2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.04.09

Már csak egyet kell aludnunk, és itt a MITEM: április 10-én kezdődik a V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A fesztivál alkalmával 14 országból 27 előadást láthat a közönség a Nemzeti Színházban április 29-ig. A programban hangsúlyos a német színház jelenléte, a magyar teátrum pedig négy darabbal vesz részt a találkozón.

Oidipusz_Vahtangov_mitem_0009
Jelenet az Oidipusz király című előadásból
Fotó: Valeriy Miasnikov


A Nemzeti Színház április 6-ai közleménye szerint a jegyek kilencven százaléka elkelt már az idei MITEM fesztivál programjaira, még az Iliász, a Vérfarkas és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkciókra vásárolhatnak jegyet azok, akik szeretik a különleges színházi élményeket. Az április 29-ig tartó MITEM-en Magyarország mellett tizenhárom ország – Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia és Ukrajna – színházai vesznek részt. A fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A fesztivál, mint minden évben, kaput nyit a világ mindenféle színház kultúrája felé, idén különösen az arab színházak irányába – írják a Nemzeti Színház közleményében.


A fesztiválon hangsúlyos a német színház jelenléte. A programban szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című műve – Michael Thalheimer rendezésében –, amely a kortárs német színház élvonalát képviseli. A rendezővel az előadásról Németh Ákos drámaíró beszélget, Brecht időszerűsége címmel pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A MITEM-en kiállítás is nyílik a Berliner Ensemble-ról, amely a legjelentősebb német nyelvű színházak egyike, épületében volt 1928-ban Bertolt Brecht Koldusoperájának ősbemutatója. A kiállítás fotók, dokumentumok és irodalmi szövegek segítségével idézi fel Brecht és Helene Weigel legendás korszakát, és ívet húz Brecht 1954-es Kaukázusi krétakör-rendezésétől, amellyel átvette az intézményt, a darab Michael Thalheimer-féle 2017-es bemutatásáig, amellyel Oliver Reese igazgató-rendező színházvezetése kezdődött.


Badogdob_4_Copyright_Birgit_Hupfeld
Jelenet A bádogdob című darabból
Fotó: Birgit Hupfeld


A fesztiválon látható lesz a színház egy másik produkciója is: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve. Emellett Németországból érkezik a Theater an der Ruhr két produkciója és egy lipcsei előadás – az egyik előadást egy Németországba menekült szír társulattól láthatjuk Your love is a fire (Szerelmed tűz) címmel, mely a menni vagy maradni problémáját dolgozza fel egy Damaszkuszból menekülő pár történetén keresztül.


A MITEM-en korábban nem látható színházakat, kultúrákat is bemutatnak. A szervezők kiemelték: a MITEM feladata, hogy kitágítsa a világot, más kultúrák értékeit is bemutassa. Súlypontként jelenik meg az arab világ. Szerepel a programban előadás Tunéziából, Libanonból, fellép egy Németországba menekült szír társulat és látható egy Belgiumban élő iraki rendező előadása. A Tunéziai Nemzeti Színház a Violence(s) című produkciójával szerepel Budapesten, mely darab az „arab tavasz” mindennapi életre gyakorolt hatásait veszi górcső alá, a libanoni társulat pedig Felemelkedhet és érezheti az illatot címmel mutat be előadást, mely a gyászszertartásról, annak gazdag mozgáskincséről és a test jelenlétének kérdéséről szól.


A fesztivál nyitóelőadása Švejk. Visszatérés címmel a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház produkciója, a színház művészeti vezetőjének, Valerij Fokinnak legújabb rendezése. Az előadás Tatyjana Rahmanova Jaroslav Hašek regénye alapján írt színdarabjának felhasználásával készült az I. világháború 100. évfordulója alkalmából, és az örök kisember témáját járja körül.


IMG_0355a_resize_borisz
Jelenet a Borisz Davidovics síremléke című előadásból
Fotó: Srđan Doroški


Újra látható lesz a magyar közönség előtt legutóbb az Anyeginnel bemutatkozó moszkvai Vahtangov Színház, amely ezúttal Szophoklész Oidipusz király című tragédiájával mutatkozik be. Az idei MITEM mottója is egy Szophoklész-idézet: „Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”. A többnyelvű előadást a nagy formák, nagy látomások mestere, Rimas Tuminas rendezte, Iokaszté szerepében Ljudmilla Makszakova látható. Az előadás érdekessége, hogy görög-olasz nyelvű: az antik kórus szólal meg görög nyelven.


A fesztiválon részt vesz Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be, mely darabot Dante Isteni színjátékával ötvözte, és különlegessége, hogy Pinokkió az egyetlen, aki nem hazudik.


A tallinni Városi Színház Elmo Nüganen rendezésében mutatja be a Vágyakozás című darabot, mely Csehov-novellák alapján készült, emellett a programban szerepel a Vérfarkas című előadás – mely legendából indul ki, de társadalmi problémákkal, általános emberi kérdésekkel foglalkozik – Szergej Potapov rendezésében, a tallini R.A.A.A.M. Színház produkciójában. A szlovén nemzeti színház az Iliászt mutatja be.


Osztrovszkij A vihar című műve Andrej Mogucsij rendezésében a szentpétervári Tovsztonogov Nagy Drámai Színház (BDT) előadásában látható. A programba bekerült Viktor Rizsakov rendezése, a Csehov után szabadon. Három nővér című produkció is, mely a moszkvai Mejerhold Központ előadása – a darab április 28-án 16 órától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.


Alice
Jelenet az Alice című előadásból
Fotó: Barabás Zsolt


Két ukrán produkció is látható lesz: a Cseresznyéskert Jaroszlav Fedorisin rendezésében és EZMI (CESO) címmel a kijevi DAH Kortárs Művészeti Központ teatralizált koncertje, Vlad Troickij rendezése. Az előadás bábkabaré, mely erőteljes szövegekkel aktuális témákat jár körül ukrán fekete humorba ágyazva.


A Nemzeti Színház négy előadással vesz részt a fesztiválon: szerepel a programban a Woyzeck, a III. Richárd, a Bánk bán és a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke. Emellett három határon túli produkciót is bemutatnak. Látható lesz például az Újvidéki Színház előadása, Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című műve, amelyet Alekszandar Popovszki rendezett és amelyet Verebes György, a Nemzeti Színház dramaturgja írt színpadra. Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice című koncertszínházi darabot, Székelyudvarhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják a nézők a Tomcsa Sándor Színház előadásában.

A fesztiválon látható lesz egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is, A test forradalma/Várakozás című mozgásszínházi darab.


„Az elmúlt években társakra találtunk, mert a MITEM-re meghívott művészeket – Koreától Svájcig, Grúziától Norvégiáig, Libanontól Belgiumig – ugyanaz a szenvedély hajtja, mint bennünket. Hiszünk abban, hogy a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A színház képes a kultúra leglényegét megmutatni: a kíváncsiságot – idézi a közlemény Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója szavait.

svejk_51
Jelenet a Švejk. Visszatérés című előadásból
Fotó: Vladimir V. Postnov


A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az évben 200 millió forint támogatást biztosított. A www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programját is megtalálják magyarul és angolul az érdeklődők, valamint minden információ elérhető a MITEM Facebook-oldalán is.


Forrás: MTI/Kultúra.hu

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma