hangf_spotify_banner_728x90

2017.06.26

Bár még csak most kezdődött a nyár, a budapesti Thália Színház már az őszi évadnyitó eseményére készül. Idén hatodik alkalommal, szeptember 4. és 10. között rendezik meg ugyanis a Vidéki Színházak Fesztiválját. A hét napos programsorozaton kilenc színház kilenc előadásában, kiváló hazai rendezőkkel a hátuk mögött állnak színpadra a színészek. A mobilokat kérjük kikapcsolni!

A hatodik Vidéki Színházak Fesztiváljára az ország különböző pontjairól érkeznek társulatok, hogy a Thália Színház színpadán mutassák be darabjaikat. Roppant változatos a repertoár: lesz orosz, skandináv, magyar és spanyol interpretáció, melyeket a szombathelyi, a pécsi, a zalaegerszegi, a miskolci, a kecskeméti, a székesfehérvári, a békéscsabai, a szegedi és a tatabányai színház előadásában láthatunk. A fellépőket öttagú zsűri pontozza, amely a rendezvény végén kiosztja a fesztivál díjait. Ismerjük meg közelebbről a versenyzőket!


vszf-fooldali
Fotó: thalia.hu


A fesztivál első, szeptember 4-ei napját a szombathelyi Weöres Sándor színház társulata indítja Anton Pavlovics Csehov Ivanov című darabjával Spiró György fordításában és Lukáts Andor rendezésében. A darabban Csehov szokásosan tragikus sorsú hősének, Ivanovnak a lelki válságait követhetjük végig.


A második napon, szeptember 5-én a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik egy nem mindennapi darab: a színészek a 2006-ban megfilmesített dán-német drámát, az Ádám almái című darabot adják elő a Tháliában. A történet főszereplője a neonáci Ádám, akit közmunkára ítélnek, amelyet egy jólelkű pap közösségében kell letöltenie. A nehézségekkel és iróniával teli történet fő kérdése, hogy vajon kitől eredhetnek a bajok: ördögtől vagy Istentől? A darabot Paczolay Béla rendezte.


thalia_adam_almai
Ádám almái
Fotó: thalia.hu

 

A Vidéki Színházak Fesztiváljának következő előadása Zalaegerszegről jön. A Hevesi Sándor Színház a fesztivál harmadik napján Sánta Ferenc 1940-es években játszódó Az ötödik pecsét című regényét dolgozza fel Csiszár Imre rendezésében. A színdarab főszereplői, a kocsmában összegyűlt törzsvendégek isznak, beszélgetnek és filozofálnak. Azonban ahogy halad előre a történet, az elméleti kérdések egyre valóságosabbá válnak szokatlan élethelyzetek és kérdések elé állítva a szereplőket.


A székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata szeptember 7-én lép színpadra: ők Brian Friel Apák és fiúk című színdarabját adják elő Bagó Bertalan rendezésében. Az orosz Ivan Szergejevics Turgenyev regénye alapján készült színmű generációs problémákat, a fiatalok és az idősek közötti konfliktusokat, a változásokat és az értékek megőrzését állítja a középpontba.


thalia_apak_es_fiuk
Apák és fiúk
Fotó: thalia.hu

 

Következő nap, szeptember 8-án 19 órakor a bársonyszékben ülve két darab kezdetét is várhatjuk a Tháliában. Az egyiket, a La Mancha lovagja című világhírű történetet a Nagyszínpadon a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatjuk. A regényként és musicalként is alapművé vált darab itthoni verzióját Keszég László rendezte. A másik előadást a Bereményi Stúdióban mutatják be: itt egy Csehov-művet, a kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) című tragikomédiáját láthatja a közönség Szász János rendezésében.


A békéscsabai Jókai Színház színdarabját szeptember 9-én tekinthetik meg az érdeklődők: ezen a napon Örkény István Macskajátéka lesz terítéken Juhász Róza rendezésében.

 

thalia_orkeny_macskajatek
Macskajáték
Fotó: thalia.hu


A fesztivál utolsó napja, szeptember 10-e szintén két előadással zárul. A Nagyszínpadon a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház társulata Spiró György Az imposztor című darabjával lép a világot jelentő deszkákra, melyet Szikszai Rémusz rendezett, míg a Bereményi Stúdióban a Szegedi Nemzeti Színház színészei Háy János Utánképzés (Ittas vezetés) című darabját adják elő Szűcs Artúr rendezésében.

 

A Vidéki Színházak Fesztiváljával kapcsolatban felkerestük a Thália Színház fesztiváligazgatóját, Lantos Anikót, aki a rendezvény szervezési hátteréről, a kiválasztásról és a díjazásról mesélt nekünk.

 

„A résztvevők és a darabok kiválasztásánál nagy segítségünkre voltak idén is a hazai színházak, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk. Sokszor ők ajánlanak olyan darabokat, amelyeket szeretett a közönség, és amelyek nagy sikerrel futottak a színházukban. A versenyen három + két díjat szoktunk kiosztani: a legjobb előadásét, a legjobb színészét és a legjobb színésznőét. A két másik díjat az öttagú zsűri a rendezvény ideje alatt határozza meg. Volt olyan, hogy a legjobb jelmezért, de olyan is, hogy a legsikeresebb színházi évadért járt a díj” – avatott be a részletekbe Lantos Anikó.


thalia_la_manche_lovagja
La Mancha lovagja
Fotó: thalia.hu

 

„A rendezvény szervezése már jól kialakult rendszer szerint működik, éppen ezért nem is szeretnénk változtatni rajta. A mostani jegyeladásból is látszik, hogy az idei évadnyitó fesztivál is sikeres lesz. Örömmel látom, hogy a hazai közönség érdeklődik a színház iránt, és a fesztiválunk is nemcsak ismert, de kedvelt programmá nőtte ki magát az évek alatt” – tette hozzá a fesztiváligazgató.


Az előadásokra már kaphatóak a kedvezményes árú jegyek és bérletek, melyeket augusztus 20-ig lehet megvásárolni a Thália Színházban, illetve annak weboldalán.Készítette: Révy Orsolya

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma