2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.05.08

A Szépművészeti Múzeum A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlata ugyan bockbuster kiállítás, azonban mégsem érezzük azt, hogy csak be akartak minket csábítani rá egy jó hívószóval, hiszen Michelangelo emblematikus rajzai szerepelnek a kiállításon a pályatársak 80 olyan grafikájával együtt, amelyek önmagukban is érvényes és jelentős munkák.

A_test_diadala_2
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


Azt hiszem, Michelangelo-rajzokból nem nehéz jó kiállítást rendezni, hiszen ezek a munkák önmagukban nagyszerűek, akkor is elámulunk rajtuk, ha csak egy fehér falon teljesen esetlegesen lógnának egymás mellett. A legapróbb munkán is átüt a művész zsenije, minden tollvonásában ott van az a heroikus, emberfeletti teljesítmény, ami már e kivételesen hosszú pálya legelső időszakát is jellemzi.


Azt is gondolom, hogy Michelangelo-rajzokból nagyon nehéz jó kiállítást rendezni, ugyanis rengeteg buktatója van egy ilyen feladatnak. Mit kezdjük egy ilyen széles és hatalmas életművel, amiről már mindenki gondol valamit? Valószínűleg egy látogató sem érkezik ebbe a tárlatba szűz szemmel, Michelangelót mindannyian „ismerjük", a kurátornak pedig úgy kell megfelelnie ezeknek a prepozícióknak, hogy közben kicsit meg is döntse azokat, újat is mondjon, új felismerésekre és összefüggésekre vezesse rá a nézőt. Figyelnie kell arra is, hogy ne csak a Vaszari által megfestett géniusz legendája legyen hangsúlyozva, a Michelangelo-mítosz mögött felsejlő valódi alak megmutatása legalább ugyanilyen fontos, sőt: átalában a látogató a mítoszt ismeri, és a valódiság az, ami igazán érdekli.


Akttanulmany
Michelangelo: Ülő férfiakt
Fotó forrása: szepmuveszeti.hu


Akárhogy is legyen, a Szépművészeti Múzeum A test diala című Michelangelo kiállítás több szempontból is remekül sikerült. A rajzok egy része a világ legrangosabb gyűjteményeiből érkezett: a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból is sikerült képeket kölcsönözni erre a kiállításra. Különleges, hogy ilyen nagynevű intézmények Michelangelo-rajzait láthatjuk most együtt.


_D0A6788_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


Emblematikus munkákat láthatunk, a kiállított anyagban szerepel többek között a Ganymedes elrablása című vöröskrétás rajz, amely Michelangelo Tommaso dei Cavalieri iránt érzett szerelmének allegóriája.


A budapesti kiállításon látható először az a mű is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben és, amelyet a tizenéves Michelangelo jelenleg legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak. Ezen az ülő férfit ábrázoló munkán jól kivehetők a mester Ghirlandaio műhelyének jellemző technikái, ugyanakkor már Michelangelo saját stílusa is némiképp tetten érhető, a formákat leíró rövid tollvonások és a határozott, éles körvonalak már ezen a grafikáján is feltűnnek.


michelangelo_rape_of_ganymede
Michelangelo: Ganymedes elrablása
Fogg Art Museum, Cambridge/Szépművészeti Múzeum


A kiállítás látványa is nagyon hatásos. A kiállítótérbe óriási falakat építettek, amelyeket úgy installáltak, hogy a látogatónak egy intim, labirintusszerű útvonalon kelljen végighaladnia.


Ennek megfelelően fokozatosan tárul elé a kiállítás anyaga, egyszerre mindig csak néhány képet kell befogadnia, ami egy grafikai kiállítás esetében mindenképpen előnyös, hiszen a viszonylag kisméretű rajzok így nem vesznek el a nagy térben.


A_test_diadala_1
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


Másrészt ez az elrendezés a szabad asszociációknak is teret enged. Az egy falra került műveket a szemünk valamilyen szempont szerint összeveti, és ezáltal új összefüggéseket fedezhetünk fel.


Látjuk, hogy Michelangelo művészete a kortársak számára meghatározó volt és kikerülhetetlennek bizonyult, még akkor is, ha voltak olyan alkotók, akik tudatosan kívántak szembemenni a művész stílusával.


Talán a legnagyszerűbb párosítás a kiállításban az, amikor Raffaello Venus című rajza mellé kerül Michelangelo idős nőt ábrázoló műve. Raffaello a klasszikus női szépséget ragadja meg a grafikán, míg Michelangelo rajza egy bizarr, aszott, kissé grotesk alakot mutat. Érdekes ellenpont ez, és arra is rávilágít, hogy Michelangelo mennyire mestere volt a különös karakterek megragadásának, amit a kiállítás korábbi egységében található, a kümei Szibillához készített fejtanulmánya is bizonyít.


Habár a kiállítás munkái elsősorban szabad asszociációs láncként vannak felfűzve, azért helyenként mégiscsak előtűnik bizonyos tematikai vagy kronologikai rendezés is. Az első egységben például a korai Michelangelo-tanulmányrajzok vannak hangsúlyban a mester és a Ghirlandaio-műhely más alkotóinak munkáival összevetve. Majd A cascinai csatához tartozó előkészítő rajzait láthatjuk Leonardo Az anghiari csatához készített fejtanulmányával együtt.


Leonardo_grafika
Leonardo: Tanulmány egy harcos fejéhez
Fotó forrása: szepmuveszeti.hu


E rajzokat nézve sokszor támad az az érzésem, hogy Michelangelo rajzai, vázlatai esetenként sokkal elevenebbek és dinamikusabbak, mint a már elkészült mű. A Doni-tondó Madonnájához készített fejtanulmány, a Lédához rajzolt arc vagy a Sixtus-kápolna mennyezetére szánt, erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktok egészen rendkívüliek.


Aztán ott van Az érckígyó imádása című rajz, ami egy összetett, komplex kompozíciós vázlat és leginkább amiatt ejt bámulatba, hogy Michelangelo néhány vonallal micsoda narratívát tudott a papírra vetni. Az Utolsó ítélethez készített kompozíciós rajz is éppen emiatt kelti fel a figyelmünket.


A tárlat végén az idős művész rajzai kerülnek elő és itt láthatóvá válik az is, hogy hetven év alatt Michelangelo perfekcionizmusa ugyan szemernyit sem csökkent, a szemléletbeli változások azonban tetten érhetők: az életút végén készült munkák sokkal lírikusabbak, személyesebbek és intimebbek.


Ugyan blockbuster kiállításról van szó, mégsem érezzük azt, hogy elhúzták előttünk a mézes madzagot a Michelangelo-hívószóval, ugyanis 29 igen meghatározó művet nézhetünk meg az alkotótól. A legtehetségesebb kortársaktól pedig 80 olyan munka került a kiállítás anyagába, amelyek nemcsak kitölteni kívánták az üres tereket, hanem valódi párbeszédbe lépnek a michelangelói életművel.


Kocsis Katica

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma