728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.12

Az ArtBridge egy olyan hely, amely közelebb hozza a kortárs művészetet az emberekhez: míg egy galériás tér sokszor felerősíti a hozzá nem értők frusztrációit, addig ez az online galéria azt hirdeti, hogy művészet bárki számára elérhető és megérthető. Az ArtBridge egyik alapítójával, Zborai Eszterrel beszélgettünk a koncepcióról.

the_art_bridge
Forrás: Zborai Eszter/ArtBridge

Honnan jött az ArtBridge ötlete? 

A művészet mindig is az életem szerves része volt, a közgáz után pedig éreztem, hogy többet szeretnék, mint egy klasszikus exceles munkát. Néhány évvel ezután hoztak össze minket Ritával, a másik alapítóval, aki sokat élt külföldön, és egy nyugati, digitális szemléletet hozott magával. Én pedig a hagyományos vonalat és a művészeti életbe való beágyazottságomat adtam az Art Bridge-be, amit azzal a céllal indítottuk el, hogy könnyebbé és frissebbé tegyük a műélvezetet. Így váltunk online galériává, ami fotósok, grafikusok és festők munkáit gyűjti, majd azok reprodukcióit árulja.


Online galériaként vagy online művészeti piactérként hivatkoztok magatokra. Mivel ad többet ez a műfaj, mint egy hagyományos webshop?

Valójában managed market place vagyunk, ami azt jelenti, hogy nemcsak a felületet adjuk, ahol lezajlik a tranzakció, hanem a művészeket is menedzseljük. Az alkotó feltölt magáról egy profiloldalt és a képeit, onnan kezdve mi intézünk mindent: a marketinget, az eladást, a nyomtatást, a kiszállítást és a művész bemutatását is.


_D0A7029_Copy


Hogyan kerülhet egy művész az ArtBridge-hez?

Hozzánk bárki regisztrálhat, bárki létrehozhat egy portfóliót, de minden feltöltött képet megnézünk, és csak azután engedjük ki az oldalra, ha úgy érezzük, hogy illeszkedik a profilunkba. A művész pedig akkor jelenik meg az oldalunkon, ha már van legalább egy elfogadott munkája.


Széles spektrummal dolgozunk: van olyan alkotónk, aki egy klasszikus galériás színtérben is jelen van már, és olyan is, aki csak nemrég kezdte a grafikus szakmát. Csak az a fontos, hogy a művész munkái illeszkedjenek a koncepciónkba, hogy azt a művészetet képviselje, amit mi is látni szeretnénk.


Milyen az a művészet, amit az ArtBridge képvisel?

Kortárs, friss, aktuális. De fontos a vevőközpontúság is, ezért igyekszünk olyan munkákat beválogatni, amelyekről feltételezzük, hogy tetszenének a vevőinknek.


Elérhető, megfizethető, a fiatal korosztály ízlésvilágának megfelelő művészetet képviselünk. Egy mű legyen inspiráló a “használója” számára, segítse az önkifejezést és az önfejlesztést, és adjon választ arra, hogy milyen ma Budapesten vagy Európában élni.


_D0A7062_Copy


Milyen eszközökkel tudjátok terelni a vásárlókat a magyar design felé a lakberendezési áruházakban található tömegtermékekkel szemben?

Egyrészt szélesebb a kínálatunk, másrészt az Ikea poszter mögött nem tudjuk, hogy ki van. A mi képeink alkotóit viszont ismerjük: egyrészt a profiloldalukon, másrészt az online magazinunk cikkein keresztül lehet velük találkozni. A közösségi média felületeinken pedig rendszeresen posztolunk róluk és a kiállításmegnyitóikról. Ez az extra élmény a termékünkkel kapcsolatban: a képek mögötti érdekes személyiségek.


Közelebb kerülhet így az alkotó és a befogadó?

Igen, mindenképpen. Az ArtBridge próbálja megdönteni azt a vélekedést, amely szerint a művész egy elefántcsonttoronyban alkotó személy. Azt tapasztalom, hogy a művészek szeretnek magukról és a műveikről beszélni, így szeretnénk őket megközelíteni és láthatóvá tenni úgy, hogy közben ők is megmaradhassanak a megszokott közegükben. Tervezünk művésztalálkozókat és tematikus kerekasztal-beszélgetéseket is hasonló céllal.


És a vásárlóinkat is szeretnénk megnyugtatni. hogy a kortárs művészet nem félelmetes dolog, ezért is dolgozunk néhány olyan alkotóval is, aki kicsit lazábban, szabadabban értelmezi a művészetfogalmat.


ArtBridgePrieston
A 2. Art Bridge -Prieston kiállítás Verebics Kati munkájával
Forrás: Zborai Eszter/Art Bridge


Az ArtBridge startupként működik, nemrég pedig bekerült a Design Terminál mentoráltjai közé. Mit takar ez?

A Design Terminál évente kétszer indított programjára a világ minden tájáról lehet pályázni. A pályázók egy szigorú kiválasztási folyamaton vesznek részt, amit egy három hónapos mentorprogram követ. A program során workshopok, négyszemközti mentorálás, közösségépítők és mentortalálkozók vannak, amelyek a startupok előrelépést segítik. Terelnek mindenkit aszerint, hogy mire van szüksége a piacszerzéshez és növekedéshez. Számunkra az volt a program nagy előnye, hogy felkerültünk a startup térképre, elindult a hírünk. És találkoztunk egy svéd céggel a mentorált csapatban, ami lehet, hogy hoz magával egy nemzetközi együttműködést is.


Van hozzátok hasonló kezdeményezés itthon vagy külföldön? 

Itthon talán a Printával versenyzünk, de igazából nálunk kicsit más a piaci koncepció és a termékskála fókusza. A környező országokban csak olyan cégek vannak, akik kicsiben csinálják a poszternyomtatást, vagy nagyon leszűkített tematikában dolgoznak, egyféle alkotói módszert, pl. csak fotót, vagy csak egy adott stílust képviselnek. Éppen ezért gondolkodunk a külföldi terjeszkedésben is, főként a V4 országokba és Ausztriába, és a művészkörünket is szívesen kiterjesztenénk külföldi alkotókra. A digitális print nagy előnye, hogy országokon átívelő tud lenni, csak egy helyi partnerre van szükség, aki fogadja az adatot, kinyomtatja és intézi a szállítást.


_D0A7058_Copy


Az ArtBridge külföldi terjeszkedése a magyar alkotók nemzetközi ismertségére is előnyösen hatna.

Abszolút! És úgy látjuk, hogy ez a kelet-európai vizuális kultúra izgalmas lehet más országokban is éppúgy, ahogy számunkra vonzó a skandináv design.


Mennyire elérhető ma a kortárs művészet? Van-e igény arra, hogy az otthonokban kortárs printek legyenek?

Szerintem egyre inkább van igény erre, főleg a modern otthonokban. A fiatalok nagy része ma albérletben él, ami nem a végleges lakhelyük, ennek ellenére szeretnék, ha az a tér tükrözné az ízlésüket. Az eredeti műtárgyak viszont árban elérhetetlenek számukra, ezt a szakadékot próbáljuk hídként betölteni az ArtBridge-dzsel.


A fiatal korosztály egyre gyakrabban választ kortárs művészetet, mint klasszikust, hiszen a kortárs alkotók köztünk élnek, és hasonlóan gondolkodnak, mint mi. Képeiken keresztül megmutatják azokat a problémákat, amik foglalkoztatnak minket, és felvonultatják azokat a trendeket, amelyekben mi magunk is élünk.


Luxus vagy szükséglet a művészet? 

Az ArtBridge azon van, hogy ne luxus legyen. Németh László azt mondta, hogy a kultúra nem haszontalan produktum, hanem az életet vezérlő elv. A művészet az, ami betölti a mindennapokat, teljessé teszi az életünket és segít kifejezni személyiségünket.


Kocsis Katica

Fotó: kultura.hu/Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma