Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.02.27

A Műcsarnok már harmadszor rendez olyan csoportos kiállítást, amelyben a kortárs magyar művészek legújabb munkái láthatóak. Termenként külön alkotókat kér fel, akik a címben jelzett heavy metal – a valóságban acélrelief – művektől a textil labirintuson át az olajfestményekig mutatják be legfrissebb alkotásaikat.

Nemeth_Marcell_2_Copy
Németh Marcell: Heavy Metal


A hét kiállító művész munkásságának karaktere különböző, ennek ellenére az egyes termek kiállításait összetartja a közös cím, a közös katalógus, és az, hogy minden esetben a Műcsarnok munkatársai válogatnak a művek közül. A KÜLÖN Ter/m/ek című tárlat izgalmas bepillantást enged a kortárs műtermekben folyó jelenlegi alkotómunkákba.


Nemeth_Marcell_Copy
Németh Marcell: Heavy Metal


Németh Marcell szobrászművész HEAVY METAL elnevezésű termében nemzetközi viszonylatban is egyedülálló technikájával elkészült alkotásain teljesen hétköznapi tárgyakat jelenít meg. Az acéllemezeket vegyszerekkel maratja, ezzel színezi a fémet, továbbá különleges plasztikai megmunkálásával a sík- és térbeli ábrázolás összekapcsolását is eléri a darukat, magasfeszültségű tartóoszlopokat, ipari tájképeket feldolgozó alkotásain.


Az autonóm textilművész Richter Sára közel 50 méteres installációja külön erre a kiállításra készült. A nyers lenvászonon a hímzések, applikációk, írások egy egészen intim, női világot közvetítenek: emlékeket, érzéseket, vágyakat, mindent, AMI SZEMÉLYES. A térben labirintussá, csali kertté rendezett vászoncsíkok mentén sétálhatunk a történetekben, rátalálva akár a számunkra személyes gondolatokra, élményekre is.


Richter_Sara_2_Copy
Richter Sára: Ami személyes


Horváth Éva Mónika az elmúlt 7 évben az őt leginkább foglalkoztató kérdést járja körül, a CRITICAL MASS című ciklusában megpróbálja az emberi tömegek vizuálisan megragadható energiáját ábrázolni, a kiállított munkák a tökéletesen megtelt világ, a tömeges helyzetek anomáliáit ragadja meg. Ciklusának jellemző színe a televíziókészülékek által kisugárzott, mindent elborító szürkéskék szín.


Horvath_Eva_Monika_Copy
Horváth Éva Mónika: Critical mass


Bojti András MÁS VILÁG című terme a művész legújabb acél térplasztikáit tárja a közönség elé, egy meditatív szobrászi világot tárva fel. A kiállított műtárgyakon túl a fénytörések, az árnyékok, reflexiók is tervezettek, olyan környezetet teremt, amelyben a technika és a meditáció együtt tud létezni, sőt kiegészítik egymást, inspirálva a nézőket a látottak újragondolására.


Bojti_Andras__1_Copy
Bojti András: Más világ


A Műcsarnok XI. termében, az apszisban kaptak helyet a Magyarországon élő és alkotó szerb művész Milorad Krstić erre az alkalomra készült munkái. Az alkotások igen sokféle műfajt és technikát ölelnek fel az akrilfestményektől az úti beszámolóként küldött, frízszerűen egymás mellé helyezett képeslapokig, a filmes alkotásoktól a tárgyszerűen megrajzolt, vitrinekben látható rovar- és emberszerű alakokig.


Milorad_Krstic_Copy
Milorad Krstić: Spirit of the Műcsarnok


Ugyanebben a térben vitte színre 2011-ben a Forte Társulat a Ruben Brandt, egy műgyűjtő csoportos portréja című mozgásszínházat, amely fontos előzménye lett a művész 2018-ban bemutatott, Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjének, amelyhez a mostani tárlat több munkája is kötődik. Így válik igazán érthetővé a kiállítás szlogenje: SPIRIT OF THE MŰCSARNOK.


Milorad_Krstic_2_Copy
Milorad Krstić: Spirit of the Műcsarnok


Szabó Ábel festményein budapesti városképek, utcarészletek, buszmegállók láthatók kifinomult festési technikával megjelenítve. A legújabb művein a tömegközlekedési eszközök ablakából megpillantott tájrészletek jelennek meg, belekomponálva az ablakok karcosságát és összefirkáltságát is. A „nem odaillően szép" fényhatások, színek azt eredményezik, hogy az elhagyatott terek életre kelnek – emberek hiányában is –, a hamis látszat ellenére az üzenet eljut a publikumhoz, érthetővé válik a LÁTVÁNY A DOLGOK MÖGÖTT.


Szabo_Abel_Copy
Szabó Ábel: Látvány a dolgok mögött


Ördög Noémi – művésznevén Naomi Devil – vászonra festett olajfestményeit a művész több korszakából válogatták erre a kiállításra, nem csupán a témaválasztásban, hanem az alkalmazott technikákban is változtat a művész, felhasználva sok esetben a digitális technikát is.


Alkotásaira jellemző a kompozíció és a színhasználat szempontjából is intenzív vizualitás. Festői világában felhasználja a korábbi évszázadok műveit, 21.századi, fiatalos életérzéssel ruházva fel azokat. A különböző korszakokat tematikájukban összeköti VÉNUSZ, az örök nő, nőiesség.


Naomi_Devil_6_Copy
Naomi Devil: Vénusz


A kiállítás február 27. és március 24. között tekinthető meg a Műcsarnokban.


Budai Kriszta


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond. Képgalériánk a kiállításról itt látható.

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma