2018.11.09

Több mint 8,5 millió forint értékű hangszert adott át Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára november 8-án a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának a Kodály Program keretében. A program jelentőségéről szólva elmondta: hangszert kell adni a gyermekek kezébe, hogy kibontakoztathassuk a tehetségüket.

DSC08591


A november 8-ai ünnepségen Fekete Péter nyolcmillió 523 ezer forint értékben 41 darab hangszert adott át a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának, amely három évtizedes, szakmailag értékes és gazdag múltra tekint vissza, elsősorban a zenetanítás területén (fúvós, ütőhangszeres, billentyűs, népzene és vonós tanszakokon). Az iskola az utóbbi években a néptánc, képzőművészeti szakkörök beindításával, és hetedik éve, az ún. komplex művészeti táborok szervezésével, több formában, sokoldalúan járul hozzá növendékeinek tehetséggondozásához.

 

Fekete Péter az átadó ünnepségen felidézte: nemrég érkezett haza New Yorkból, ahol részt vett a magyar kultúrát népszerűsítő kéthetes rendezvénysorozat változatos művészeti programjain. „Hazánk izgalmas és sokszínű bemutatkozásának csúcspontja kétségtelenül a Magyar Állami Operaház művészeinek díszelőadása volt: Erkel Ferenc Bánk bán című operáját játszották a Lincoln Központ David H. Koch színházában, hatalmas sikerrel” – fogalmazta meg, majd arról mesélt, hogy az élmény hatása alatt a repülőgépen, hazafelé tartva azon gondolkozott, „hol kezdődik mindez, meddig kell visszamennünk nekünk, kultúrpolitikusoknak, hogy valamit tudjunk tenni ennek elősegítése érdekében. Valamit tudjunk tenni azért, hogy egy ilyen siker ne csak egyszeri és megismételhetetlen legyen, hanem minél többször kaphassanak és kapjanak megérdemelt tapsot és ovációt magyar művészek a világ legrangosabb színpadjain és koncerttermeiben.”

 

DSC09110


„Ahogy gondolkoztam, rájöttem: a Virtuózok programja, a csodálatos Zeneakadémiánk és konzervatóriumunk mind világszínvonalú művészeket képeznek. De mi van mindez előtt, még egészen fiatal korban? Főleg akkor, ha valaki olyan családba születik, melyben nincs ott a zene ismerete és szeretete, a zenei tehetség felfedezésére való érzékenység és a zenei tehetség kibomlására való lehetőségek” – elmélkedett Fekete Péter, hozzátéve: „mindez nagyon egyszerű! Csak hangszert kell adni a gyerekek kezébe, hogy rájöjjenek arra, mit tudnak egymással kezdeni, hogy rájöjjünk arra közösen, hogy van-e tehetsége a zenéhez egy kisgyereknek, hogy melyik hangszerhez van tehetsége, hogy egymás barátai és társai lesznek-e.”

 

„Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem ilyen egyszerű, tisztában vagyok azzal is, hogy egy-egy hangszer megvásárlása vagy karbantartása mennyire sokba kerül – főleg egy iskola költségvetéséhez képest –, és azzal is, hogy hány ás hány iskolában lenne szükség jó minőségű és jó állapotú hangszerparkra. De tudom azt is, hogy ez a csak az a rész, amiben én mint felelős kultúrpolitikus tudok valamit tenni, nem elfelejtve ezen a poszton elődeim jó ötleteit és kezdeményezéseit. És ha ezt a csakot sikerül nemcsak lelkesedéssel, hanem jól megtervezett programmal és méltó mennyiségű anyagi hátérrel is feltöltenünk, akkor minden alapunk és esélyünk megvan arra, hogy felfedezzük azokat a még szendergő, még alig-alig bimbózó tehetségeket, akik majdan a világ legrangosabb koncerttermeiben fognak fellépni” – fogalmazta meg Fekete Péter.

 

DSC08627


Az államtitkár hozzáfűzte: „Magyarország kormánya éppen ezért, ezt elősegítendő indította el a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan idén 3 milliárd, jövőre pedig 2,5 milliárd forintot biztosít hangszercserére, valamint a Hangszercsere programmal összefüggő köznevelési, művészetoktatási feladatok támogatására, amelynek során az iskolák állami támogatás segítségével lehetőséget kapnak megfelelő hangszerek beszerzésére.” Beszéde zárásaként felkérte a jelenlévő diákokat, leendő zenészeket, hogy tegyék a szívükre a kezüket és mondják el vele annak a fogadalomnak a szövegét, amellyel átveszik új hangszereiket. A gyermekekhez fordulva így szólt: „vegyétek nagyon komolyan azt, amit most mondani fogtok – és akkor még az is lehet, hogy nemsokára nektek fog tapsolni az egész világ New York hatalmas, csillogó koncerttermeiben”.

 

Török Szabolcs, a fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója közölte: idén hangszervásárlásra több mint 45 millió forintot, hangszer-karbantartásra mintegy 3,8 millió forintot fordíthatott a tankerület. Ebből 160 hangszert szereztek be, amelyekből Bicskére 41 jutott 8,5 millió forint értékben. Pálffy Károly, Bicske polgármestere felidézte: 1980-ban jött létre az önálló bicskei zeneiskola és ma már képzőművészeti és néptánc szakkörök is várják a tanulókat, valamint elindult a színjátszás oktatása is. Tanáraik további hét településen is oktatnak, az intézménynek mintegy négyszáz diákja van – tette hozzá az iskola térségi szerepéről szólva.

 

DSC08604


Tessely Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a zene ereje abban is megnyilvánul, hogy képes összehozni az embereket, „képes arra, hogy szavak nélkül megértsük egymást és összehangolódjunk”. Kitért arra, hogy Bicskén fontosnak tartják a hagyományok ápolását, a városban épülő Lajtha Ház Kulturális Központot a magyar népzene és néptánc egyik hazai fellegárává szeretnék emelni.

 

A Hangszercsere Programról

A kormány a fiatalok zenei nevelésének támogatása céljából Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából hirdette meg a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan Magyarország 2018-as központi költségvetéséből hárommilliárd forintot biztosítottak hangszercserére, valamint a Hangszercsere Programmal összefüggő köznevelési művészetoktatási feladatok támogatására. A Hangszercsere Program több évre tervezett, így a 2019. költségvetési évben 2,5 milliárd forint értékben ismét lehetőség lesz a Hangszercsere Program folytatására.Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

nativity-447767_960_720

2018.11.14

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

DSC_0062

2018.11.14

A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én Szovátán, a Székely-Sóvidék fővárosában, ahol a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. Az eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

cello-110981_960_720

2018.11.14

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek november 25. és december 2. között Székesfehérváron: a résztvevőknek nemzetközi hírű gordonkaművészek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek zongorás egyéni órák, valamint különböző kamarazenei formációkban is fellépnek a hallgatók. A fesztiválon huszonketten vesznek részt, a résztvevők fele magyar csellista lesz.

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer. Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe. Egy ősbemutató és egy magyarországi bemutató keretén belül ismerkedhetünk meg Szentpáli Roland tubaművész munkásságán keresztül a tubával és a szerpenttel, ezzel a két különleges hangszerrel.

Z8A4292_pp

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma