kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

esoember
Szalay Bence és Oberfrank Pál az Esőember című darabban
Fotó: petofiszinhaz.hu

Másodszorra rendezi az Esőembert. Miért állította színpadra ismét, és hogyan sikerült az előadás?

Az embereim mindig jelentik, hogy nagyon szeretik a nézők. Jó munkának tartom, jó volt Oberfrank Palival és Szalay Bencével dolgozni. Érdekes, hogy eddig csak egyszer csináltam azt, hogy hozzányúlok egy olyan darabhoz, amit korábban már megrendeztem. Fura, hogy a negyven-, illetve ötvenéves önmagam mennyire mást gondol a dolgokról. Inspiráló volt, hogy bár ugyanaz a sztori, mégis másképp tud megszólalni, ha különböző emberek különféle relációkban vannak összeállítva. Ez történt a veszprémi Esőemberrel. Annyira más hangok, más kapcsolati hálók alakultak ki. Nem akartam visszakeresni, hogy Kulka János meg Nagy Ervin hogyan voltak a korábbi Esőember rendezésemben.

Anger_Aranyelet
Anger Zsolt az Aranyélet című sorozatban
Forrás: HBO

Azt éreztem, hogy egy mederben tartva ugyan, de szabadjára kell engednem a két főszereplőt. A látvány nagyon érdekes. Évek óta együtt dolgozom Erdős Júlia díszlet- és Fekete Kata jelmeztervezővel. Mindig azzal kísérletezünk, hogy látszólag végtelen egyszerű teret alakítunk ki, ami tiszta fehér, olyan, mint egy üres vászon, és csak a fények, meg a színészek játéka dominál benne. Adunk egy vizuális fogódzót, hogy a helyszínek, ahol a jelenetek játszódnak, a nézők fejében rajzolódjanak meg, tehát a fantáziájukkal egészítsék ki. Jó játéknak tartom, hogy a díszlet olyan miliőt ad, hogy semmi másra nem lehet figyelni, csak a színészekre.

Mit üzen a veszprémi Esőember a nézőknek?

Bármennyire próbál az ember elitista módon közelíteni hozzá, ne tévedjünk: ez egy bulvár színdarab, amiben egy létező, valóságos problémával élő ember van a középpontba állítva. Egy szórakoztató és elgondolkodtató történet, ami a legjobb párosítás a színházban. Arról szól, hogy nem tudunk elfutni magunk, a sorsunk, a családunk elől. A legjobb, ha az ember vállalja, mer vele szembenézni. Sokakat meg tudunk bélyegezni ebben a társadalomban azzal, hogy mások. Rá kéne jönnünk, hogy ez valójában mindenkiről elmondható, hiszen mind mások vagyunk, mégis a röntgenfelvételünk egyforma, ha pedig megszúrjuk az ujjunk, ugyanúgy piros vér serken ki.

esoember7
Jelenet az Esőemberből
Fotó: petofiszinhaz.hu

A másság, az autizmus bélyegét mindig az úgynevezett normális többség aggatja rá egyes emberekre. Egy autista abnormalitása nekünk, a „normális” többségnek a prizmáján keresztül az csupán. Amennyire nekem fura a másik ember mássága, pontosan annyira fura neki is az enyém. Ennek a gyakorlatilag kétszereplős darabnak ez a matekja: ha ketten maradunk egy szobában, akkor felvetődik, hogy ki a hülye: te vagy én. Ezzel kísérletezgettem a próbafolyamat során.

És mi lett a keresgélés eredménye?

Érdekes, hogy a színészek, mikor elkezdtünk a gondolatmenetem mentén haladni, felfedeztek magukban olyan hajlamokat, szokásokat, hétköznapi dolgokat, amelyek egy kívülálló számára természetesek, de ők nem tudják elviselni. Hétköznapi apró autizmusok mindenkinél vannak. Pali és Bence naponta hoztak magukról ilyen sztorikat. Fogalmunk se lesz soha arról, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig, hogy mi lakik a másik ember fejében, s ezért aztán nem is érdemes ítélkezni.

esoember4
Esőember
Fotó: petofiszinhaz.hu

Az a dolgunk, legyünk akár színháziak, hentesek, parkolóőrök, akárkik, hogy minél jobban, tisztábban és egyenesebben tudjunk fogalmazni és kommunikálni egymással, mert akkor legalább az esélyt megadjuk, hogy megtudhassuk, ki a másik, és tudathassuk, kik vagyunk mi magunk. Mert ha a kommunikáció megszűnik, és csak a bélyegezés marad, akkor bizony egyre nő a takargatnivalóink száma, egyre inkább belekényszerülünk abba, hogy hátsó gondolattal éljünk. Minél több hátsó gondolattal él egy ember, annál nehezebb a sorsa, és tőlük általában mindenki fél. Egyre több hátsó gondolat, egyre több félelem, és az katasztrófába vezet szerintem.

anger-zsolt-tanar
Anger Zsolt A Tanár című sorozatban


Min dolgozik most?

Bízom benne, hogy nyáron folytatódik A Tanár című sorozat, a nézettség ezt igazolja. Addig pedig végre van időm egy régi tervemet befejezni. Egy közösségi portálon dolgozom néhány társammal együtt, aminek május 1-jén lesz a megnyitója. A filmes társaságokat és egyéneket célozzuk meg. A lényeg egy helyre terelni Európa-szerte azokat, akik a filmiparban dolgoznak, hogy bármire szükségük van egy forgatás alatt a helyszínkereséstől az ácsig a sofőrön át, a mi portálunkon megtalálják.

Anger_Zsolt_Trezor
A Trezor című film forgatásán
Forrás: Facebook

Szabadidejében hogyan tud kikapcsolódni?

Mindig találok magamnak elfoglaltságot, amikor szabadidőm van, akkor is. Van, amikor úgy pihenek, mint a rozmár, kifekszem egy lapos köre, és süttetem a hasam, de ez elég ritka. Valahogy nem bírom, amikor úgy megy el a nap, hogy nem csináltam semmit. Nyaraláskor is kell idő, míg leeresztek. Utána meg visszarázódni nehéz. Mint egy novemberi légy, aki bágyadtan röpköd, strandpapucsban császkálok, és nézem a tengert, de azért az agyam mindig gondolkodik valamin, amit meg kéne valósítani. Karácsonykor azt ajándékoztam a barátnőmnek – mint amikor a tízéves gyerek villanyvasutat vesz az anyukájának –, hogy elviszem Párizsba. Merthogy én sem jártam még ott, ezért kapta ezt tőlem. Pár napra elmegyünk, és egy kicsit körülnézünk. Kár, hogy nem vagyunk teknősök, mert ők állítólag 250 évig élnek, és akkor tíz évet biztos lehúznék Párizsban.

gkt

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma