Debut_Dij_2019

2018.04.09

Már csak egyet kell aludnunk, és itt a MITEM: április 10-én kezdődik a V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A fesztivál alkalmával 14 országból 27 előadást láthat a közönség a Nemzeti Színházban április 29-ig. A programban hangsúlyos a német színház jelenléte, a magyar teátrum pedig négy darabbal vesz részt a találkozón.

Oidipusz_Vahtangov_mitem_0009
Jelenet az Oidipusz király című előadásból
Fotó: Valeriy Miasnikov


A Nemzeti Színház április 6-ai közleménye szerint a jegyek kilencven százaléka elkelt már az idei MITEM fesztivál programjaira, még az Iliász, a Vérfarkas és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkciókra vásárolhatnak jegyet azok, akik szeretik a különleges színházi élményeket. Az április 29-ig tartó MITEM-en Magyarország mellett tizenhárom ország – Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia és Ukrajna – színházai vesznek részt. A fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A fesztivál, mint minden évben, kaput nyit a világ mindenféle színház kultúrája felé, idén különösen az arab színházak irányába – írják a Nemzeti Színház közleményében.


A fesztiválon hangsúlyos a német színház jelenléte. A programban szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című műve – Michael Thalheimer rendezésében –, amely a kortárs német színház élvonalát képviseli. A rendezővel az előadásról Németh Ákos drámaíró beszélget, Brecht időszerűsége címmel pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A MITEM-en kiállítás is nyílik a Berliner Ensemble-ról, amely a legjelentősebb német nyelvű színházak egyike, épületében volt 1928-ban Bertolt Brecht Koldusoperájának ősbemutatója. A kiállítás fotók, dokumentumok és irodalmi szövegek segítségével idézi fel Brecht és Helene Weigel legendás korszakát, és ívet húz Brecht 1954-es Kaukázusi krétakör-rendezésétől, amellyel átvette az intézményt, a darab Michael Thalheimer-féle 2017-es bemutatásáig, amellyel Oliver Reese igazgató-rendező színházvezetése kezdődött.


Badogdob_4_Copyright_Birgit_Hupfeld
Jelenet A bádogdob című darabból
Fotó: Birgit Hupfeld


A fesztiválon látható lesz a színház egy másik produkciója is: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve. Emellett Németországból érkezik a Theater an der Ruhr két produkciója és egy lipcsei előadás – az egyik előadást egy Németországba menekült szír társulattól láthatjuk Your love is a fire (Szerelmed tűz) címmel, mely a menni vagy maradni problémáját dolgozza fel egy Damaszkuszból menekülő pár történetén keresztül.


A MITEM-en korábban nem látható színházakat, kultúrákat is bemutatnak. A szervezők kiemelték: a MITEM feladata, hogy kitágítsa a világot, más kultúrák értékeit is bemutassa. Súlypontként jelenik meg az arab világ. Szerepel a programban előadás Tunéziából, Libanonból, fellép egy Németországba menekült szír társulat és látható egy Belgiumban élő iraki rendező előadása. A Tunéziai Nemzeti Színház a Violence(s) című produkciójával szerepel Budapesten, mely darab az „arab tavasz” mindennapi életre gyakorolt hatásait veszi górcső alá, a libanoni társulat pedig Felemelkedhet és érezheti az illatot címmel mutat be előadást, mely a gyászszertartásról, annak gazdag mozgáskincséről és a test jelenlétének kérdéséről szól.


A fesztivál nyitóelőadása Švejk. Visszatérés címmel a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház produkciója, a színház művészeti vezetőjének, Valerij Fokinnak legújabb rendezése. Az előadás Tatyjana Rahmanova Jaroslav Hašek regénye alapján írt színdarabjának felhasználásával készült az I. világháború 100. évfordulója alkalmából, és az örök kisember témáját járja körül.


IMG_0355a_resize_borisz
Jelenet a Borisz Davidovics síremléke című előadásból
Fotó: Srđan Doroški


Újra látható lesz a magyar közönség előtt legutóbb az Anyeginnel bemutatkozó moszkvai Vahtangov Színház, amely ezúttal Szophoklész Oidipusz király című tragédiájával mutatkozik be. Az idei MITEM mottója is egy Szophoklész-idézet: „Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”. A többnyelvű előadást a nagy formák, nagy látomások mestere, Rimas Tuminas rendezte, Iokaszté szerepében Ljudmilla Makszakova látható. Az előadás érdekessége, hogy görög-olasz nyelvű: az antik kórus szólal meg görög nyelven.


A fesztiválon részt vesz Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be, mely darabot Dante Isteni színjátékával ötvözte, és különlegessége, hogy Pinokkió az egyetlen, aki nem hazudik.


A tallinni Városi Színház Elmo Nüganen rendezésében mutatja be a Vágyakozás című darabot, mely Csehov-novellák alapján készült, emellett a programban szerepel a Vérfarkas című előadás – mely legendából indul ki, de társadalmi problémákkal, általános emberi kérdésekkel foglalkozik – Szergej Potapov rendezésében, a tallini R.A.A.A.M. Színház produkciójában. A szlovén nemzeti színház az Iliászt mutatja be.


Osztrovszkij A vihar című műve Andrej Mogucsij rendezésében a szentpétervári Tovsztonogov Nagy Drámai Színház (BDT) előadásában látható. A programba bekerült Viktor Rizsakov rendezése, a Csehov után szabadon. Három nővér című produkció is, mely a moszkvai Mejerhold Központ előadása – a darab április 28-án 16 órától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.


Alice
Jelenet az Alice című előadásból
Fotó: Barabás Zsolt


Két ukrán produkció is látható lesz: a Cseresznyéskert Jaroszlav Fedorisin rendezésében és EZMI (CESO) címmel a kijevi DAH Kortárs Művészeti Központ teatralizált koncertje, Vlad Troickij rendezése. Az előadás bábkabaré, mely erőteljes szövegekkel aktuális témákat jár körül ukrán fekete humorba ágyazva.


A Nemzeti Színház négy előadással vesz részt a fesztiválon: szerepel a programban a Woyzeck, a III. Richárd, a Bánk bán és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke. Emellett három határon túli produkciót is bemutatnak. Látható lesz például az Újvidéki Színház előadása, Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című műve, amelyet Alekszandar Popovszki rendezett és amelyet Verebes György, a Nemzeti Színház dramaturgja írt színpadra. Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice című koncertszínházi darabot, Székelyudvarhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják a nézők a Tomcsa Sándor Színház előadásában.

A fesztiválon látható lesz egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is, A test forradalma/Várakozás című mozgásszínházi darab.


„Az elmúlt években társakra találtunk, mert a MITEM-re meghívott művészeket – Koreától Svájcig, Grúziától Norvégiáig, Libanontól Belgiumig – ugyanaz a szenvedély hajtja, mint bennünket. Hiszünk abban, hogy a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A színház képes a kultúra leglényegét megmutatni: a kíváncsiságot – idézi a közlemény Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója szavait.

svejk_51
Jelenet a Švejk. Visszatérés című előadásból
Fotó: Vladimir V. Postnov


A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az évben 200 millió forint támogatást biztosított. A www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programját is megtalálják magyarul és angolul az érdeklődők, valamint minden információ elérhető a MITEM Facebook-oldalán is.


Forrás: MTI/Kultúra.hu

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma