2015.02.05

Bemutatták a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház által szervezett „Villám”-drámaíró verseny alkalmából egy éjszaka leforgása alatt megírt három egyfelvonásost. A legjobb darabért járó díjat Pozsgai Zsolt Riport a pesti gyerekekről, 1908 kapta, a legjobb rendezés Bodolay Gézáé volt.

„Színháztörténeti pillanat!” – konferálta fel Tasnádi Csaba, a nyíregyházi teátrum igazgatója január 30-án, pénteken a „Villám”-drámaíró versenyre írt három egyfelvonásos színdarab bemutatását. Az intézmény névadója tiszteletére rendezett verseny részeként három meghívott írónak (Egressy Zoltán, Forgách András, Pozsgai Zsolt) tíz cím közül kisorsolt, egyetlen Móricz Zsigmond-novella nyomán kellett darabot írnia. Az új művek hosszúsága előadva nem haladhatta meg a negyven percet, illetve nem szabadott hatnál több szereplőt fölvonultatnia. Ezen kívül azonban az írók szabad kezet kaptak a darab témáját tekintve. A csütörtök éjjel elkészített darabokat három rendező (Bodolay Géza, Harsányi Sulyom László, Keszég László) úgy állította színpadra, hogy péntek délelőtt közöttük is kisorsolták: melyik művet ki rendezi.


Foto-kulturszalon.hu


Egressy Zoltán Comeback című játékát végül Harsányi Sulyom László rendezte, Forgách András Krammerját pedig Bodolay Géza. Az eredeti novella világához legközelebb álló Riport a pesti gyerekekről, 1908 című, Móricz Zsigmondot is felléptető Pozsgai Zsolt darabot Keszég László vitte színpadra.


A zsűri – melynek tagjai Bagoly Vivien diákpolgármester; Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára; Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője; Onder Csaba, A Vörös Postakocsi főszerkesztője, valamint Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Napló főszerkesztője – döntése alapján a legjobb darabért járó díjat Pozsgai Zsolt Riport a pesti gyerekekről, 1908 kapta, a legjobb rendezés Bodolay Gézáé volt, a legjobb színésznőnek járó díjat Pregitzer Fruzsina kapta a Krammerben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfiszínésznek Gulácsi Tamást (Riport a pesti gyerekekről, 1908) választották. A legjobb produkciónak járó díjat a közönség szavazata alapján a Comeback csapata nyerte el.


Béres Anna

kassa-marai-sandor-szobra-2

2019.01.17

Január 22-én, a magyar kultúra napján Márai Sándor Emlékkiállítás nyílik Kassán. A tárlat a Grosschmid család egykori lakásában, a Mészáros utcai ház első emeletén kap helyet, ahol az író fiatalkorát töltötte.

Coraline_1

2019.01.17

Neil Gaiman angol fantasy író Coraline című, számos díjat elnyert könyve elevenedik meg január 17-én a Budapesti Bábszínház legújabb bemutatóján. Az előadás egy 12 éves lány kalandos utazását mutatja meg a valóságban és annak tülkörképében, Ascher Tamás rendezésében.

Szonyi_Istvan
2019.01.17

125 évvel ezelőtt, 1894. január 17-én született Szőnyi István, a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alkotója, a plein-air irányzat kiváló képviselője, a Dunakanyar varázsos szépségű tájainak festője. Alkotásainak változatossága, dinamikája, sablonoktól mentes természetessége tette művészetét újszerűvé, ugyanakkor klasszikussá.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

obudai-danubia-zenekar

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma