GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.12

Ezreddobosi díszbot, cirádás tiszti tölténytáska, rejtjelező gép, miniatűr katonai fejfedő, lovassági zászló 1770-ből és nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti szablyája ­ – ilyen kincseket mutat be a Hadtörténeti Múzeum március 8-án Hadtörténeti kincstár címmel nyílt időszaki kiállítása.

diszbot
A császári-királyi 32. gyalogezred ezreddobosi díszbotja
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Közgyűjtemény, levél-, irat- és térképtár, könyvtár, hadisírgondozó és országos hatáskörű hadtörténeti kompetenciaközpont – ez mind a tavaly 100. születésnapját ünneplő Hadtörténeti Intézet és Múzeum, melynek legfontosabb műtárgyaiból nyílt reprezentatív válogatás pénteken.


A Hadtörténeti kincstár kiállított tárgyai között látható többek között a császári–királyi 32. gyalogezred csaknem másfél méter hosszú ezreddobosi díszbotja, báró Simonyi József huszárezredes szablyája, vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti és Klapka György honvédtábornok törökös szablyája.


Simonyi_szablyaja
Báró Simonyi József huszárezredes szablyája
Fotó: MTI/Mohai Balázs


A zászlók közül a két legrégebbi darab 1770-ből a Jászkun huszárezred lovassági és 1835-ből a császári–királyi 60. Wasa-sorgyalogezred zászlaja.


De van itt 19. századi cirádás tiszti tölténytáska, udvari bálra készült, édességrejtő, miniatűr katonai fejfedő, Enigma rejtjelező gép és olyan könyvritkaságok is, mint például egy 1757-es kiadású, francia hadmérnöki kézikönyv.


Enigma_rejtjelezo
Enigma H29 típusú rejtjelezőgép, amely egyedüliként őrződött meg
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az idei év további programjairól elmondta: a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódva Forradalmi forgatag című, egésznapos rendezvény lesz a budai Várban, amelyen hagyományőrzőkkel, színes programokkal, bemutatókkal idézik fel az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményeit, hangulatát, a honvédek emlékét.

Március 21-én 70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO-ban címmel vándorkiállítás nyílik, a Budapest FotóFesztiválhoz csatlakozva pedig március 28-tól Hemző Károly fotóművész a Honvéd Sportegyesület számára az 1950-es években készített, eddig soha látott felvételeit lehet megtekinteni. A fotókon megjelennek a korszak nagy sportolói, atléták, sportlövők, tornászok és a kimagasló hírnevet szerzett labdarúgók.

 

Lajta_Monitor_Muzeumhajo_2011
Lajta Monitor Múzeumhajó
Fotó forrása: keptar.oszk.hu


A Lajta Monitor Múzeumhajót április közepétől szeptember közepéig látogathatjuk a Parlament előtti Duna-szakaszon, a Pákozdi Katonai Emlékparkban található Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítás pedig március 9-től novemberig fogadja a látogatókat.
 

A Múzeumok Majálisán a Hadtörténeti Múzeum a Rákóczi Emlékévhez kapcsolódó tematikával jelentkezik, és ehhez a témához illő új múzeumpedagógiai programot is készítenek, szeptember 21-én pedig egy teljes napot szentelnek a Rákóczi-szabadságharc emlékének. Az intézmény idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján is.


Gabor_Aron_agyuja
Gábor Áron háromszéki ágyúöntő és 1848-as szabadságharcos egyetlen fennmaradt rézágyúja
a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban
Fotó forrása: mult-kor.hu


Az intézet külföldi tevékenységei között szerepel az oroszországi Rudkinóban lévő II. magyar központi katonai temető fogadóépületében nyíló kiállítás, amellyel a Don-kanyarban elesett magyar honvédeknek kívánnak emléket állítani.


Műtárgyaival képviselteti magát az intézet a varsói Lazienki Múzeumban nyíló, a lengyel-magyar kapcsolatok évszázadait bemutató kiállításon, az ukrajnai Lvivben pedig a Juda magyar oroszlánjai Galícia földjén című, az I. világháború magyar zsidó katonáiról készítenek tárlatot.


nyirseg001_2
Magyar katonák Észak-Erdély visszafoglalására indulnak a Nyírségből.
Ismeretlen szerző fotográfiája 1940 második feléből. Forrás: regifotok.hu


Az intézmény tervei között szerepel a Lészen ágyú című időszaki kiállítás is a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848/49-es műtárgyanyagából, köztük a Gábor Áron műhelyében készített ágyúval.


Külföldön lesz látható a tavaly elkészült, 170 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítás, és folytatódik a Magyar Honvédség kezelésében lévő haditechnikai parkok és csapattörténeti kiállítóhelyek megújítása. Új csapattörténeti kiállítóhellyel gazdagodik a kecskeméti repülőbázis is.


Zajlik a veszélyeztetett helyszíneken lévő katonasírok feltárása belföldön és külföldön: Felvidéken és Erdélyben i sírrekonstrukciós, temetőfelújítási és emlékműlétesítési munkálatokat végez az intézmény.


b_tordai-csata_erdelyi-honvedek
A második világháború legnagyobb magyar hadműveletében, a tordai csatában odaveszett
két erdélyi honvéd a frontra indulás előtt. Forrás: erdenyinaplo.ro

 

Nagy-Britanniában Mészáros Lázár vezérőrnagynak állítanak emléktáblát, Olaszországban két helyszínen végeznek magyar vonatkozású emlékmű-felújításokat, Szlovéniában I. világháborús központi magyar emlékművet avatnak, Törökországban a Gallipoli-félszigeten építenek emlékművet. Emellett számos magyarországi helyszínen végeznek temetőgondozási, feltárási és rekonstrukciós munkálatokat Kisújszállástól Kazincbarcikáig.


Kovács Vilmos ezredes bejelentette: hamarosan elérhetővé teszik az interneten az első világháborús hősi halottak adattárát, amely jelenleg másfél millió nevet és egyéb adatot tartalmaz. Ez az adatsor a második világháborús listával együtt teljességgel egyedülálló. Ilyen, szabadon kutatható katalógussal a nálunk jóval tehetősebb országok hadimúzeumai sem dicsekedhetnek. Az adatbázis az 1956-os és az 1848–1849-es szabadságharcok hősi halottaival kapcsolatos információkkal is gazdagodik.


plakat003

Moholy_r

2019.03.26

Moholy-Nagy László, a 20. század talán legnagyobb hatású magyar képzőművésze fotográfiáiból nyílik tárlat kedden este a Mai Manó Házban Bauhaus100 – A zseniális kísérletező címmel. A közönség először láthatja Budapesten a Magyar Fotográfiai Múzeumban őrzött gyűjteményt.

robert_helpmann_frederick_ashton_R
2019.03.26

A balettművészet nagyjait két évszázada foglalkoztatja Hamupipőke története: az 1800-as évek elejétől zseniális koreográfusok sora készítette el saját, olykor meglepően formabontó változatát e klasszikus mesére. Prokofjev 1945-ben bemutatott kompozíciója, melyre Alekszej Ratmanszkij is megalkotta most Budapesten látható balettjét, játékos és lírai, groteszk és szellemes, áradó és talányos – kiváló alap a varázslatos történet újszerű feldolgozására.

jose_cura_kovacs_geza_600x400
2019.03.26

Hosszú évek hányattatásai után újra nyilvános koncertek sorát adják a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. Bár az épületeik hamarosan új kezekbe kerülnek, azt remélik: zavartalanul folytathatják a munkát a Bródy Sándor utcában. José Cura szerződtetéséről, célokról, függetlenségről is kérdeztük Kovács Géza ügyvezető igazgatót.

Rick Astley 2018-ban megjelent Beautiful Life című albuma sikeres visszatérést hozott számára, idén pedig a magyar közönség is ízelítőt kap az örök sztár megújult stílusának varázsából: augusztus 3-án az énekes kifinomult soul hangzását élvezhetik a rajongók a Paloznaki Jazzpikniken! A legendás Never Gonna Give You Up szerzője mellett fellép a The Jacksons, a Peet Project, a The Brand New Heavies, a Little G Weevil, a Silhouette & Vinx, Maceo Parker, valamint az Adani&Wolf is.

 

 

Bronzkori kerámiatöredékek, egy kisgyermek maradványai, szarmata és Árpád-kori településrészletek, valamint ritkaságnak számító török kori, a rácokhoz köthető leletek kerültek elő Bácsbokod határában. Az 1880-as években a jelenlegi ásatás helyétől északra feltártak egy Árpád-kori temetőt, és szakemberek már akkor úgy gondolták, hogy a temetőtől délebbre település fekhetett. A mostani leletek – a gabonatároló gödrök, és a földbe mélyített épületek, amelyekben épített, boltozatos kemencék figyelhetők meg – ennek lehetnek bizonyítékai.

A kora újkorra keltezhető régészeti leletekre a szecessziós épület rekonstrukciója során bukkantak. Megtalálhatók köztük a különféle főzőedények szép darabjai, korsók mutatós töredékei, valamint díszes korsók. A feltáró munkálatok során további leletek előkerülése várható, melyek segítségével pontosíthatók a korszakkal, Szentes történetével kapcsolatos ismeretek.

A Magyar Hollywood Tanács hétállomásos felvidéki túrára indult, hogy világhírű magyar filmesekről és fotósokról emlékezzen meg. Az első állomás Nagymad volt, ahonnan a két világháború közötti időszak világhírű magyar gyermekszínésze, Lubinszky Tibor, A kis lord (1918), a Twist Olivér (1919), A csodagyerek (1920) és a Koldus és királyfi főszereplőjének családja származott. A programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet nagy alakja, Robert Capa, azaz Friedman Endre felmenői származnak. A túra során eljutnak azokra a településekre is, ahol Putty Lia némafilmsztár, Peter Lorre (Löwenstein Péter) világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde (Weisz Kornél) filmszínész született, illetve amelyek Paul Newman és Tony Curtis felmenőihez kötődnek.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

A Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból, grafikáiból nyílik kiállítás Csömörön március 29-én 18 órakor.

Huszarik_r

Március 28-án a Szegedi Nemzeti Színház próbáira és teátrumába is benézhetnek az érdeklődők, este pedig feltárulnak az opera titkai.

 

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett kifejezetten négy brácsára komponált műveket és átiratokat ad elő. Bíró-Érsek Lilla, Madák Katalin, Fülöp Levente és Máté Győző azzal a céllal állnak ebben a formációban közönség elé, hogy bemutassák hangszerük igazi képességeit.

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26-tól 30-ig, a Frankofón Fesztivál eseménysorozat részeként.

 

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma