NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.04.09

Már csak egyet kell aludnunk, és itt a MITEM: április 10-én kezdődik a V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A fesztivál alkalmával 14 országból 27 előadást láthat a közönség a Nemzeti Színházban április 29-ig. A programban hangsúlyos a német színház jelenléte, a magyar teátrum pedig négy darabbal vesz részt a találkozón.

Oidipusz_Vahtangov_mitem_0009
Jelenet az Oidipusz király című előadásból
Fotó: Valeriy Miasnikov


A Nemzeti Színház április 6-ai közleménye szerint a jegyek kilencven százaléka elkelt már az idei MITEM fesztivál programjaira, még az Iliász, a Vérfarkas és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkciókra vásárolhatnak jegyet azok, akik szeretik a különleges színházi élményeket. Az április 29-ig tartó MITEM-en Magyarország mellett tizenhárom ország – Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia és Ukrajna – színházai vesznek részt. A fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A fesztivál, mint minden évben, kaput nyit a világ mindenféle színház kultúrája felé, idén különösen az arab színházak irányába – írják a Nemzeti Színház közleményében.


A fesztiválon hangsúlyos a német színház jelenléte. A programban szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című műve – Michael Thalheimer rendezésében –, amely a kortárs német színház élvonalát képviseli. A rendezővel az előadásról Németh Ákos drámaíró beszélget, Brecht időszerűsége címmel pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A MITEM-en kiállítás is nyílik a Berliner Ensemble-ról, amely a legjelentősebb német nyelvű színházak egyike, épületében volt 1928-ban Bertolt Brecht Koldusoperájának ősbemutatója. A kiállítás fotók, dokumentumok és irodalmi szövegek segítségével idézi fel Brecht és Helene Weigel legendás korszakát, és ívet húz Brecht 1954-es Kaukázusi krétakör-rendezésétől, amellyel átvette az intézményt, a darab Michael Thalheimer-féle 2017-es bemutatásáig, amellyel Oliver Reese igazgató-rendező színházvezetése kezdődött.


Badogdob_4_Copyright_Birgit_Hupfeld
Jelenet A bádogdob című darabból
Fotó: Birgit Hupfeld


A fesztiválon látható lesz a színház egy másik produkciója is: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve. Emellett Németországból érkezik a Theater an der Ruhr két produkciója és egy lipcsei előadás – az egyik előadást egy Németországba menekült szír társulattól láthatjuk Your love is a fire (Szerelmed tűz) címmel, mely a menni vagy maradni problémáját dolgozza fel egy Damaszkuszból menekülő pár történetén keresztül.


A MITEM-en korábban nem látható színházakat, kultúrákat is bemutatnak. A szervezők kiemelték: a MITEM feladata, hogy kitágítsa a világot, más kultúrák értékeit is bemutassa. Súlypontként jelenik meg az arab világ. Szerepel a programban előadás Tunéziából, Libanonból, fellép egy Németországba menekült szír társulat és látható egy Belgiumban élő iraki rendező előadása. A Tunéziai Nemzeti Színház a Violence(s) című produkciójával szerepel Budapesten, mely darab az „arab tavasz” mindennapi életre gyakorolt hatásait veszi górcső alá, a libanoni társulat pedig Felemelkedhet és érezheti az illatot címmel mutat be előadást, mely a gyászszertartásról, annak gazdag mozgáskincséről és a test jelenlétének kérdéséről szól.


A fesztivál nyitóelőadása Švejk. Visszatérés címmel a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház produkciója, a színház művészeti vezetőjének, Valerij Fokinnak legújabb rendezése. Az előadás Tatyjana Rahmanova Jaroslav Hašek regénye alapján írt színdarabjának felhasználásával készült az I. világháború 100. évfordulója alkalmából, és az örök kisember témáját járja körül.


IMG_0355a_resize_borisz
Jelenet a Borisz Davidovics síremléke című előadásból
Fotó: Srđan Doroški


Újra látható lesz a magyar közönség előtt legutóbb az Anyeginnel bemutatkozó moszkvai Vahtangov Színház, amely ezúttal Szophoklész Oidipusz király című tragédiájával mutatkozik be. Az idei MITEM mottója is egy Szophoklész-idézet: „Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”. A többnyelvű előadást a nagy formák, nagy látomások mestere, Rimas Tuminas rendezte, Iokaszté szerepében Ljudmilla Makszakova látható. Az előadás érdekessége, hogy görög-olasz nyelvű: az antik kórus szólal meg görög nyelven.


A fesztiválon részt vesz Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be, mely darabot Dante Isteni színjátékával ötvözte, és különlegessége, hogy Pinokkió az egyetlen, aki nem hazudik.


A tallinni Városi Színház Elmo Nüganen rendezésében mutatja be a Vágyakozás című darabot, mely Csehov-novellák alapján készült, emellett a programban szerepel a Vérfarkas című előadás – mely legendából indul ki, de társadalmi problémákkal, általános emberi kérdésekkel foglalkozik – Szergej Potapov rendezésében, a tallini R.A.A.A.M. Színház produkciójában. A szlovén nemzeti színház az Iliászt mutatja be.


Osztrovszkij A vihar című műve Andrej Mogucsij rendezésében a szentpétervári Tovsztonogov Nagy Drámai Színház (BDT) előadásában látható. A programba bekerült Viktor Rizsakov rendezése, a Csehov után szabadon. Három nővér című produkció is, mely a moszkvai Mejerhold Központ előadása – a darab április 28-án 16 órától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.


Alice
Jelenet az Alice című előadásból
Fotó: Barabás Zsolt


Két ukrán produkció is látható lesz: a Cseresznyéskert Jaroszlav Fedorisin rendezésében és EZMI (CESO) címmel a kijevi DAH Kortárs Művészeti Központ teatralizált koncertje, Vlad Troickij rendezése. Az előadás bábkabaré, mely erőteljes szövegekkel aktuális témákat jár körül ukrán fekete humorba ágyazva.


A Nemzeti Színház négy előadással vesz részt a fesztiválon: szerepel a programban a Woyzeck, a III. Richárd, a Bánk bán és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke. Emellett három határon túli produkciót is bemutatnak. Látható lesz például az Újvidéki Színház előadása, Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című műve, amelyet Alekszandar Popovszki rendezett és amelyet Verebes György, a Nemzeti Színház dramaturgja írt színpadra. Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice című koncertszínházi darabot, Székelyudvarhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják a nézők a Tomcsa Sándor Színház előadásában.

A fesztiválon látható lesz egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is, A test forradalma/Várakozás című mozgásszínházi darab.


„Az elmúlt években társakra találtunk, mert a MITEM-re meghívott művészeket – Koreától Svájcig, Grúziától Norvégiáig, Libanontól Belgiumig – ugyanaz a szenvedély hajtja, mint bennünket. Hiszünk abban, hogy a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A színház képes a kultúra leglényegét megmutatni: a kíváncsiságot – idézi a közlemény Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója szavait.

svejk_51
Jelenet a Švejk. Visszatérés című előadásból
Fotó: Vladimir V. Postnov


A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az évben 200 millió forint támogatást biztosított. A www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programját is megtalálják magyarul és angolul az érdeklődők, valamint minden információ elérhető a MITEM Facebook-oldalán is.


Forrás: MTI/Kultúra.hu

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma