GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2017.06.26

Bár még csak most kezdődött a nyár, a budapesti Thália Színház már az őszi évadnyitó eseményére készül. Idén hatodik alkalommal, szeptember 4. és 10. között rendezik meg ugyanis a Vidéki Színházak Fesztiválját. A hét napos programsorozaton kilenc színház kilenc előadásában, kiváló hazai rendezőkkel a hátuk mögött állnak színpadra a színészek. A mobilokat kérjük kikapcsolni!

A hatodik Vidéki Színházak Fesztiváljára az ország különböző pontjairól érkeznek társulatok, hogy a Thália Színház színpadán mutassák be darabjaikat. Roppant változatos a repertoár: lesz orosz, skandináv, magyar és spanyol interpretáció, melyeket a szombathelyi, a pécsi, a zalaegerszegi, a miskolci, a kecskeméti, a székesfehérvári, a békéscsabai, a szegedi és a tatabányai színház előadásában láthatunk. A fellépőket öttagú zsűri pontozza, amely a rendezvény végén kiosztja a fesztivál díjait. Ismerjük meg közelebbről a versenyzőket!


vszf-fooldali
Fotó: thalia.hu


A fesztivál első, szeptember 4-ei napját a szombathelyi Weöres Sándor színház társulata indítja Anton Pavlovics Csehov Ivanov című darabjával Spiró György fordításában és Lukáts Andor rendezésében. A darabban Csehov szokásosan tragikus sorsú hősének, Ivanovnak a lelki válságait követhetjük végig.


A második napon, szeptember 5-én a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik egy nem mindennapi darab: a színészek a 2006-ban megfilmesített dán-német drámát, az Ádám almái című darabot adják elő a Tháliában. A történet főszereplője a neonáci Ádám, akit közmunkára ítélnek, amelyet egy jólelkű pap közösségében kell letöltenie. A nehézségekkel és iróniával teli történet fő kérdése, hogy vajon kitől eredhetnek a bajok: ördögtől vagy Istentől? A darabot Paczolay Béla rendezte.


thalia_adam_almai
Ádám almái
Fotó: thalia.hu

 

A Vidéki Színházak Fesztiváljának következő előadása Zalaegerszegről jön. A Hevesi Sándor Színház a fesztivál harmadik napján Sánta Ferenc 1940-es években játszódó Az ötödik pecsét című regényét dolgozza fel Csiszár Imre rendezésében. A színdarab főszereplői, a kocsmában összegyűlt törzsvendégek isznak, beszélgetnek és filozofálnak. Azonban ahogy halad előre a történet, az elméleti kérdések egyre valóságosabbá válnak szokatlan élethelyzetek és kérdések elé állítva a szereplőket.


A székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata szeptember 7-én lép színpadra: ők Brian Friel Apák és fiúk című színdarabját adják elő Bagó Bertalan rendezésében. Az orosz Ivan Szergejevics Turgenyev regénye alapján készült színmű generációs problémákat, a fiatalok és az idősek közötti konfliktusokat, a változásokat és az értékek megőrzését állítja a középpontba.


thalia_apak_es_fiuk
Apák és fiúk
Fotó: thalia.hu

 

Következő nap, szeptember 8-án 19 órakor a bársonyszékben ülve két darab kezdetét is várhatjuk a Tháliában. Az egyiket, a La Mancha lovagja című világhírű történetet a Nagyszínpadon a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatjuk. A regényként és musicalként is alapművé vált darab itthoni verzióját Keszég László rendezte. A másik előadást a Bereményi Stúdióban mutatják be: itt egy Csehov-művet, a kecskeméti Katona József Színház Apátlanul (Platonov) című tragikomédiáját láthatja a közönség Szász János rendezésében.


A békéscsabai Jókai Színház színdarabját szeptember 9-én tekinthetik meg az érdeklődők: ezen a napon Örkény István Macskajátéka lesz terítéken Juhász Róza rendezésében.

 

thalia_orkeny_macskajatek
Macskajáték
Fotó: thalia.hu


A fesztivál utolsó napja, szeptember 10-e szintén két előadással zárul. A Nagyszínpadon a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház társulata Spiró György Az imposztor című darabjával lép a világot jelentő deszkákra, melyet Szikszai Rémusz rendezett, míg a Bereményi Stúdióban a Szegedi Nemzeti Színház színészei Háy János Utánképzés (Ittas vezetés) című darabját adják elő Szűcs Artúr rendezésében.

 

A Vidéki Színházak Fesztiváljával kapcsolatban felkerestük a Thália Színház fesztiváligazgatóját, Lantos Anikót, aki a rendezvény szervezési hátteréről, a kiválasztásról és a díjazásról mesélt nekünk.

 

„A résztvevők és a darabok kiválasztásánál nagy segítségünkre voltak idén is a hazai színházak, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk. Sokszor ők ajánlanak olyan darabokat, amelyeket szeretett a közönség, és amelyek nagy sikerrel futottak a színházukban. A versenyen három + két díjat szoktunk kiosztani: a legjobb előadásét, a legjobb színészét és a legjobb színésznőét. A két másik díjat az öttagú zsűri a rendezvény ideje alatt határozza meg. Volt olyan, hogy a legjobb jelmezért, de olyan is, hogy a legsikeresebb színházi évadért járt a díj” – avatott be a részletekbe Lantos Anikó.


thalia_la_manche_lovagja
La Mancha lovagja
Fotó: thalia.hu

 

„A rendezvény szervezése már jól kialakult rendszer szerint működik, éppen ezért nem is szeretnénk változtatni rajta. A mostani jegyeladásból is látszik, hogy az idei évadnyitó fesztivál is sikeres lesz. Örömmel látom, hogy a hazai közönség érdeklődik a színház iránt, és a fesztiválunk is nemcsak ismert, de kedvelt programmá nőtte ki magát az évek alatt” – tette hozzá a fesztiváligazgató.


Az előadásokra már kaphatóak a kedvezményes árú jegyek és bérletek, melyeket augusztus 20-ig lehet megvásárolni a Thália Színházban, illetve annak weboldalán.Készítette: Révy Orsolya

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma