2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.05.30

Hetedik állomására, Kecskemétre érkezett a Cseh Tamás Program támogatásával megvalósuló Hangszert a kézbe című interaktív zeneoktatási roadshow, melynek eddigi helyszínein csaknem 20 ezer fiatal próbált már ki valamilyen hangszert. A Hangszert a kézbe záró állomását Budapesten, a Várkert Bazárban tartják június 21. és 24. között.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a kecskeméti állomás megnyitóján elmondta: ifjúságkutatási felmérésükből kiderül, hogy a fiatalok jelentős többsége szeret zenét hallgatni, hiszen szabadidejük több mint felét ezzel töltik. A 2014-ben elindult Cseh Tamás Program célja pedig éppen az, hogy a zenét hallgató fiatalok zenélő fiatalokká váljanak – tette hozzá. Az államtitkár kiemelte, a Cseh Tamás Program kilenc alprogramján keresztül eddig összesen 2,1 milliárd forintot fordítottak a fiatalok zenélésének támogatására. Több száz klub és több szász zenekar törekvéseit tudták már ilyen formán segíteni. Mint mondta, a cél az, hogy a programon keresztül minél többen ismerkedjenek meg a könnyűzenével, minél többen zenéljenek és minél többen kapjanak bemutatkozási lehetőséget Magyarországon kívül külföldön is.


_d0a3276__copy__600x400

 

Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke elmondta: az NKA egy évben több mint 10 milliárd forintot fordít kulturális célokra. A résztvevő fiatalokat arra biztatta, hogy minél több művészettel kapcsolatos területen próbálják ki magukat. A Hangszert a kézbe programsorozat keretében Kecskeméten is öt napon keresztül interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várják a fiatalokat és a zenélés iránt érdeklődő idősebbeket. A programsorozat legfontosabb eleme egy több száz négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató. Itt szakemberek közreműködésével vehetik kézbe és próbálhatják ki az érdeklődők a több mint száz hangszert és hangtechnikai berendezést. Külön standon ismerkedhetnek meg gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikuszenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal.


_d0a3519__copy__600x400

 

A délelőtti iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórák és előadások a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét mutatják be. Mindezeket fiatal tehetségek minikoncertjei egészítik ki. Délutánonként pedig kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések és játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Mint elhangzott, a Hangszert a kézbe legfontosabb célja: a könnyűzenei tanulás iránti érdeklődés felkeltése. A programsorozatot a Hangszeresek Országos Szövetségének (Hanosz) valósítja meg az NKA Cseh Tamás Program támogatásával. A Hangszert a kézbe záró állomását Budapesten, a Várkert Bazárban tartják június 21. és 24. között, a Cseh Tamás Program ingyenes fesztiválja, a CSTP Feszt alatt.

 

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma