2013.07.15

A Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című Shakespeare–darabot mutatta be 2013. július 10-én a Gyulai Várszínház színpadán. Az előadás sikeréről, egyetem és színház kapcsolatáról Berekméri Katalin színésznő, a Kaszás Attila–díjas Bányai Kelemen Barna, és a színész–rendező Sebestyén Aba mesélt a Kultúra.hu pódiumán.

gyula1Nő-férfi közti kapcsolat fázisait, alá-fölérendeltség problematikáját, két nem közt kialakuló játszmákat, illetve az egymással szembeni toleranciát és kompromisszum készséget állítja  középpontba az izgalmas látvány-és mozgásvilággal valamint a magyar színházi hagyomány találkozásával átszőtt vígjáték. A köznapi megnyilatkozásokban és nyelvi humorban bővelkedő produkció kortárs hangulatát remekül fokozza az Alina Herescu által színpadra álmodott, színekben és formákban is gazdag 21. századi jelmez – és díszletkoncepció.


A Makrancos hölgyben Grumiot alakító, nem utolsó sorban pedig a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb rendezőnek járó díjat elnyerő Sebestyén Aba elmondta, hogy szívből örül, amiért a produkcióval a Gyulai Várszínház közönsége előtt is megmutathatták magukat. „Az esős időjárás miatti előzetes aggodalmaink ellenére örülünk annak, hogy erőteljesen megszólalt az előadás, ráadásul teltház előtt játszottunk és a közönség igen érzékenyen reagált a színpadon történtekre.” – mondta a színész–rendező. Az évad során meglehetősen erős fizikai és szellemi igénybevételnek kitett színészek másik szenvedélyükről, a pedagógusi hivatás örömeiről is szívesen beszéltek.


„A tanítás más energiákat mozgat meg bennem, kiválóan alkalmas arra, hogy folyamatosan hozzáférhessek a szakma alapjaihoz, evidenciák és axiómák átgondolására késztet”– árulta el az óraadó tanárként is dolgozó Berekméri Katalin. Sebestyén Aba a kolléganője által elmondottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy egyre inkább élvezi a színész–rendező–pedagógus létet, hiszen mindhárom mesterség folyamatos gyakorlást és kihívást biztosít számára. „Az igazi élvezet az, amikor a színészet, a rendezés egymásba olvadva képes érvényesülni” – mondta a közel tíz éve a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen oktató Sebestyén Aba, aki nem titkolta azt sem, ősszel először indítja el magiszteri rendező évfolyamát.


gyula„Nem titok, hogy a 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozón fődíjat nyert Bányavirág és a több színészi alakítás díjat hozó és a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját is elnyert Bányavakság után sokan várják a drámatrilógia harmadik részének, a Bányavíznek a bemutatását is. Az általam alapított marosvásárhelyi Yorick Stúdió addig is további meglepetéseket tartogat a 2013/2014-es évadra. Székely Csaba: Szeretik a banánt elvtársak?- BBC- díjas rádiójátékát tervezzük színpadra alkalmazni egy tragikomikus monológ formájában Csabával és Sorin Militaruval, amelyben színészként veszek majd részt. A marosvásárhelyi Nemzeti Színházban pedig a  Hogyne, drágám című  zenés vígjátékot kívánom december végére színpadra állítani” – mondta a rendező.

Amíg a Lucentio szerepét magára öltő, 2012–ben Kaszás Attila–díjjal kitüntetett Bányai Kelemen Barna azt reméli, hogy a doktorandusz vizsgák sikeres teljesítése után némi pihenésre is jut majd ideje, addig a másik két főszereplő a nyári kikapcsolódáson túl további remek szerepekben, kihívásokban gazdag, energiával teli következő évadban bizakodik.

 

 

 

 

 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma