15_eves

2013.07.15

A Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című Shakespeare–darabot mutatta be 2013. július 10-én a Gyulai Várszínház színpadán. Az előadás sikeréről, egyetem és színház kapcsolatáról Berekméri Katalin színésznő, a Kaszás Attila–díjas Bányai Kelemen Barna, és a színész–rendező Sebestyén Aba mesélt a Kultúra.hu pódiumán.

gyula1Nő-férfi közti kapcsolat fázisait, alá-fölérendeltség problematikáját, két nem közt kialakuló játszmákat, illetve az egymással szembeni toleranciát és kompromisszum készséget állítja  középpontba az izgalmas látvány-és mozgásvilággal valamint a magyar színházi hagyomány találkozásával átszőtt vígjáték. A köznapi megnyilatkozásokban és nyelvi humorban bővelkedő produkció kortárs hangulatát remekül fokozza az Alina Herescu által színpadra álmodott, színekben és formákban is gazdag 21. századi jelmez – és díszletkoncepció.


A Makrancos hölgyben Grumiot alakító, nem utolsó sorban pedig a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb rendezőnek járó díjat elnyerő Sebestyén Aba elmondta, hogy szívből örül, amiért a produkcióval a Gyulai Várszínház közönsége előtt is megmutathatták magukat. „Az esős időjárás miatti előzetes aggodalmaink ellenére örülünk annak, hogy erőteljesen megszólalt az előadás, ráadásul teltház előtt játszottunk és a közönség igen érzékenyen reagált a színpadon történtekre.” – mondta a színész–rendező. Az évad során meglehetősen erős fizikai és szellemi igénybevételnek kitett színészek másik szenvedélyükről, a pedagógusi hivatás örömeiről is szívesen beszéltek.


„A tanítás más energiákat mozgat meg bennem, kiválóan alkalmas arra, hogy folyamatosan hozzáférhessek a szakma alapjaihoz, evidenciák és axiómák átgondolására késztet”– árulta el az óraadó tanárként is dolgozó Berekméri Katalin. Sebestyén Aba a kolléganője által elmondottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy egyre inkább élvezi a színész–rendező–pedagógus létet, hiszen mindhárom mesterség folyamatos gyakorlást és kihívást biztosít számára. „Az igazi élvezet az, amikor a színészet, a rendezés egymásba olvadva képes érvényesülni” – mondta a közel tíz éve a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen oktató Sebestyén Aba, aki nem titkolta azt sem, ősszel először indítja el magiszteri rendező évfolyamát.


gyula„Nem titok, hogy a 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozón fődíjat nyert Bányavirág és a több színészi alakítás díjat hozó és a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját is elnyert Bányavakság után sokan várják a drámatrilógia harmadik részének, a Bányavíznek a bemutatását is. Az általam alapított marosvásárhelyi Yorick Stúdió addig is további meglepetéseket tartogat a 2013/2014-es évadra. Székely Csaba: Szeretik a banánt elvtársak?- BBC- díjas rádiójátékát tervezzük színpadra alkalmazni egy tragikomikus monológ formájában Csabával és Sorin Militaruval, amelyben színészként veszek majd részt. A marosvásárhelyi Nemzeti Színházban pedig a  Hogyne, drágám című  zenés vígjátékot kívánom december végére színpadra állítani” – mondta a rendező.

Amíg a Lucentio szerepét magára öltő, 2012–ben Kaszás Attila–díjjal kitüntetett Bányai Kelemen Barna azt reméli, hogy a doktorandusz vizsgák sikeres teljesítése után némi pihenésre is jut majd ideje, addig a másik két főszereplő a nyári kikapcsolódáson túl további remek szerepekben, kihívásokban gazdag, energiával teli következő évadban bizakodik.

 

 

 

 

 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma