NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.04.20

Egy művészeti alkotás akkor jó, ha gondolatokat ébreszt. Nincs ez másként a Budapest Art Week saját kiállításán sem, mely a Szuszpenziók címet viseli és a Tesla Budapestben kapott helyet. Tükrös szivárvány, emberekkel teli léghajó, modern csendélet egy rendetlen szobáról, Tatabánya elefántja, űrből érkezett szuvenír – többek között ezek fogadják a látogatókat a Tesla kiállítóterében.

20180420_094344


A harmadik alkalommal megrendezett Budapest Art Week a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt rendezvénye. A programsorozat képzőművészeti eseményeket, galériákat és múzeumokat fog össze és idén április 17. és 22. között ismételten végigkalauzolja a hazai és a külföldi érdeklődőket fővárosunk legújabb, illetve nagy múlttal rendelkező művészeti különlegességei között.


A Budapest Art Week saját csoportos kiállítását, a Szuszpenziók című tárlatot a Tesla Budapest loft-terében lehet megtekinteni a Kazinczy utcában. A címválasztás is érdemel pár szót, a szuszpenzió ugyanis elsősorban kémiai fogalomként lehet ismert: olyan folyadékformájú készítményre használjuk, melyben a szilárd részek nem oldódnak fel – a gyógyszerészetben ezért írják rá bizonyos termékekre, hogy „használat előtt felrázandó”. A latin suspensio egyébként „felfüggesztést” jelent térbeli (lógat), időbeli (szüneteltet), illetve átvitt értelemben (bizonytalan).


De hogyan kapcsolódik ez a szó a kiállításhoz? Talán úgy, hogy a kiállítóteret vonatkoztatjuk a folyadékra, az alkotásokat pedig a fel nem oldódó, szilárd részekre, melyeknek a feloldódáshoz szükségük van a látogatóra. A látogatóra, aki saját magában felrázza azokat, akiben feloldódhatnak és összeolvadhatnak, akire hatással lehetnek. A bemutatkozó szöveg a szuszpenzió művészeti értelmezésekor Samuel Taylor Coleridge angol író és filozófus híres frázisát is eszünkbe juttatja, vagyis


„a hitetlenség felfüggesztését (suspension of disbelief), amely a mindenkori befogadónak arra a hajlandóságára utal, hogy szándékosan elfeledkezzen a mindennapok észszerűségéről és logikájáról, azaz hitetlenségét hátrahagyva legyen részese a fikciónak.”


Az egykori Elektrotechnikai Múzeum transzformátorházának terében olajfestményekkel, installációkkal, szobrokkal, videókkal és papírkollázsokkal találkozhatunk, egy alkotótól több művet is megismerhetünk. Zékány Dia képzőművésztől például a belépést követően máris három képet láthatunk: a 2018-ban készített Terrorialitás című képét, illetve a 2016-os Tiszta szennyes-sorozatából két festményt. A festőnő modern csendéletként vitt vászonra egy-egy szobabelsőben uralkodó rendetlenséget: mintha bomba robbant volna, akkora az összevisszaság. Hirtelen eszembe jutottak a vizsgaidőszakok, illetve a pályakezdés első rohanós évei, amikor minden fontosabb volt a takarításnál, és egy idő után a képen látottakhoz hasonlóan vett körbe a káosz.


_D0A0568_Copy
Zékány Dia: Tiszta szennyes 


Tovább haladva Ferenczy Zsolt Installáció című munkájához jutunk, amely első látásra egy festő asztalának, másodszori ránézésre egy ezermester munkaterületének tűnik. Ne álljunk meg két pillantásnál, tekintsük meg harmadszorra is a művet! A mögötte levő falon Gerber Pál Tatabánya elefántja című, önmagáért beszélő képpárja függ, itt is érdemes eltölteni néhány percet és körbejárni tekintetünkkel az érdekes, kreatív, már-már humoros megoldást. Az előtérben szintén Gerbertől látható még a Biankó tiltakozótábla című, osb-lapra zománccal készített 2015-ös munka is.


_D0A0561_Copy
Ferenczy Zsolt: Installáció, 2018


Ugyancsak három munkát láthatunk Ádám Zsófiától, mindegyiket plexivel és filccel készítette. A falon három 2016-ban készített műve lóg, a Vetületek 1. és 2. és a Kompozíciók 1., nem messze pedig a Szék című, 2017-es munkája áll – ez utóbbinak ülő részén már filccel írt szöveg is olvasható a plexin. A terem másik sarkában Kerekes Gábor képzőművész három látványos papírkollázsa függ alá a plafonról, melyeket Léghajó 1., Léghajó 2. és Léghajó 3. címmel látott el a művész. A nagyméretű léghajók már-már kordokumentumok, a vélhetően újságokból kivágott emberek, helyzetek, helyszínek és utalások összességében pedig világunk torz tükörképét fedezhetjük fel. A papírkollázsok zsúfoltsága és felépítése engem már-már Dante poklára emlékeztetett, ezek voltak az egyik kedvenceim a kiállításon.


_D0A0556_Copy
Kerekes Gábor: Léghajó, 2013, papírkollázs


A bejárattal szemközti falon, a két ablak között helyezkedett el Ábel Tamás Unequal Rainbow című tükörinstallációja, mely az egyik legizgalmasabb alkotás volt a számomra a Budapest Art Week tárlatán. A tükör eleve sok kísérletre, megoldásra ad lehetőséget, a művész most a szivárvány formáját próbálgatta vele: a szivárvány egyik oldalát csupa színes tükörből építette fel, a másik felét viszont már csak a falra helyezett tükörben látjuk.


Ennél a munkánál sokat időztem, és a játékos hangulatot megragadva „néhány” extrém szelfit is készítettem.


20180420_091905
Ábel Tamás: Unequal Rainbow, 2017


A tükörinstalláció melletti ablakfelirat Gerber Pál De kitől című alkotása, melyen a „De kitől kapott szer et et et” szöveg olvasható. A terem közepén további három képzőművész egy-egy munkáját ismerhetjük meg. Legókból készítette el három részből álló művét Erős Ágost Koppány Ligu Hadzsime címmel, vele szemben Görffy László három kerámiaszobra áll egy-egy posztamensen: az első kettő a Facefuck VIII., X., a harmadik pedig a Pleasure Principle. Itt található még Ábel Tamás Space Souvenir című üvegszobra is, a bejáratnál pedig Csontó Lajos grandiózus, fekete színű pvc-fóliából készített The New World című installációja áll.


_D0A0478_Copy
Györffy László: Facefuck, 2015


A Tesla Budapest loft-terében mindezeken kívül három videómunkát is megtekinthet a látogató: a bejáratnál Fabricius Anna 6:30 a.m. – 6:30 p.m. című munkája, az első sarokban Ádám Zsófia Koreográfia Bolcsóra című videója, a túlsó fal mellett pedig Gerber Pál Egy szög beverése című mozgófilmje várja a nézőt.


_D0A0566_Copy
Csontó Lajos: The New World, 2018


A Szuszpenziók című kiállításra belépve érdemes a logikus ént az ajtón kívül felejteni hagyni, hogy a kiállított művek egyszerűen hassanak ránk: elnyerjék tetszésünket vagy éppen kiváltsák nem tetszésünket. Érdemes elővennünk a hétköznapok során a mellényzsebünkben tartott szabad asszociálást is, melynek révén egy-egy mű újra előhozhatja emlékeinket, gyermeki lelkünket, kreativitásunkat vagy éppen a világról alkotott gondolatainkat, elfeledett érzéseinket.


A Budapest Art Week további programjairól a rendezvénysorozat honlapján, illetve Facebook-oldalán lehet tájékozódni.Révy Orsolya

Fotók: Csákvári Zsigmond

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma