NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.06

Több mint száz programot kínál a csütörtökön kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó. Bár a figyelem leginkább mindig a versenyprogram válogatására irányul, érdemes szemezgetni például az Egyetemi Napok fiatal alkotókat felvonultató előadásaiból, vagy a Nyílt Fórum felolvasószínházi programjaiból. Szubjektív felvezetés.

383

Jó válogatás nincs. Ez az első, amivel a Pécsi Országos Színházi Találkozó minden válogatója szembesül. Így volt ez, amikor egy személy állította össze a versenyprogramot, akkor is, amikor háromfős szakmai grémium döntött, és az utóbbi évek két válogatós rendszerében is.


Mindig akad, ami kimarad, más viszont érthetetlen módon kerül be – ezek mind szubjektív szempontok. Az idei válogatók, Gulyás Gábor esztéta és Zalán János író is azt hangsúlyozták: senkinek nem akartak megfelelni, a versenyprogram kettejük szubjektív ízlését tükrözi, nem volt semmilyen kvóta, például határon túli, vagy női előadások tekintetében, és nem szabtak határt abban sem, hogy egy színházból hány előadást válogathatnak be.


Molnar_Piroska_Emberi_hang
Molnár Piroska: Emberi hang


Tavaly erős volt a határon túli produkciók mezőnye, és a válogatásban A kaukázusi krétakör három színrevitelben is szerepelt.

Az idei válogatókat ért, leggyakoribb kritika, hogy kevés – pontosabban nincs – független színházi produkció a versenyprogramban. A válogatók pedig rendre elmondták: kizárólag az előadások minőségét értékelték, aszerint pedig – számukra – ez a tizennégy produkció a legjelentősebb.


Gulyás Gábor szigorúbb pontozását kellett összevetni Zalán Tibor – bevallása szerint lelkesebb és nagyvonalúbb – értékelésével, így a végén az előadások sorrendjét tekintve fésülték össze a két listát.


378


A 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott darabokból – csaknem kétszáz előadás megtekintése után – a versenyprogramba kilenc fővárosi produkciót, három vidéki-, és két határon túli előadást tartottak érdemesnek. Bár mint azt többször hangsúlyozták: akadt ennél több érdekes bemutató is, ám némelyeket, például a speciális játszóhely okán, lehetetlen lett volna a rendelkezésre álló pécsi versenyhelyszínekre vinni, így az OFF programba javasolták.

A versenyprogram előadásainak sora csütörtökön Radu Afrim Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásával indul, amely a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molnár Ferenc Az üvegcipő ihlette átdolgozása.


Nagy_Andras_Karenina_Anna
Nagy András: Karenina, Anna
Fotó forrása: József Attila Színház


Ugyancsak a nyitónapon mutatják be Nagy András Karenina, Anna című darabját a József Attila Színház művészei Telihay Péter rendezésében, a címszerepben Létay Dórával.


Székely Csaba tíz parancsolatra épülő, egymásba fonódó sorsokból építkező ősbemutatója, a 10 a Radnóti Színházból érkezik Pécsre Sebestyén Aba rendezésében.

Tasnádi István Kartonpapa című komédiája ugyancsak az évad ősbemutatóinak egyike volt, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Hargitai Iván állította színpadra. Charlie Chaplin


Tasnadi_Istvan_Kartonpapa
Tasnádi István: Kartonpapa
Fotó forrása: Vörösmarty Színház


A diktátor című filmjének színpadi változata ifjabb Vidnyánszky Attila főszereplésével érkezik a Vígszínházból Eszenyi Enikő rendezésében, Garai Judit Jeanne d’Arc-átirata pedig a Katona József Színházból került a válogatásba Hegymegi Máté rendezésében, Mészáros Blankával a címszerepben.


Ugyancsak Katonás előadás a Fejes Endre-regény ihlette Rozsdatemető 2.0, amelyet Tasnádi István dolgozott át színpadra, és kiegészítette a Hábetler család máig tartó történetével, a rendező: Máté Gábor.

dd
Rozsdatemető 2.0
Fotó: Dömölky Dániel

Büchner Woyzeckjét ifjabb Vidnyánszky Attila vitte színre – Vecsei H. Miklós átiratában – a Sztalker csoport és a Nemzeti Színház közös produkciójaként. Bár hivatalosan a Nemzeti előadásáról van szó, ez jelentős részben független színházi alkotók produkciója.

Csehov Ványa bácsi című drámája a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciója Jaroslav Fedorisin rendezésében.
Székely János drámáját, a Caligula helytartóját Szász János állította színpadra a Nemzeti Színházban, ez a második előadás, amely a Nemzetiből érkezik Pécsre.

Peter_Olov_Equist_A_Tribadok_ejszakaja_2
Peter Olov Equist: A Tribádok éjszakája
Fotó forrása: Pinceszínház

Peter Olov Equist A Tribádok éjszakája című darabja a Pinceszínházból került a POSZT versenyprogramjába; Kiss Csaba rendezése a Pesti Magyar Színház kétszemélyes Ionescoja helyett – amelyet Béres Ilona egészségi állapotára hivatkozva lemondtak – szerepel a válogatásban.

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő regényéből készült az Örkény Színház Secondhand című előadása, amelyet Bagossy Lásló fiatal rendező hallgatóival közösen vitt színre.

Henry Farell Mi történt Baby Jane-nel? című bemutatója a Szabadkai Népszínházból éppen múlt héten járt budapesti vendégjátékon, így a József Attila Színházban is megnézhette az érdeklődő közönség Galambos Péter rendezését.


Sardar_Tagirovsky_Idiota
Sardar Tagirovsky: Idióta
Fotó forrása: Csokonai Színház


Idióta címmel vitte színre Dosztojevszkij klasszikusát Sardar Tagirovsky a debreceni Csokonai Színházban, ez az előadás zárja jövő hét pénteken a versenyprogramok sorát.


A POSZT díszvendége idén Molnár Piroska, a színésznő Emberi hang című zenés estjét regisztráció ellenében megnézhetik a Művészetek és Irodalom Házában. Ha a versenyprogramból hiányolták a függetleneket, ajánlom figyelmükbe az OFF-programokat, ahol bőven akadnak izgalmas produkciók.

A Cigány magyar – ahogy a címéből is sejthetik – azt a kérdést járja körül, mit jelent romaként élni, boldogulni Magyarországon. A Tudás Hatalom/Mentőcsónak Egység előadása mindezt rappel, slammel és humorral teszi, igen szórakoztató módon a számos filmből ismert Farkas Franciskával.

3225
Cigány magyar
Forrás: poszt.hu

Stefanovics Angéla a Csáó című előadásban „körberajzolja önmagát”, a Garázsbanda pedig egy feledésbe merült rock zenekar története, amolyan „koncertszínházi” előadás.

A pandák gyönyörű utazása különös szürreális szerelmi történet Szorcsik Krisztával és Seress Zoltánnal. Az Eldobott szerelmek Ady Endre Brüll Adéllal és Csinszkával folytatott szenvedélyes levelezéseiből válogat, Sylvia Plath Az üvegbúrája pedig az Örkény Stúdiójából érkezik Pécsre.


Az Egyetemi Napok programja a Kaposvári Egyetem diákjainak és a Színház és Filmművészeti egyetem hallgatóinak előadásaiból ad válogatást, de a Magyar Színház prózai növendékei is helyet kaptak egy Naftalin-bemutatóval.

3275
A pandák gyönyörű utazása
Forrás: poszt.hu

Júnis 8. és 13. között rendezi meg a Színházi Dramaturgok Céhe a Nyílt fórumot, amely az elmúlt évad új magyar drámaterméséből válogat. Drubina Orsolya, Kele Fodor Ákos, Horváth Sári, Kemény Zsófi, Dézsi Fruzsina és Berecz Boglárka darabjai kerülnek idén felolvasó színházi előadásban a közönség elé.


Tárlatvezetések, beszélgetések, könyvbemutatók, vetítések és szakmai diskurzusok szerepelnek még az idén a szokásosnál kicsit szűkebbre szabott pécsi programban. A tervek szerint a fesztivál – a korábbi hagyományokat felélesztve – ismét vándorünnepként folytatja majd, bár úgy hírlik: Kaposvár jó eséllyel pályázik a megrendezésre.


Addig is élvezzék a Pécs kínálta lehetőségeket, amíg lehet!


SzS

Kulcsszavak:

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma