továbbá egy fogadó étlapjáról tájékozódhattunk a fogások árairól. Czifray István szakácsmester szakácskönyvéből egy korabeli menüt is összeállíthattunk.


IMG_20190316_122404


Katonai felszerelések garmadát felvonultatva mutatták be a szervezők a fegyvereket, golyókat, katonai ruházatot, felszereléseket. Batthyány rendeletének másolatából megtudhattuk, hogyan rendelkezett a nemzetőr csapatok vonulásának irányáról és a szolgálat teljesítésének helyéről.

A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány a történelmi múlt eseményeit és az azokban részt vett személyeket minél több oldalról igyekszik megközelíteni. A történelmi hagyományőrzést sokak ügyévé és örömévé kívánják tenni. Prosinger Lívia, az alapítvány alelnöke elmondta, hogy a bemutatókon használt viseleteket, tárgyakat maguk rekonstruálják, múzeumi szakemberek segítségével.


Rácz Anna

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma