NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.02.07

Énekelni mindenki tud, a kóruskultúrának pedig nem csak a koncerttermekben van helye. Mert az éneklés felüdít, megszépít, gyógyít, utánozhatatlan közösségi élmény. Ez a meggyőződése az Kórusok Téli Éjszakája amatőr kórusfesztivál szervezőinek. Február 9-én egész este énekhang tölti be a teret a Magnet Közösségi Házban.

Korusok_ejszakaja_2.


A Kórusok Téli Éjszakáját a Csíkszerda Egyesület önkéntesei szervezik. Céljuk, hogy a kórusmuzsikát kedvelő és az énekelni vágyó közönség számára vidámabbá varázsolják a szürke téli hónapokat. Tekintettel az időjárási körülményekre, a szabadtéri helyszínek helyett a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek. 5 koncertteremben, 30 koncerten, 16 kórus szereplésével közel 200 torokból csendül fel majd az ének ezen az egész estés kulturális eseményen.


A hagyományokhoz híven, február 9-én, 18 órakor az Éneklő utcával vezetik be a vendégeket a MagNet Közösségi Ház belső udvarán át a termekbe, így nyitva meg a fesztivált. A közönség válogathat a sokszínű zenei svédasztal által kínált programból – belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek- és felnőtt kamarakórusok műsorába egyaránt.


Korusok_ejszakaja_gyerekek
A Csicsergők gyermekkórus

Fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice Drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar is. A kórusokat hat stíluskategóriába sorolták: népzene, klasszikus, könnyűzene, kortárs, régizene, gyerekkórus.


A program részét képezi a közös daltanulás is, ahogyan a nyári Kórusok Éjszakájának egyik elmaradhatatlan és közkedvelt elemének számító záródaléneklés is, amely a téli rendezvénynek is záróakkordja lesz 22 órakor. A közönség egy külön erre az alkalomra írt, hivatalos záródalt énekelhet el együtt a fellépő kórusok tagjaival.


Korusok_ejszakaja_Toth_Arpad
Tóth Árpád művészeti vezető

„Magyarország egy éneklő ország. Szeretnénk új perspektívába helyezni a hazai kórushagyományokat: megmutatni, hogy a mai fiataloknak is van keresnivalója a kórusosdiban.” – vallja Tóth Árpád művészeti vezető.

 

A családbarát rendezvényre a szervezők minden korosztály tagjait szeretettel várják; az énekelni vágyókat éppúgy, ahogyan azokat is, akik szívesen gyönyörködnek mások énekhangjában.


Fotók: Csíkszerda Egyesület

További információ: www.korusokejszakaja.hu

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma