hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.12

Ezreddobosi díszbot, cirádás tiszti tölténytáska, rejtjelező gép, miniatűr katonai fejfedő, lovassági zászló 1770-ből és nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti szablyája ­ – ilyen kincseket mutat be a Hadtörténeti Múzeum március 8-án Hadtörténeti kincstár címmel nyílt időszaki kiállítása.

diszbot
A császári-királyi 32. gyalogezred ezreddobosi díszbotja
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Közgyűjtemény, levél-, irat- és térképtár, könyvtár, hadisírgondozó és országos hatáskörű hadtörténeti kompetenciaközpont – ez mind a tavaly 100. születésnapját ünneplő Hadtörténeti Intézet és Múzeum, melynek legfontosabb műtárgyaiból nyílt reprezentatív válogatás pénteken.


A Hadtörténeti kincstár kiállított tárgyai között látható többek között a császári–királyi 32. gyalogezred csaknem másfél méter hosszú ezreddobosi díszbotja, báró Simonyi József huszárezredes szablyája, vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti és Klapka György honvédtábornok törökös szablyája.


Simonyi_szablyaja
Báró Simonyi József huszárezredes szablyája
Fotó: MTI/Mohai Balázs


A zászlók közül a két legrégebbi darab 1770-ből a Jászkun huszárezred lovassági és 1835-ből a császári–királyi 60. Wasa-sorgyalogezred zászlaja.


De van itt 19. századi cirádás tiszti tölténytáska, udvari bálra készült, édességrejtő, miniatűr katonai fejfedő, Enigma rejtjelező gép és olyan könyvritkaságok is, mint például egy 1757-es kiadású, francia hadmérnöki kézikönyv.


Enigma_rejtjelezo
Enigma H29 típusú rejtjelezőgép, amely egyedüliként őrződött meg
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az idei év további programjairól elmondta: a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódva Forradalmi forgatag című, egésznapos rendezvény lesz a budai Várban, amelyen hagyományőrzőkkel, színes programokkal, bemutatókkal idézik fel az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményeit, hangulatát, a honvédek emlékét.

Március 21-én 70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO-ban címmel vándorkiállítás nyílik, a Budapest FotóFesztiválhoz csatlakozva pedig március 28-tól Hemző Károly fotóművész a Honvéd Sportegyesület számára az 1950-es években készített, eddig soha látott felvételeit lehet megtekinteni. A fotókon megjelennek a korszak nagy sportolói, atléták, sportlövők, tornászok és a kimagasló hírnevet szerzett labdarúgók.

 

Lajta_Monitor_Muzeumhajo_2011
Lajta Monitor Múzeumhajó
Fotó forrása: keptar.oszk.hu


A Lajta Monitor Múzeumhajót április közepétől szeptember közepéig látogathatjuk a Parlament előtti Duna-szakaszon, a Pákozdi Katonai Emlékparkban található Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítás pedig március 9-től novemberig fogadja a látogatókat.
 

A Múzeumok Majálisán a Hadtörténeti Múzeum a Rákóczi Emlékévhez kapcsolódó tematikával jelentkezik, és ehhez a témához illő új múzeumpedagógiai programot is készítenek, szeptember 21-én pedig egy teljes napot szentelnek a Rákóczi-szabadságharc emlékének. Az intézmény idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján is.


Gabor_Aron_agyuja
Gábor Áron háromszéki ágyúöntő és 1848-as szabadságharcos egyetlen fennmaradt rézágyúja
a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban
Fotó forrása: mult-kor.hu


Az intézet külföldi tevékenységei között szerepel az oroszországi Rudkinóban lévő II. magyar központi katonai temető fogadóépületében nyíló kiállítás, amellyel a Don-kanyarban elesett magyar honvédeknek kívánnak emléket állítani.


Műtárgyaival képviselteti magát az intézet a varsói Lazienki Múzeumban nyíló, a lengyel-magyar kapcsolatok évszázadait bemutató kiállításon, az ukrajnai Lvivben pedig a Juda magyar oroszlánjai Galícia földjén című, az I. világháború magyar zsidó katonáiról készítenek tárlatot.


nyirseg001_2
Magyar katonák Észak-Erdély visszafoglalására indulnak a Nyírségből.
Ismeretlen szerző fotográfiája 1940 második feléből. Forrás: regifotok.hu


Az intézmény tervei között szerepel a Lészen ágyú című időszaki kiállítás is a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848/49-es műtárgyanyagából, köztük a Gábor Áron műhelyében készített ágyúval.


Külföldön lesz látható a tavaly elkészült, 170 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítás, és folytatódik a Magyar Honvédség kezelésében lévő haditechnikai parkok és csapattörténeti kiállítóhelyek megújítása. Új csapattörténeti kiállítóhellyel gazdagodik a kecskeméti repülőbázis is.


Zajlik a veszélyeztetett helyszíneken lévő katonasírok feltárása belföldön és külföldön: Felvidéken és Erdélyben i sírrekonstrukciós, temetőfelújítási és emlékműlétesítési munkálatokat végez az intézmény.


b_tordai-csata_erdelyi-honvedek
A második világháború legnagyobb magyar hadműveletében, a tordai csatában odaveszett
két erdélyi honvéd a frontra indulás előtt. Forrás: erdenyinaplo.ro

 

Nagy-Britanniában Mészáros Lázár vezérőrnagynak állítanak emléktáblát, Olaszországban két helyszínen végeznek magyar vonatkozású emlékmű-felújításokat, Szlovéniában I. világháborús központi magyar emlékművet avatnak, Törökországban a Gallipoli-félszigeten építenek emlékművet. Emellett számos magyarországi helyszínen végeznek temetőgondozási, feltárási és rekonstrukciós munkálatokat Kisújszállástól Kazincbarcikáig.


Kovács Vilmos ezredes bejelentette: hamarosan elérhetővé teszik az interneten az első világháborús hősi halottak adattárát, amely jelenleg másfél millió nevet és egyéb adatot tartalmaz. Ez az adatsor a második világháborús listával együtt teljességgel egyedülálló. Ilyen, szabadon kutatható katalógussal a nálunk jóval tehetősebb országok hadimúzeumai sem dicsekedhetnek. Az adatbázis az 1956-os és az 1848–1849-es szabadságharcok hősi halottaival kapcsolatos információkkal is gazdagodik.


Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Szirtes_Edina_Mokus

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma