2018.11.09

Több mint 8,5 millió forint értékű hangszert adott át Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára november 8-án a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának a Kodály Program keretében. A program jelentőségéről szólva elmondta: hangszert kell adni a gyermekek kezébe, hogy kibontakoztathassuk a tehetségüket.

DSC08591


A november 8-ai ünnepségen Fekete Péter nyolcmillió 523 ezer forint értékben 41 darab hangszert adott át a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának, amely három évtizedes, szakmailag értékes és gazdag múltra tekint vissza, elsősorban a zenetanítás területén (fúvós, ütőhangszeres, billentyűs, népzene és vonós tanszakokon). Az iskola az utóbbi években a néptánc, képzőművészeti szakkörök beindításával, és hetedik éve, az ún. komplex művészeti táborok szervezésével, több formában, sokoldalúan járul hozzá növendékeinek tehetséggondozásához.

 

Fekete Péter az átadó ünnepségen felidézte: nemrég érkezett haza New Yorkból, ahol részt vett a magyar kultúrát népszerűsítő kéthetes rendezvénysorozat változatos művészeti programjain. „Hazánk izgalmas és sokszínű bemutatkozásának csúcspontja kétségtelenül a Magyar Állami Operaház művészeinek díszelőadása volt: Erkel Ferenc Bánk bán című operáját játszották a Lincoln Központ David H. Koch színházában, hatalmas sikerrel” – fogalmazta meg, majd arról mesélt, hogy az élmény hatása alatt a repülőgépen, hazafelé tartva azon gondolkozott, „hol kezdődik mindez, meddig kell visszamennünk nekünk, kultúrpolitikusoknak, hogy valamit tudjunk tenni ennek elősegítése érdekében. Valamit tudjunk tenni azért, hogy egy ilyen siker ne csak egyszeri és megismételhetetlen legyen, hanem minél többször kaphassanak és kapjanak megérdemelt tapsot és ovációt magyar művészek a világ legrangosabb színpadjain és koncerttermeiben.”

 

DSC09110


„Ahogy gondolkoztam, rájöttem: a Virtuózok programja, a csodálatos Zeneakadémiánk és konzervatóriumunk mind világszínvonalú művészeket képeznek. De mi van mindez előtt, még egészen fiatal korban? Főleg akkor, ha valaki olyan családba születik, melyben nincs ott a zene ismerete és szeretete, a zenei tehetség felfedezésére való érzékenység és a zenei tehetség kibomlására való lehetőségek” – elmélkedett Fekete Péter, hozzátéve: „mindez nagyon egyszerű! Csak hangszert kell adni a gyerekek kezébe, hogy rájöjjenek arra, mit tudnak egymással kezdeni, hogy rájöjjünk arra közösen, hogy van-e tehetsége a zenéhez egy kisgyereknek, hogy melyik hangszerhez van tehetsége, hogy egymás barátai és társai lesznek-e.”

 

„Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem ilyen egyszerű, tisztában vagyok azzal is, hogy egy-egy hangszer megvásárlása vagy karbantartása mennyire sokba kerül – főleg egy iskola költségvetéséhez képest –, és azzal is, hogy hány ás hány iskolában lenne szükség jó minőségű és jó állapotú hangszerparkra. De tudom azt is, hogy ez a csak az a rész, amiben én mint felelős kultúrpolitikus tudok valamit tenni, nem elfelejtve ezen a poszton elődeim jó ötleteit és kezdeményezéseit. És ha ezt a csakot sikerül nemcsak lelkesedéssel, hanem jól megtervezett programmal és méltó mennyiségű anyagi hátérrel is feltöltenünk, akkor minden alapunk és esélyünk megvan arra, hogy felfedezzük azokat a még szendergő, még alig-alig bimbózó tehetségeket, akik majdan a világ legrangosabb koncerttermeiben fognak fellépni” – fogalmazta meg Fekete Péter.

 

DSC08627


Az államtitkár hozzáfűzte: „Magyarország kormánya éppen ezért, ezt elősegítendő indította el a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan idén 3 milliárd, jövőre pedig 2,5 milliárd forintot biztosít hangszercserére, valamint a Hangszercsere programmal összefüggő köznevelési, művészetoktatási feladatok támogatására, amelynek során az iskolák állami támogatás segítségével lehetőséget kapnak megfelelő hangszerek beszerzésére.” Beszéde zárásaként felkérte a jelenlévő diákokat, leendő zenészeket, hogy tegyék a szívükre a kezüket és mondják el vele annak a fogadalomnak a szövegét, amellyel átveszik új hangszereiket. A gyermekekhez fordulva így szólt: „vegyétek nagyon komolyan azt, amit most mondani fogtok – és akkor még az is lehet, hogy nemsokára nektek fog tapsolni az egész világ New York hatalmas, csillogó koncerttermeiben”.

 

Török Szabolcs, a fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója közölte: idén hangszervásárlásra több mint 45 millió forintot, hangszer-karbantartásra mintegy 3,8 millió forintot fordíthatott a tankerület. Ebből 160 hangszert szereztek be, amelyekből Bicskére 41 jutott 8,5 millió forint értékben. Pálffy Károly, Bicske polgármestere felidézte: 1980-ban jött létre az önálló bicskei zeneiskola és ma már képzőművészeti és néptánc szakkörök is várják a tanulókat, valamint elindult a színjátszás oktatása is. Tanáraik további hét településen is oktatnak, az intézménynek mintegy négyszáz diákja van – tette hozzá az iskola térségi szerepéről szólva.

 

DSC08604


Tessely Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a zene ereje abban is megnyilvánul, hogy képes összehozni az embereket, „képes arra, hogy szavak nélkül megértsük egymást és összehangolódjunk”. Kitért arra, hogy Bicskén fontosnak tartják a hagyományok ápolását, a városban épülő Lajtha Ház Kulturális Központot a magyar népzene és néptánc egyik hazai fellegárává szeretnék emelni.

 

A Hangszercsere Programról

A kormány a fiatalok zenei nevelésének támogatása céljából Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából hirdette meg a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan Magyarország 2018-as központi költségvetéséből hárommilliárd forintot biztosítottak hangszercserére, valamint a Hangszercsere Programmal összefüggő köznevelési művészetoktatási feladatok támogatására. A Hangszercsere Program több évre tervezett, így a 2019. költségvetési évben 2,5 milliárd forint értékben ismét lehetőség lesz a Hangszercsere Program folytatására.Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma