GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.11.09

Több mint 8,5 millió forint értékű hangszert adott át Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára november 8-án a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának a Kodály Program keretében. A program jelentőségéről szólva elmondta: hangszert kell adni a gyermekek kezébe, hogy kibontakoztathassuk a tehetségüket.

DSC08591


A november 8-ai ünnepségen Fekete Péter nyolcmillió 523 ezer forint értékben 41 darab hangszert adott át a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának, amely három évtizedes, szakmailag értékes és gazdag múltra tekint vissza, elsősorban a zenetanítás területén (fúvós, ütőhangszeres, billentyűs, népzene és vonós tanszakokon). Az iskola az utóbbi években a néptánc, képzőművészeti szakkörök beindításával, és hetedik éve, az ún. komplex művészeti táborok szervezésével, több formában, sokoldalúan járul hozzá növendékeinek tehetséggondozásához.

 

Fekete Péter az átadó ünnepségen felidézte: nemrég érkezett haza New Yorkból, ahol részt vett a magyar kultúrát népszerűsítő kéthetes rendezvénysorozat változatos művészeti programjain. „Hazánk izgalmas és sokszínű bemutatkozásának csúcspontja kétségtelenül a Magyar Állami Operaház művészeinek díszelőadása volt: Erkel Ferenc Bánk bán című operáját játszották a Lincoln Központ David H. Koch színházában, hatalmas sikerrel” – fogalmazta meg, majd arról mesélt, hogy az élmény hatása alatt a repülőgépen, hazafelé tartva azon gondolkozott, „hol kezdődik mindez, meddig kell visszamennünk nekünk, kultúrpolitikusoknak, hogy valamit tudjunk tenni ennek elősegítése érdekében. Valamit tudjunk tenni azért, hogy egy ilyen siker ne csak egyszeri és megismételhetetlen legyen, hanem minél többször kaphassanak és kapjanak megérdemelt tapsot és ovációt magyar művészek a világ legrangosabb színpadjain és koncerttermeiben.”

 

DSC09110


„Ahogy gondolkoztam, rájöttem: a Virtuózok programja, a csodálatos Zeneakadémiánk és konzervatóriumunk mind világszínvonalú művészeket képeznek. De mi van mindez előtt, még egészen fiatal korban? Főleg akkor, ha valaki olyan családba születik, melyben nincs ott a zene ismerete és szeretete, a zenei tehetség felfedezésére való érzékenység és a zenei tehetség kibomlására való lehetőségek” – elmélkedett Fekete Péter, hozzátéve: „mindez nagyon egyszerű! Csak hangszert kell adni a gyerekek kezébe, hogy rájöjjenek arra, mit tudnak egymással kezdeni, hogy rájöjjünk arra közösen, hogy van-e tehetsége a zenéhez egy kisgyereknek, hogy melyik hangszerhez van tehetsége, hogy egymás barátai és társai lesznek-e.”

 

„Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem ilyen egyszerű, tisztában vagyok azzal is, hogy egy-egy hangszer megvásárlása vagy karbantartása mennyire sokba kerül – főleg egy iskola költségvetéséhez képest –, és azzal is, hogy hány ás hány iskolában lenne szükség jó minőségű és jó állapotú hangszerparkra. De tudom azt is, hogy ez a csak az a rész, amiben én mint felelős kultúrpolitikus tudok valamit tenni, nem elfelejtve ezen a poszton elődeim jó ötleteit és kezdeményezéseit. És ha ezt a csakot sikerül nemcsak lelkesedéssel, hanem jól megtervezett programmal és méltó mennyiségű anyagi hátérrel is feltöltenünk, akkor minden alapunk és esélyünk megvan arra, hogy felfedezzük azokat a még szendergő, még alig-alig bimbózó tehetségeket, akik majdan a világ legrangosabb koncerttermeiben fognak fellépni” – fogalmazta meg Fekete Péter.

 

DSC08627


Az államtitkár hozzáfűzte: „Magyarország kormánya éppen ezért, ezt elősegítendő indította el a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan idén 3 milliárd, jövőre pedig 2,5 milliárd forintot biztosít hangszercserére, valamint a Hangszercsere programmal összefüggő köznevelési, művészetoktatási feladatok támogatására, amelynek során az iskolák állami támogatás segítségével lehetőséget kapnak megfelelő hangszerek beszerzésére.” Beszéde zárásaként felkérte a jelenlévő diákokat, leendő zenészeket, hogy tegyék a szívükre a kezüket és mondják el vele annak a fogadalomnak a szövegét, amellyel átveszik új hangszereiket. A gyermekekhez fordulva így szólt: „vegyétek nagyon komolyan azt, amit most mondani fogtok – és akkor még az is lehet, hogy nemsokára nektek fog tapsolni az egész világ New York hatalmas, csillogó koncerttermeiben”.

 

Török Szabolcs, a fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója közölte: idén hangszervásárlásra több mint 45 millió forintot, hangszer-karbantartásra mintegy 3,8 millió forintot fordíthatott a tankerület. Ebből 160 hangszert szereztek be, amelyekből Bicskére 41 jutott 8,5 millió forint értékben. Pálffy Károly, Bicske polgármestere felidézte: 1980-ban jött létre az önálló bicskei zeneiskola és ma már képzőművészeti és néptánc szakkörök is várják a tanulókat, valamint elindult a színjátszás oktatása is. Tanáraik további hét településen is oktatnak, az intézménynek mintegy négyszáz diákja van – tette hozzá az iskola térségi szerepéről szólva.

 

DSC08604


Tessely Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a zene ereje abban is megnyilvánul, hogy képes összehozni az embereket, „képes arra, hogy szavak nélkül megértsük egymást és összehangolódjunk”. Kitért arra, hogy Bicskén fontosnak tartják a hagyományok ápolását, a városban épülő Lajtha Ház Kulturális Központot a magyar népzene és néptánc egyik hazai fellegárává szeretnék emelni.

 

A Hangszercsere Programról

A kormány a fiatalok zenei nevelésének támogatása céljából Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából hirdette meg a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan Magyarország 2018-as központi költségvetéséből hárommilliárd forintot biztosítottak hangszercserére, valamint a Hangszercsere Programmal összefüggő köznevelési művészetoktatási feladatok támogatására. A Hangszercsere Program több évre tervezett, így a 2019. költségvetési évben 2,5 milliárd forint értékben ismét lehetőség lesz a Hangszercsere Program folytatására.Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

nureyev-6
2019.03.20

Orosz balett – e szókapcsolat patinás „brand”, márkanév, mely mögött több mint kétszázhetven éves, páratlanul gazdag történelem ragyog, olyan nevekkel, mint Vaclav Nizsinszkij, Anna Pavlova vagy Rudolf Nurejev. A tánctörténet kulisszái mögé a Táncarchívum vezetője, Halász Tamás kalauzol el.

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

344

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma