GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.03

Telekes Péter sokévnyi Vígszínházi tagság után a Magyar Színházba szerződött. Most Ficsúrt játssza a Valahol Európában musicalben, belép a Naptárlányok produkcióba, a Legyetek jók, ha tudtok előadásban pedig Ignác atya szerepét játssza majd. INTERJÚ.

Telekes_Peter
Telekes Péter Ficsúr szerepében a Valahol Európában című előadásban


Amikor utoljára találkoztunk, egy háromlábú agárral sétáltál a Pesti Színház előtt. Azt nem tudom, mi volt a darab, de a kutyára tisztán emlékszem. Honnan a kutya?

Két éve került a családunkba. Az egyik Össztánc előadáson a szünetben bambultam a telefonomra, és egyszer csak megláttam ezt a barnaszemű őzikét. Ezt itt, nézd! Ez a könyörgő tekintet nézett rám és hallottam amint azt kéri, hogy most azonnal vigyetek haza. Nem is volt kérdés. Bejelentettem a feleségemnek, hogy a három gyerekünk mellé érkezik az őzikeszemű is, pedig akkor még nem is tudtuk, hogy háromlábú lesz.


Biztosan van itt egy rémtörténet, amit most elmesélsz, ugye?

A fajtamentők egy disznóólban találták, ahol a három kölykét szoptatta. A lába már elüszkösödött, enni nem kapott, és csonttá fogyott, hogy a kicsiket táplálja. Egy igazi ősanya. Ennyi kellet csak. Összenéztünk Fannival, nekünk is három gyerekünk van, értük mi is mindent, tehát várjuk a kutyaanyát. Fél évbe telt, amíg a fajtamentők megműttették, ápolták és megkaptuk.


PMSZ_Valahol_Europaban


Sem a korosztályodra, sem a foglalkozásodra nem jellemző ez a háromgyerekes családapaság. Belegondoltál valaha is?

Igen. Nagyon más az életem, mint a kollégáké. Harminchat éves vagyok, és a velem egykorúak jellemzően nem nevelnek három gyereket, többnyire egyik kapcsolatból zuhannak a másikba, éppen most jönnek össze valakivel, reménykednek, vagy szenvelegnek, nekem meg összejött egy ilyen nagy szerelem, és lett a három gyerekünk, nem adnám ezt a helyzetet semmiért. Kilenc-, öt- és háromévesek, és a legfontosabbak az életünkben.


Gondolom, azt már régen tudod, hogy a családapaság nem kedvez a karriernek.

Makranczi Zalán szokta mondani, hogy a család „pályalassító kapszula”, és igaza van. A Vígszínházban el is várták volna, hogy a színház legyen az első, de nekem ez nem megy. Nekem a családunk az első.


Az első gyereked születésénél huszonhét éves voltál, a Bárka Színház tagja. Mennyire vetted magad komolyan?

Nagyon. Már tizennyolc évesen is úgy képzeltem, hogy családom lesz, és ők lesznek a legfontosabbak az életemben. Igaz, nekem is rendes, nyugodt, békés és normális család jutott. A szüleimnek valódi foglakozása van, semmi művészkedés. Csodálatos, helyes, normális emberek. Nem is értem, hogy jutott az eszembe Gútán, hogy színész legyek. Gúta egy kicsi város a Felvidéken. Komáromban gyerekszínészkedtem, a Légy jó mindhaláligban játszottam a kicsi kövér Böszörményit, és nyilván ott kapott el a kór. Beleszippantottam a színházba, és gyerekként csak annyit láttam belőle, hogy milyen jó, mindenki szeret. Ma már látom azt is, micsoda munka és mennyi odaadás kell hozzá.


Valahol_Europaban
Jelenet a Valahol Európában című előadásból


A Magyar Színházban most egyik szerepből esel a másikba, ezt sem nevezném különösebben családbarátnak. Semmivel sem lett könnyebb az életed.

Ez tény, de újfajta emberi kapcsolatokra vágytam, környezetváltozásra a szó minden értelmében. Az új és más minőség a fontos, a barátságosság. Az a három hetes munka, amit Gyenes Ildikó koreográfussal csináltunk végig a próbateremben. Nekem az ének-tánc mindig para. Az első összpróbán már nagyon vártam, hogy belakhassam ezt az egész labirintust, ami a díszlet. Komolyan aggódtam, hogyan fogok eligazodni, de egész jól sikerült. Ha lemegy egy jelenet, beülök az öltözőbe, és ahogy Lukács Sanyitól láttam, megnézem a példányban a következő jelenetet, és rákészülök. Ez egy jó munkamódszer, araszolva halad az ember a finálé felé, lépésről lépésre. A kollégákkal most tartunk az összeillesztésnél, bennem nagy a kíváncsiság, a nyitottság, és bízom abban, hogy ha én szeretettel fordulok az emberek felé, akkor ugyanezt kapom vissza.


PMSZ_Valahol_Europaban2


Van bármilyen okod ezt feltételezni?

Nincsen. De mégis.


A Valahol Európában Ficsúrja után a Naptárlányokban veszel át egy szerepet, ami egyébként kettő. Olyan lesz, mintha el se jöttél volna a Vígből. Hegyi Barbara és Igó Éva lesz a partnered.

Jó lesz megint bandázni velük, nagyon szeretem őket. Egészen közeli családom ők nekem.


Elhozod a kilencéves nagyfiadat a Valahol Európábanra, megnézhet benne?

Nem merem. Megnéztük A Pál utcai fiúkat, és nagyon megviselte Nemecsek halála, az előadás után még vagy két hétig nem tudta elengedni. A Valahol Európában előadásban több halál is van, és sok árvaság. Azt hiszem, még nem szeretnék vele erről beszélgetni. Majd a Tündér Lalára elhozzuk, ott az igazság győz, hadd higgyen benne még egy darabig.


Forrás és fotók: Pesti Magyar Színház

plakat003

_D0A2683_Copy

2019.03.19

Régi-új otthonra lel a képzőművészet Szentendrén: a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új kiállítóteret nyit a Fő téren. A helyi kulturális kínálat egy olyan művészeti intézménnyel bővül, amely már több évtizedes múlttal, a városhoz kötődő jelentős hagyományokkal rendelkezik.

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Olga Neuwirth osztrák zeneszerző zenei kíséretével mutatták be Hans Karl Breslauernek a holokausztot előrevetítő Nagyváros zsidók nélkül című 1924-es némafilmjét a párizsi Cité de la Musique koncerttermében. Az 1924-ben Bécsben forgatott, másfélórás film Hugo Bettauer magyarra is lefordított, azonos című regényéből készült. Az antiszemitizmusról írt szatíra hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Nemeth_Marica

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma