Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.06

Több mint száz programot kínál a csütörtökön kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó. Bár a figyelem leginkább mindig a versenyprogram válogatására irányul, érdemes szemezgetni például az Egyetemi Napok fiatal alkotókat felvonultató előadásaiból, vagy a Nyílt Fórum felolvasószínházi programjaiból. Szubjektív felvezetés.

383

Jó válogatás nincs. Ez az első, amivel a Pécsi Országos Színházi Találkozó minden válogatója szembesül. Így volt ez, amikor egy személy állította össze a versenyprogramot, akkor is, amikor háromfős szakmai grémium döntött, és az utóbbi évek két válogatós rendszerében is.


Mindig akad, ami kimarad, más viszont érthetetlen módon kerül be – ezek mind szubjektív szempontok. Az idei válogatók, Gulyás Gábor esztéta és Zalán János író is azt hangsúlyozták: senkinek nem akartak megfelelni, a versenyprogram kettejük szubjektív ízlését tükrözi, nem volt semmilyen kvóta, például határon túli, vagy női előadások tekintetében, és nem szabtak határt abban sem, hogy egy színházból hány előadást válogathatnak be.


Molnar_Piroska_Emberi_hang
Molnár Piroska: Emberi hang


Tavaly erős volt a határon túli produkciók mezőnye, és a válogatásban A kaukázusi krétakör három színrevitelben is szerepelt.

Az idei válogatókat ért, leggyakoribb kritika, hogy kevés – pontosabban nincs – független színházi produkció a versenyprogramban. A válogatók pedig rendre elmondták: kizárólag az előadások minőségét értékelték, aszerint pedig – számukra – ez a tizennégy produkció a legjelentősebb.


Gulyás Gábor szigorúbb pontozását kellett összevetni Zalán Tibor – bevallása szerint lelkesebb és nagyvonalúbb – értékelésével, így a végén az előadások sorrendjét tekintve fésülték össze a két listát.


378


A 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott darabokból – csaknem kétszáz előadás megtekintése után – a versenyprogramba kilenc fővárosi produkciót, három vidéki-, és két határon túli előadást tartottak érdemesnek. Bár mint azt többször hangsúlyozták: akadt ennél több érdekes bemutató is, ám némelyeket, például a speciális játszóhely okán, lehetetlen lett volna a rendelkezésre álló pécsi versenyhelyszínekre vinni, így az OFF programba javasolták.

A versenyprogram előadásainak sora csütörtökön Radu Afrim Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásával indul, amely a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molnár Ferenc Az üvegcipő ihlette átdolgozása.


Nagy_Andras_Karenina_Anna
Nagy András: Karenina, Anna
Fotó forrása: József Attila Színház


Ugyancsak a nyitónapon mutatják be Nagy András Karenina, Anna című darabját a József Attila Színház művészei Telihay Péter rendezésében, a címszerepben Létay Dórával.


Székely Csaba tíz parancsolatra épülő, egymásba fonódó sorsokból építkező ősbemutatója, a 10 a Radnóti Színházból érkezik Pécsre Sebestyén Aba rendezésében.

Tasnádi István Kartonpapa című komédiája ugyancsak az évad ősbemutatóinak egyike volt, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Hargitai Iván állította színpadra. Charlie Chaplin


Tasnadi_Istvan_Kartonpapa
Tasnádi István: Kartonpapa
Fotó forrása: Vörösmarty Színház


A diktátor című filmjének színpadi változata ifjabb Vidnyánszky Attila főszereplésével érkezik a Vígszínházból Eszenyi Enikő rendezésében, Garai Judit Jeanne d’Arc-átirata pedig a Katona József Színházból került a válogatásba Hegymegi Máté rendezésében, Mészáros Blankával a címszerepben.


Ugyancsak Katonás előadás a Fejes Endre-regény ihlette Rozsdatemető 2.0, amelyet Tasnádi István dolgozott át színpadra, és kiegészítette a Hábetler család máig tartó történetével, a rendező: Máté Gábor.

dd
Rozsdatemető 2.0
Fotó: Dömölky Dániel

Büchner Woyzeckjét ifjabb Vidnyánszky Attila vitte színre – Vecsei H. Miklós átiratában – a Sztalker csoport és a Nemzeti Színház közös produkciójaként. Bár hivatalosan a Nemzeti előadásáról van szó, ez jelentős részben független színházi alkotók produkciója.

Csehov Ványa bácsi című drámája a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciója Jaroslav Fedorisin rendezésében.
Székely János drámáját, a Caligula helytartóját Szász János állította színpadra a Nemzeti Színházban, ez a második előadás, amely a Nemzetiből érkezik Pécsre.

Peter_Olov_Equist_A_Tribadok_ejszakaja_2
Peter Olov Equist: A Tribádok éjszakája
Fotó forrása: Pinceszínház

Peter Olov Equist A Tribádok éjszakája című darabja a Pinceszínházból került a POSZT versenyprogramjába; Kiss Csaba rendezése a Pesti Magyar Színház kétszemélyes Ionescoja helyett – amelyet Béres Ilona egészségi állapotára hivatkozva lemondtak – szerepel a válogatásban.

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő regényéből készült az Örkény Színház Secondhand című előadása, amelyet Bagossy Lásló fiatal rendező hallgatóival közösen vitt színre.

Henry Farell Mi történt Baby Jane-nel? című bemutatója a Szabadkai Népszínházból éppen múlt héten járt budapesti vendégjátékon, így a József Attila Színházban is megnézhette az érdeklődő közönség Galambos Péter rendezését.


Sardar_Tagirovsky_Idiota
Sardar Tagirovsky: Idióta
Fotó forrása: Csokonai Színház


Idióta címmel vitte színre Dosztojevszkij klasszikusát Sardar Tagirovsky a debreceni Csokonai Színházban, ez az előadás zárja jövő hét pénteken a versenyprogramok sorát.


A POSZT díszvendége idén Molnár Piroska, a színésznő Emberi hang című zenés estjét regisztráció ellenében megnézhetik a Művészetek és Irodalom Házában. Ha a versenyprogramból hiányolták a függetleneket, ajánlom figyelmükbe az OFF-programokat, ahol bőven akadnak izgalmas produkciók.

A Cigány magyar – ahogy a címéből is sejthetik – azt a kérdést járja körül, mit jelent romaként élni, boldogulni Magyarországon. A Tudás Hatalom/Mentőcsónak Egység előadása mindezt rappel, slammel és humorral teszi, igen szórakoztató módon a számos filmből ismert Farkas Franciskával.

3225
Cigány magyar
Forrás: poszt.hu

Stefanovics Angéla a Csáó című előadásban „körberajzolja önmagát”, a Garázsbanda pedig egy feledésbe merült rock zenekar története, amolyan „koncertszínházi” előadás.

A pandák gyönyörű utazása különös szürreális szerelmi történet Szorcsik Krisztával és Seress Zoltánnal. Az Eldobott szerelmek Ady Endre Brüll Adéllal és Csinszkával folytatott szenvedélyes levelezéseiből válogat, Sylvia Plath Az üvegbúrája pedig az Örkény Stúdiójából érkezik Pécsre.


Az Egyetemi Napok programja a Kaposvári Egyetem diákjainak és a Színház és Filmművészeti egyetem hallgatóinak előadásaiból ad válogatást, de a Magyar Színház prózai növendékei is helyet kaptak egy Naftalin-bemutatóval.

3275
A pandák gyönyörű utazása
Forrás: poszt.hu

Júnis 8. és 13. között rendezi meg a Színházi Dramaturgok Céhe a Nyílt fórumot, amely az elmúlt évad új magyar drámaterméséből válogat. Drubina Orsolya, Kele Fodor Ákos, Horváth Sári, Kemény Zsófi, Dézsi Fruzsina és Berecz Boglárka darabjai kerülnek idén felolvasó színházi előadásban a közönség elé.


Tárlatvezetések, beszélgetések, könyvbemutatók, vetítések és szakmai diskurzusok szerepelnek még az idén a szokásosnál kicsit szűkebbre szabott pécsi programban. A tervek szerint a fesztivál – a korábbi hagyományokat felélesztve – ismét vándorünnepként folytatja majd, bár úgy hírlik: Kaposvár jó eséllyel pályázik a megrendezésre.


Addig is élvezzék a Pécs kínálta lehetőségeket, amíg lehet!


SzS

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma