Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.10.05

A Magyar Írószövetség új sorozatában fiatal alkotókat mutat be. A szójátékos cím: „A kezdet és a Végh”, a házigazdára, Végh Attila költő, író, filozófus személyére utal, aki a középnemzedék elméleti és írói tudásával felvértezve, egyéni hangú narrátorként szólal meg, és unikális tükröt tart a kérdezett elé. Október eleji vendége Ughy Szabina költő volt.

A beszélgetés indításánál a fiatal költő idei Könyvhétre megjelent „Séták peremvidéken” című kötetéből kaptunk erős verssorokat: „Rugalmas, mint friss szokásaink” /Vitorlabontás/ és „Csak azt tudjuk várni, amit már ismerünk” /Túlpart/. Végh Attila az idézetekben rejlő ambivalenciát járta körül, majd az otthon és otthontalanság témaköréről kérdezte a fiatal alkotót.


Ughy Szabina egy évet Szicíliában töltött végzős egyetemista korában, és úgy érzi, akkor tudta meg igazán, mi az otthon, amikor elkerült otthonról és az otthont jelentő nyelvi közegből. A tenger és Catania máig meghatározó létélménye, ami még ki nem adott regényének egyik eleme és színhelye. Az elvágyódás érzése nála nem kalandvágy, inkább a meneküléshez áll közel. Egy közelmúltbeli utazása során fogalmazódott meg benne a tapasztalat: elveszni jó, és utána visszatalálni ahhoz, amitől elmenekültél - az utazásban a visszaérkezést, hazatalálást szereti leginkább.


VeghAttilaUghySzabina4


Végh Attila következő megközelítése az alkotás folyamatát járta körül. A Rekonstrukció című dán film író főhősét elhagyja a felesége, mert „hiányoztak a szavak”, vagyis az író megfelelő szavai az alkotásba kerültek, szerettei helyett a művei kapták. Ughy Szabina esetében a gondoskodás, amit a környezetünk igényel, legalább olyan fontos, mint az írás. Tervez egy olyan oldalt, ahol összegyűjti azokat az embereket, akik sokat tettek környezetükért. Hiányzik a találkozás, a tett, de az írást ezek mellett folytatni szeretné.


Végh Attila szerint a versek fiatal írójukhoz képest szokatlanul mély bölcsességet árulnak el. Ughy Szabina 12 évesen súlyos beteg lett, amikor kikerült társai környezetéből, és a rákkal való küzdelem egyszerre kívülállóvá és szemlélődőbbé tette.  Tíz évbe telt, míg el tudta fogadni, hogy a betegség ugyanúgy az egyetemes tapasztalat része, mint a nagy szerelem és csalódás, a család, vagy a halál, és tudott róla beszélni.


VeghAttilaUghySzabina2


„Más arcát mutatja a gyermekként érkezőnek” – a tengerrel való találkozás a beszélgetőknek különleges élmény volt, nemcsak a szokványos lenyűgöző hatást tette rájuk. Végh Attila kiemelte, hogy a kötet verseiben a „külső” és „belső” tenger egyaránt megjelenik, ami kevesek kiváltsága. Ughy Szabina elmondta, azért is jelentkezett az ösztöndíjra, mert nem akart teljesen felnőni, megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Ugyanakkor szereti a biztonságot, amit a felnőtt élettel tud megteremteni.


A költőnek, írónak az elismertség ad rangot, az alkotók erre vágynak, a megjelenés folyóiratokban majd kötetekben következik. Hamvas Béla az alkotásban közösségteremtő erőt lát. Ughy Szabinának mit jelent a közlés? A kérdezett úgy gondolja, amire születtünk, azt beteljesíteni feladatunk, de azon kívül is vannak tennivalóink. Örül, ha olvassák az írásait, amiket saját maga arra használ, hogy gondolatai kikristályosodjanak, megértse, amit először érzett. A már kiadott, megjelent írásaival viszont nem foglalkozik különösebben.


UghySzabinaverseskotet


Két egymás mellé szerkesztett vers szépsége, a „Bárhol” és a „Tiziano helyett” Végh Attilának azt a nietzschei gondolatot juttatta eszébe, mely szerint a világ csak esztétikai jelenségként igazolható. Ughy Szabina azonban inkább zsigeri, mint intellektuális alkotónak vallja magát. A blogbejegyzéseket is író költőnőnek egy megírt regénye, három novellája és megírásra váró drámaterve is van.


A beszélgetés zárásaként a már többször idézett kötetből hallhattunk verseket a szerző felolvasásában, majd a közönség kérdezhette az alkotót a Bajza utcai székház előadótermében, ahol a következő alkalommal Bucz Magor Soma zeneszerző és színész lesz a vendég.


Csanda Mária

Roma_nok_kultura_banner_002

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma