2018.12.08

Énekel operát, operettet és oratóriumot, számos hanglemez őrzi hangját, szólólemeze is jelent meg. Úgy véli, az énekesnek rendben kell tartania testi-lelki dolgait, hiszen nemcsak a szem, a hang is a lélek tükre, mindent elárul az előadó állapotáról. Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának tagja, az Operház örökös tagja, mesterművésze ma hetvenéves.

mesterdalnokok
Molnar András, Sólyom Nagy Sándor és Kincses Veronika Wagner Mesterdalnokok című operájában
Fotó: operett.network.hu


Az 1948-ban, Budapesten született Molnár András zenei tehetsége már gyerekkorában, a családi éneklések során megmutatkozott. Mire hatévesen a Magyar Rádió Gyerekkórusába került, számos népdalt és operarészletet tudott már. Kamaszkorában hátat fordított a zenének, ekkoriban versenyszerűen kosárlabdázott, még az NB I-ben is játszott. Végül 28 évesen, mások unszolásra énektanárhoz ment, és magánúton képezte magát, mestere Kaposy Margit volt. Miután a Magyar Rádió és Televízió énekkarának tenoristájaként 1979 tavaszán részt vett az Operaház előéneklésén, Mihály András igazgató azonnal szerződtette. Fél év múlva Erkel Ferenc operájában, Hunyadi László szerepében debütált.


Elsősorban Wagner-tenorként ismert, a német zeneszerző valamennyi művének főszerepét elénekelte: a Lohengrint, a Parsifal címszerepét, a Trisztánt. Wagner iránti rajongása mindig töretlen volt: előfordult, hogy egy sportbaleset után, begipszelt lábbal énekelte Parsifalt, hogy el ne maradjon az előadás.


A kilencevenes évek elején másik nagy álma is teljesült, Bánk bán szerepét énekelhette Kerényi Imre rendezésében.


bankbanoh2
Molnár András (Bánk bán), Kertesi Ingrid (Melinda) és Kováts Kolos (II. Endre)
Fotó: operaportal.hu

 

A Wagner-operák mellett repertoárjában vezető lírai és hőstenorszerepek is vannak: Florestan (Beethoven: Fidelio), Hermann (Csajkovszkij: Pikk dáma), Titus (Mozart: Titus kegyelme), Radames (Verdi: Aida), Pinkerton (Puccini: Pillangókisasszony), Sámson (Saint-Saëns: Sámson és Delila), Canio (Leoncavallo: Bajazzók). Két kortárs magyar opera főszerepét is alakította a 80-as években: Bozay Attila Csongor és Tündéjében Csongort, majd Szokolay Sándor Ecce homo című operájában Manoliosz hegyi pásztor szerepét énekelte.


Külföldön is gyakran vendégszerepelt. 1980-ban első díjat nyert Olaszországban a trevisói Toti dal Monte énekversenyen. A Wagner-operák fellegvárában, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon már 1983-ban A nürnbergi mesterdalnokokban Vogelgesangot és a Tannhäuserban Heinrichet énekelhette. Fellépett Londontól Moszkván keresztül Buenos Airesig a világ minden pontján. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Solti György, Doráti Antal, Ferencsik János, Herbert von Karajan vagy Nikolaus Harnoncourt.

Munkássága elismeréseként 1983-ban Székely Mihály-emlékplakettet, egy év múlva Liszt Ferenc-díjat, később érdemes művész címet, majd Erzsébet-díjat kapott. 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki „mind a Magyar Állami Operaház színpadán, mind koncerténekesként nyújtott kimagasló teljesítményéért”. 2003-ban örökös tagságot nyert a Halhatatlanok Társulatában. Az Operháznak 1999 óta örökös tagja, 2008-tól mesterművésze.

Forrás: MTI, Kultúra.hu

 

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma