15_eves

2015.10.05

A Magyar Írószövetség új sorozatában fiatal alkotókat mutat be. A szójátékos cím: „A kezdet és a Végh”, a házigazdára, Végh Attila költő, író, filozófus személyére utal, aki a középnemzedék elméleti és írói tudásával felvértezve, egyéni hangú narrátorként szólal meg, és unikális tükröt tart a kérdezett elé. Október eleji vendége Ughy Szabina költő volt.

A beszélgetés indításánál a fiatal költő idei Könyvhétre megjelent „Séták peremvidéken” című kötetéből kaptunk erős verssorokat: „Rugalmas, mint friss szokásaink” /Vitorlabontás/ és „Csak azt tudjuk várni, amit már ismerünk” /Túlpart/. Végh Attila az idézetekben rejlő ambivalenciát járta körül, majd az otthon és otthontalanság témaköréről kérdezte a fiatal alkotót.


Ughy Szabina egy évet Szicíliában töltött végzős egyetemista korában, és úgy érzi, akkor tudta meg igazán, mi az otthon, amikor elkerült otthonról és az otthont jelentő nyelvi közegből. A tenger és Catania máig meghatározó létélménye, ami még ki nem adott regényének egyik eleme és színhelye. Az elvágyódás érzése nála nem kalandvágy, inkább a meneküléshez áll közel. Egy közelmúltbeli utazása során fogalmazódott meg benne a tapasztalat: elveszni jó, és utána visszatalálni ahhoz, amitől elmenekültél - az utazásban a visszaérkezést, hazatalálást szereti leginkább.


VeghAttilaUghySzabina4


Végh Attila következő megközelítése az alkotás folyamatát járta körül. A Rekonstrukció című dán film író főhősét elhagyja a felesége, mert „hiányoztak a szavak”, vagyis az író megfelelő szavai az alkotásba kerültek, szerettei helyett a művei kapták. Ughy Szabina esetében a gondoskodás, amit a környezetünk igényel, legalább olyan fontos, mint az írás. Tervez egy olyan oldalt, ahol összegyűjti azokat az embereket, akik sokat tettek környezetükért. Hiányzik a találkozás, a tett, de az írást ezek mellett folytatni szeretné.


Végh Attila szerint a versek fiatal írójukhoz képest szokatlanul mély bölcsességet árulnak el. Ughy Szabina 12 évesen súlyos beteg lett, amikor kikerült társai környezetéből, és a rákkal való küzdelem egyszerre kívülállóvá és szemlélődőbbé tette.  Tíz évbe telt, míg el tudta fogadni, hogy a betegség ugyanúgy az egyetemes tapasztalat része, mint a nagy szerelem és csalódás, a család, vagy a halál, és tudott róla beszélni.


VeghAttilaUghySzabina2


„Más arcát mutatja a gyermekként érkezőnek” – a tengerrel való találkozás a beszélgetőknek különleges élmény volt, nemcsak a szokványos lenyűgöző hatást tette rájuk. Végh Attila kiemelte, hogy a kötet verseiben a „külső” és „belső” tenger egyaránt megjelenik, ami kevesek kiváltsága. Ughy Szabina elmondta, azért is jelentkezett az ösztöndíjra, mert nem akart teljesen felnőni, megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Ugyanakkor szereti a biztonságot, amit a felnőtt élettel tud megteremteni.


A költőnek, írónak az elismertség ad rangot, az alkotók erre vágynak, a megjelenés folyóiratokban majd kötetekben következik. Hamvas Béla az alkotásban közösségteremtő erőt lát. Ughy Szabinának mit jelent a közlés? A kérdezett úgy gondolja, amire születtünk, azt beteljesíteni feladatunk, de azon kívül is vannak tennivalóink. Örül, ha olvassák az írásait, amiket saját maga arra használ, hogy gondolatai kikristályosodjanak, megértse, amit először érzett. A már kiadott, megjelent írásaival viszont nem foglalkozik különösebben.


UghySzabinaverseskotet


Két egymás mellé szerkesztett vers szépsége, a „Bárhol” és a „Tiziano helyett” Végh Attilának azt a nietzschei gondolatot juttatta eszébe, mely szerint a világ csak esztétikai jelenségként igazolható. Ughy Szabina azonban inkább zsigeri, mint intellektuális alkotónak vallja magát. A blogbejegyzéseket is író költőnőnek egy megírt regénye, három novellája és megírásra váró drámaterve is van.


A beszélgetés zárásaként a már többször idézett kötetből hallhattunk verseket a szerző felolvasásában, majd a közönség kérdezhette az alkotót a Bajza utcai székház előadótermében, ahol a következő alkalommal Bucz Magor Soma zeneszerző és színész lesz a vendég.


Csanda Mária

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma