15_eves

2019.05.05

1988-89 táján virágzott a bécsi bevásárlóturizmus, amelynek során mérsékelt áruválasztékhoz szokott honfitársaink ezrei zarándokoltak a Mariahilfer Strasse környékére hűtőszekrényt, televíziót, videólejátszót és egyéb műszaki cikkeket vásárolni. 1988-ban és 1989-ben mintegy ötvenmilliárd forintnak megfelelő schillinget költöttünk el az osztrákoknál. A Magyar Nemzeti Múzeum kerekasztal-beszélgetésén jártunk.

Gorenje_1989
Fotó forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

Az időszak bevásárlóturizmusára a tárgyak sokfélesége a jellemző: jelentős kereskedelem épülhetett rá, mely számottevő vagyongyarapodásra adott lehetőséget, különösen a vidéken élők körében. A nyugatról behozott tárgyakból sokan presztízskérdést csináltak. Magyarországra sokáig jellemző volt az áruhiány, és amikor ez oldódni kezdett, akkor is szűk volt a kínálat. Ez különösen igaz volt a szórakoztatóipari termékekre. Felértékelődött az, hogy kinek mije van, mit tud felmutatni.

A családokban presztízskérdéssé vált, hogy kinek van videója, ki milyen kocsival jár. Nyugati autókat sokáig nem forgalmaztak Magyarországon, nagy szó volt, ha valaki ezzel közlekedett, még ha öreg is volt a jármű. Jellemző volt, hogy rokonok hálózatba szerveződtek, behoztak több autót, ebből egyet megtartottak, a többit pedig eladták. A magyarok ebben az időben találkoztak először a nyugati üzletek különböző reklámfogásaival is. Az osztrák boltokban magyarul beszélő eladók jelentek meg, és erre külön táblákkal hívták fel a vásárlók figyelmét.

Vasarlas_1965
Így vásároltunk belföldön anno
Fotó forrása: Fortepan

Ezt és még sok más érdekességet is megtudhattunk a Magyar Nemzeti Múzeum kerekasztal-beszélgetésén, melyet a Közös időnk – 1989 című kiállításhoz kapcsolódóan szerveztek. A résztvevők Sári Zsolt néprajzkutató, Valuch Tibor történész és Prohászka Imre fotóriporter, a moderátor Tóth Eszter Zsófia történész, a Veritas Intézet munkatársa volt.

Felmerül a kérdés: miért épp a Gorenje hűtőláda lett az időszak szimbóluma? Bár nem ez volt a legnagyobb mennyiségben behozott áru, de mindenképp ez volt a leglátványosabb termék. A walkmanek, videólejátszók, illetve a Donald rágó szintén nagyon keresettnek bizonyultak, és miután átlépték a magyar határt, bekerültek a belföldi kereskedelmi forgalomba.

60466
A családokban presztízskérdéssé vált, hogy kinek lesz először videója, ki milyen kocsival jár.
Fotó forrása: Fortepan

Bár a bevásárlóturizmus az 1980-as évek közepén indult, vannak előzményei az 1960-as, 70-es években, amikor Szlovákia, Délvidék és Románia is érintett volt benne. Kárpátalján nagyon népszerű volt például a Magyarországról bevitt Trapper farmer. A 80-as években a jászberényi Lehel hűtőgépgyár orosz termékeket gyártott. A befőzés helyett a családok körében egyre jobban kezdett elterjedni a fagyasztás, sokan ezt a módszert választották az élelmiszer tartósítására. Ehhez nyugatról olcsón lehetett beszerezni a hűtőgépeket, és még üzletelni is lehetett velük itthon.

autosor
Fotó: Prohászka Imre

Megfigyelhető volt a lakosság körében egy felhalmozási vágy, sokan költöztek faluról városba, és az új, még kialakulóban lévő rendszer is bizonytalanságot szült. Jónak látták az emberek, ha élelmiszert gyűjtöttek az otthonaikban, ezért Bécsből hazafelé a határon már szinte minden magyar rendszámú autó tetőcsomagján ott díszelgett a Gorenje hűtőgép, mely ennek az időszaknak emblematikus háztartási cikke lett.

Bécsben olyan dolgokkal találkozhattak a magyarok, melyek itthon addig ismeretlenek voltak, vagy tabunak számítottak. Erre példa az óvszer-automata, melyet időnként magyar felirattal is elláttak, figyelmeztetve a vásárlót, hogy annak tartalma nem rágógumi. Szintén ide sorolhatók a peep show-k vagy az igencsak népszerű szexkazetták is. Ez utóbbi jelenség még jogszabály-módosítást is előidézett: a Vám- és Pénzügyőrség rendeletben engedélyezte, hogy személyenként egy pornókazettát legálisan hozhassanak be Magyarországra, míg azt megelőzően a Büntető Törvénykönyv ezt szigorúan tiltotta.

bordiszmu
Fotó forrása: Fortepan

1991-92-ben virágzott a dobozossör- és üdítőforgalom, ezek is mind Ausztriából érkeztek, előtte egyáltalán nem voltak kaphatóak nálunk. A családokban gyűjtötték az üres dobozokat, és sok helyen a lakások díszévé váltak.

A turista útlevélhez ebben az időben egy fő 70 dollárt válthatott ki, és a korlátozott valutakeret miatt érdemes volt minél több személynek együtt útra kelnie. A feketekereskedelemben megjelent a valutaforgalom. Népszerűvé váltak a Bécsbe induló, egynapos autóbuszos kirándulások, de aki városnézésre vágyott, annak csalódnia kellett, mert a buszok csak Bécs külvárosáig, a bevásárlónegyedig vitték az utazókat. Általában nyolc órát töltöttek kint az emberek. 1989. április 4. a bevásárló turizmus egyik csúcsdátumának tekinthető, ezen a napon ugyanis félmillió magyar állampolgár lépte át az osztrák határt. Nagyon időigényes program volt a bécsi kirándulás, mert a határátkelőkön általában óriási tömeg várakozott.

utlevel
A turista útlevélhez ebben az időben személyenként 70 dollárt lehetett kiváltani.

A folyamat eredményeképpen sajátos fogyasztói társadalom alakult ki Magyarországon. Majdnem minden árucikk hozzáférhetővé vált, ha itthon nem lehetett valamit kapni, azt behozták Bécsből. Azért lehetett ennyire virágzó ez a jelenség, mert a magyar társadalomban megvolt az ehhez szükséges gazdasági racionalitás és a vállalkozókészség is.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk – 1989 programsorozat a Múzeumok majálisán folytatódik.


Rácz Anna

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma