Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.06.24

Speciális évad előtt áll a Radnóti Színház, amely a szomszéd házban zajló építkezés miatt saját épülete mellett további helyszíneken is játszik a jövő szezonban. Az évadot A művésznő és rajongói című előadás nyitja Valló Péter rendezésében októberi premierrel. Az évad második felében pedig várhatóan Alföldi Róbert is rendez a színházban.

A Radnóti Színház színpadának egy része a szomszédos – Paulay Ede utca 52. szám alatti – házhoz tartozik, és a díszletszállításuk is ezen az épületen keresztül történik. Előreláthatólag 2018 nyarán indul a szomszéd ház bontása és építése, amely átmenetileg érinti a színház működését is. A színpad mélysége megszűnik egy évadra, csak egy leszűkített játékterük marad – olvasható a színház közleményében.

 

adam_almai_ea_02_domolky_daniel_WEB_010
Ádám almái
László Zsolt, Schneider Zoltán, Rusznák András és Bálint András (balról jobbra)
Fotó: radnotiszinhaz.hu


Az építkezés ideje alatt is biztosított a színház működése, nem költöznek el, nem zárnak be. A kisebb színpadot igénylő előadásaikat megtartják a Nagymező utcában, köztük a tervezett bemutatókat is, amelyek már a megváltozott körülmények között születnek. A nagyobb színpadot igénylő repertoár-előadásaikat és az új bemutatóik közül egyet más helyszínen játszanak.

 

A Radnóti Színház előadásaival hat helyszínen lesz jelen a VI., VII. és XIV. kerületben. Az Ádám almái és a III. Richárd című előadás a Pesti Magyar Színházban látható majd, a Futótűz és A párnaember című produkciót pedig az Ódry Színpadon játsszák. A Bárány Boldizsár című előadást továbbra is a Stefánia Palotában láthatja a közönség, a Kezdhetek folytatódni című Petri-estet pedig a színház Keres Emil Próbatermében.

 

III_richard_ea_01_domolky_daniel_WEB_015
III. Richárd
Kováts Adél, Schneider Zoltán és Pál András (balról jobbra)
Fotó: radnotiszinhaz.hu


A Radnóti Színházban marad továbbra is az Üvegfigurák, az Egy piaci nap, a színArany, a Viva Bartók! és a Szövegséták Esterházyval című produkció. Egy előadást, az Iván, a rettenet című produkciót egy ideig nem játsszák, de nem veszik le a repertoárról. Emellett a Tesla Loft termében is tart bemutatót a színház.

 

Az idei évadot a társulat nyolc bemutatóval, 217 előadással és rekordnak számító, 50 ezer feletti nézőszámmal, 103,11 százalékos látogatottsággal zárta. Az évadzáró társulati ülésen a társulat szavazása alapján Lovas Rozi a legjobb színésznő díját vehette át, a legjobb színész pedig Porogi Ádám lett. A legjobb epizódszerepért járó Kicsi-díjat Rusznák András nyerte el. A közönség Pál Andrást választotta a legjobb színésznek.

 

III_richard_ea_01_domolky_daniel_WEB_004
III. Richárd
Fotó: radnotiszinhaz.hu


A jövő évadot Valló Péter rendezése nyitja októberi premierrel, a további bemutatók színpadra állítására Kováts Adél, a színház igazgatója Sebestyén Abát, Hajdu Szabolcsot és Zsótér Sándort kérte fel. Az évad második felében várhatóan Alföldi Róbert is rendez a színházban. A társulat egy új taggal bővül: Vilmányi Benett szerződik a színházhoz.

 

Valló Péter rendezésében, Morcsányi Géza fordításában, Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij A művésznő és rajongói című művét mutatják be október 20-án. Székely Csaba 10 című darabját, amelyet a Tízparancsolat ihletett, Sebestyén Aba rendezi. Az ősbemutatót december 22-én tartják. Branden Jacobs-Jenkins kortárs amerikai drámaíró Gloria című drámáját Hajdu Szabolcs állítja színpadra, Totth Benedek fordításában. A bemutatót 2019. március 3-án tartják a Tesla Loft termében.

 


Forrás: MTI

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma