2018.03.08

A könyvtár szerepe jelentősen átalakult az utóbbi évtizedekben: kölcsönzésen és helyben olvasáson kívül információszolgáltatást, tanulástámogatást, klubokat, olvasóköröket, kulturális programokat is kínál. Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa szakmai irányításával felmérték a könyvtárhasználati szokásokat, hogy erre építve fejleszthessék a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat. Interjú Farkas Ferenccel.

books-2383396_960_720
Fotó: pixabay.hu


Melyek a kutatás fő megállapításai?

Bár a könyvtárhasználati szokásokról vannak statisztikáink, Az én könyvtáram címmel indított programban azok igényeit is felmértük, akik jelenleg nem könyvtári tagok. Ráadásul napjainkra felnőtt egy olyan generáció, amelyre jellemző a folyamatos online jelenlét, az ő információ- és könyvtárhasználati szokásaik pedig nagyon különböznek a korábbi nemzedékekétől. Ezekre a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek uniós projekt keretében készült mérésekre alapozva meg lehet határozni a könyvtárfejlesztés irányait.

Az adatok szerint hazánkban mintegy 1,4-1,5 millió könyvtárhasználó van, számuk az elmúlt évtizedekben nem változott, ám az online szolgáltatások bővítése miatt ritkábban látogatják személyesen az intézményeket. Ma már észrevehetően kevesebben ülnek az olvasótermekben, mint egy-két évtizede. A beiratkozottak száma a megyeszékhelyeken és a községekben – a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer létrehozásának és fejlesztéseinek köszönhetően – nőtt, a fővárosban és a kisebb városokban azonban csökkent. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak mintegy 320 ezer regisztrált használója van, az intézmény a főváros minden kerületében üzemeltet fiókkönyvtárakat.


_D0A2940_Copy
Farkas Ferenc, Az én könyvtáram program szakmai vezetője
Fotó: Csákvári Zsigmond


Kik használják leggyakrabban a könyvtárakat?

Leginkább a fiatalok. A gyerekek 31,4 százalék a, a 30 éven aluliak 13,3 százaléka, a 60 év fölöttieknek pedig csak a 7,4 százaléka könyvtári tag. Ez tehát nem támasztja alá azt a vélekedést, miszerint az idősek olvasnak a legtöbbet.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 20,1 százaléka rendelkezik könyvtári tagsággal, míg az érettségizetteknél ez az arány 11,4 százalék, az alapfokú végzettségűeknél pedig 3,4 százalék. Napjaink tipikus könyvtárhasználója tehát jellemzően a magas iskolai végzettségű, városi, értelmiségi munkakörökben dolgozó fiatal.

A kutatás során képet kaptunk az olvasási szokások alakulásáról is. Eszerint valamennyivel többen olvasnak, ám kevesebbet, mint másfél évtizede. Összességében a lakosság mintegy fele olvas könyvet.

 

Az olvasás fogalma is átalakulóban van. Sokan naponta több órát olvasnak – blogot, e-mailt, közösségi médián továbbított üzenetet –, de könyvet sosem vesznek a kezükbe.

Felmérésünk lengyel példa alapján vizsgálta az ún. olvasói napi menüt. A megkérdezettek mintegy ötöde olvasott előző nap könyvet, ugyanakkor más típusú szövegekkel rendszeresen találkoztak. Így például kiderült, hogy gyerekek sokkal inkább „fogyasztói” a reklámszövegeknek, mint a felnőttek. Míg a felnőttek nagy része úgy halad el a köztéri plakátok mellett, hogy rájuk sem néz, a gyerekek jobban figyelnek ezek üzeneteire. Az is közismert, hogy lényegesen kevesebben tájékozódnak a nyomtatott sajtóból, főként napilapokból.

Az olvasóvá nevelésben a legnagyobb szerepe a gyermekkori, mindennapos meseolvasásnak van. Akiknek rendszeresen olvastak, azok több mint 70 százaléka felnőttként rendszeres olvasó lesz, akiknek pedig soha, azoknak mindössze két-három százaléka. Ezért sok könyvtárban nemcsak gyerekeknek szerveznek meseolvasást, de a szülőket is tanácsokkal segítik abban, hogy mikor, hogyan és mit érdemes olvasni a kisgyerekeknek, milyen könyvet érdemes a kezükbe adni. Az olvasás pedig nemcsak azért fontos, mert élményt nyújt, hanem azért is, mert a szövegértés nélkül a mindennapokban nem boldogulhatunk: tudnunk kell értelmezni egy gyógyszer használati utasítását, vagy egy menetrendet.


books-1655783_960_720
Fotó: pixabay.hu

 

Milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe leggyakrabban a könyvtárhasználók?

A legnépszerűbb továbbra is a könyvkölcsönzés, de sokan járnak könyvtári programokra, rendezvényekre. Az elektronikus szolgáltatásokat, a digitális könyvtári állományokat viszonylag kevesen használják, pedig van benne potenciál, a Hungaricana szolgáltatás például „színes-szagos” formában teszi elérhetővé a gyűjteményeket. A digitalizálás mellett a meglévő gyűjtemények megismertetése, népszerűsítése is fontos feladat. Bár az interneten ma már sok mindent el lehet érni, az internetes források sokszor ellenőrizetlenek, mivel bárki létrehozhat tartalmakat (például blog). Emellett a szerzői jogi szabályozás miatt a szerző halála után 70 évig a műveik nem érhetőek el ingyenesen az interneten. A validált információkért, a fizetős adatbázisok használatáért és a legújabb művekért ma is könyvtárba kell menni.

Míg korábban sokan a könyvtárban találkoztak először internettel, ma egyre kevesebben használják a könyvtári számítógépeket, hiszen sokan saját laptoppal, okostelefonnal érkeznek a könyvtárba, amelyet vezeték nélküli hálózatra csatlakoztatva használhatnak.

A leggyakrabban szépirodalom, illetve szak- és ismeretterjesztő irodalom olvasására, önképzésre, tanulásra használják az intézményt, sokan munkahely kereséséhez, vagy akár az egészséges életmód megőrzéséhez kapnak innen segítséget. Látogatják a könyvtármozit, a könyvtári közösségi oldalt, a személyiségfejlődést segítő biblioterápiás foglalkozásokat és a „könyvet házhoz” szolgáltatást is igénybe veszik.

Minden harmadik gyermek rendszeres, további egyharmad alkalmi könyvolvasó. Pedig környezetükben nincs mindig jelen a könyv: a felmérés alapján minden második gyermek egy év alatt egyetlen könyvet sem vásárolt magának, vagy kapott ajándékba annak ellenére, hogy hazai gyermekkönyv irodalom virágzik, rengeteg új szerző van, akiknek a könyvei méltán sikeresek.


_D0A2952_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond


Érdemes költeni a könyvtárakra, hasznosul a rájuk fordított forrás?

Mindenképpen. Nemzetközi példák is igazolják, hogy korszerű szakmai tartalom estén minél nagyobb összeget fordítanak a könyvtárra, annál inkább érzik úgy az emberek, hogy hasznosak számukra a szolgáltatások. Így volt ez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár esetében is: a közel két évtizede megújított Központi Könyvtár tereinek átalakítását követően többszörösére nőtt a Kálvin tér közelében működő bibliotéka használóinak száma. De igaz ez mindazokra a könyvtárakra, ahol ilyen fejlesztés megvalósult, a pécsi Tudásközponttól a községi könyvtárakig.


A Közraktár utcában nemrég adtak át egy új oktatási központot. Milyen képzések zajlanak itt?

Az én könyvtáram programhoz kapcsolódva 2017-től működik egy országos, 40 fős szaktanácsadói hálózat, amely az új módszertani ismeretek terjesztésén és a mintaprogramok megvalósításán dolgozik. Részben számukra szervezünk itt képzéseket, szakmai programokat, és itt zajlanak a korszerű ismereteket közvetítő szakmai továbbképzések is, amelyeken 2018-19 között mintegy 440 könyvtáros és közgyűjteményi dolgozó vesz részt.

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma