NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2015.04.21
Polgári Lilla

Csorba Lóránt, azaz Lóci biztosan nem unatkozik: egyrészt saját együttesével, a Lóci játszikkal lép fel, valamint a VAN filmzenekarban is láthatják a rajongók. Szerdán ráadásul mindkét formáció koncertet ad az A38 hajón. Eddigi zenei pályafutásáról, a Ki Mit Tube versenyről és a Cseh Tamás Programról beszélgettünk Lócival.

Hogyan kezdtél el először zenélni?

A nagyapámnak volt először VHS kamerája a vajdasági faluban, ahol laktunk, így eléggé túl van dokumentálva a gyerekkorom. Az első zenei élményem is megvan videón: ugrálok egy kanapén, miközben magyar és szerb dalokat felváltva énekelek. Édesapám is zenész volt, általában ő zongorázott, mi pedig sokszor énekeltünk rá. Utána zeneiskolába is jártam, azt nagyon szerettem. Később egyszer felhívott Tausz Gabi barátom azzal, hogy csinált egy rockzenekart és én vagyok benne a basszusgitáros – bár azon akkor nem is tudtam játszani. Nagyon menőnek éreztem magam tőle, aztán megtanultam gitározni is a dalszerzés miatt. Így indult be a rockzenei karrierem 12-13 éves koromban.


Említetted, hogy édesapád is zenész. Ő terelgetett erre az útra?

Végzettsége szerint újságíró, de sok fellépése volt. Ő csak akkor bíztatott, amikor nagyon elegem volt az állandó gyakorlásból. Annyit mondott, hogy muszáj befejeznem a zeneiskolát, mert később nagyon meg fogom bánni, ha nem teszem. Az ő biztatása nagyon fontos volt, de sohasem erőltetett semmit. Sőt, azt akarta, hogy tanuljak valamilyen rendes iskolában. Ebből lett a bölcsészkar (nevet). Elvégeztem a film- és portugál alapszakot, és mindegyikhez a tanári mesterképzést.


loci_valuskagabor


És mikor alakult meg a Lóci játszik?

Először volt egy Grand Hotel Budapest nevű banda, amiben én is játszottam. Tamás Laca haverommal ketten írtuk a számokat, de ő nem mindig akarta felénekelni azokat, amiket én írtam, nekem meg nem ment utóbbi annyira. Körülbelül négy éve jött egy felkérés Fábián Tibitől, a mostani dobosunktól. Ő mesélte, hogy fellépőkre van szükség a Rizsa nevű szórakozóhelyen a Király utcában, pont a Zeneakadémiával szemben. Aztán amikor azt elkezdték felújítani, akkor új közönséget kellett keresniük, ezért „egyszálgitáros” zenészeket, vagy duókat hívtak meg oda. Elég stand up jellegű volt: nem csak számokat játszottam, hanem sztorizgattam is. Azon voltam, hogy az emberek jól érezzék magukat és eljöjjenek a következő alkalommal is. Mindig igyekeztem közvetlen, felszabadult hangulatot teremteni. Körülbelül két évig csináltam ezt hol egyedül, hol „sztárvendégekkel”, azaz szintén zenész barátaimmal. Egyikük volt Szeder-Szabó Krisztina, akivel azóta is sokat dolgoztunk együtt. Szerette a dalaimat és én is, ahogyan hozzájuk nyúlt, így „duósodtunk.”


De ez sem volt elég. Tudatosult bennem, hogy 14 éves korom óta arra vágyok, hogy egy rendes zenekar játssza el az én számaimat. Például fúvósokkal akartam együtt zenélni, őket nagyon királynak tartom. Így alakult meg a Lóci játszik „grand band”, akikkel most fog kijönni az albumunk. Szerdán lesz a lemezbemutató koncertünk az A38-on, 13 eredeti dallal. Egy kivételével mindegyik rendes, nagyzenekaros, fesztiválképes szám.


Együtt lesz a koncert a VAN filmzenekar fellépésével, amiben szintén benne vagy.

A VAN Valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmnek is zeneszerzője voltam félig-meddig. Reisz Gabi, a rendező keresett meg engem, hogy ahhoz hasonló akusztikus zenét szeretne a filmhez, mint amilyet én a Lóci játszikkal csináltam. Szerencsére elég jól összecsiszolódott az elképzeléseink. Én popos dalszerkezetekben gondolkodtam, ő pedig inkább filmes szempontból nézte. Ő hangulatokat próbált hozzátársítani a dalokhoz, én meg zenei szempontból próbáltam élővé tenni őket. Egyszerre csináltuk a filmet és a zenét, de a számok közül végül egyik sem hangzik el benne, maximum instrumentális verzióban. Gabi úgy érezte – teljesen jogosan – hogy musicales lett azáltal, hogy a főszereplő énekel is benne. Nem működött, de ettől függetlenül szerettük. Időközben Áron (Ferenczik Áron, a VAN főszereplője – a szerk.) kicsekkolt ebből a projektből: rájött, hogy nem akar színpadon szerepelni inkább. Ezért fellépések alatt ő és az éneke ki van vetítve, mi pedig játszunk alá.


A szerdai koncertre az A38 a VAN-t hívta elsősorban, aminek eddig csak két koncertje volt. Mi megfejeltük az egészet egy Lóci játszik lemezbemutatóval és így már elővételben elkelt az összes jegy. Most meg írogatnak az ismerőseim, hogy lemaradtak és nem tudnék-e nekik félretenni jegyet. Lehetetlen, ha mindenki eljönne, aki akar, elsüllyednénk! (nevet)Tavaly indultál a Ki Mit Tube versenyen is. Hogyan tekintesz rá vissza?

Kiváló lehetőségnek tartottam. Nagyon szabad internetes verseny volt, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Előnye, hogy tényleg azt csinálhat az ember, amit akar, olyan mély a merítés, hogy bárki odakerülhet és felemelkedhet. Hátránya, hogy egyáltalán nincsenek korlátozva a vélemények. Bevallom, megmosolyogtat, mennyire tudnak köpködni a magyar kommentelők. Engem felvérteznek: onnantól számítasz igazán, ha megjelennek az első negatív kommentek. Azt jelenti, hogy már nem csak az ismerőseid figyelnek rád, hanem felfutottál annyira, hogy lehessen utálni is. A szervezők szerintem olyan arcokat kerestek, aki az internetes tartalmakat gyártja, de helyette zenei tehetségkutató lett belőle, mert a zenészekre szavaztak az emberek. Viszont engem frusztrál az, hogy ha kiraksz valamit az internetre, akkor leülsz és várod a hüvelykujjakat. Ez nem az én vonalam. Azért is működött nagyon jól a Lóci játszik az olyan kis helyeken, mint a Rizsa, mert állandóan beszéltem a közönséggel, lehetett ismerkedni. Az internetből hiányzik ez a közvetlenség, nem tudsz úgy hatni az emberekre.


Mihez szeretnél kezdeni a Cseh Tamás Program általi támogatással?

Egyértelműen a világsikert várom tőle (nevet). A fő erénye, hogy a Lóci játszikkal így tudunk csinálni egy lemezt, egy klipet és portfóliót anélkül, hogy rosszabbnál rosszabb helyeken kéne játszanunk kevesebbnél kevesebb gázsiért, mire összespóroljuk az ehhez szükséges pénzt. Azt várom ettől, hogy azok a számok, amelyek amúgy nem tudnának eljutni sok emberhez, így megtalálják a közönségüket. És ez nagyon király. Ha tényleg sikerül egy olyan dalt írnom, ami sok embernél betalál, az a csúcs.


Fotó: Valuska Gábor

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

69445811_2480460328678712_5927992683179016192_n

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma