Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

Iszlám Művészet
2013.07.16
Új állandó kiállításon látható az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének mintegy 80 darab iszlám vonatkozású műtárgya.
Vahtangov Színház: Szeget szeggel
2013.07.16
Az orosz Vahtangov Színház Szeget szeggel című előadását tavaly a The Guardian az év színházi eseményének választotta. Itthon a yulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján tekinthették meg az érdeklődők.
Helmut Newton a Szépművészetiben
2013.06.27
Helmut Newton 1920 – 2004 A Szépművészeti Múzeum az elmúlt évek nagysikerű hagyományait folytatva 2013 tavaszán újabb fotókiállítást rendez. Ezúttal a divat- és reklámfényképezés egyik legnagyobb alakját, Helmut Newtont mutatjuk be egy közel 250 fotográfiát felvonultató kiállítással, mely tükrözi a világhírű fotográfus legfontosabb alkotói periódusait.
Tajvani előadás itthon
2013.06.20
Szakmai előadást tartott a Tajvani Nemzeti Guo Guang Opera június 17-én 16.30-kor a Hagyományok Házában. A társulat a hagyományos kínai opera jeles képviselője, pécsi (június 14. POSZT) és budapesti (június 15., Nemzeti Táncszínház) Majomkirály-előadásaikra előre elkelt minden jegy. A szakmai közönség azonban lehetőséget kap arra, hogy a világhírű társulat segítségével bepillantson a kínai opera kulisszatitkaiba.
Körösényi Tamás életműkiállítása a Műcsarnokban
2013.06.18
Megnyílt a 2010-ben elhunyt Körösényi Tamás retrospektív kiállítás a Műcsarnokban június 13-án - Földényi F. László író, esztéta Dresch Mihály dzsesszzenész közreműködésével nyitott meg a tárlatot. Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a mintegy 400 alkotását bemutató tárlat a szobrászművész 40 éves munkásságának eddigi legteljesebb és legátfogóbb bemutatása.
Megnyitotta állandó kiállítását a Kereskedelmi Múzeum
2013.06.18
Hosszú várakozás után végre megnyitotta állandó kiállítását a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum június 12-én. Fenntartóváltás – a gazdaságitól a kulturális tárcához került a múzeum - és költözés nehezítette eddig a szakmai munkát. Az állandó kiállítás a magyar kereskedelem fejlődésének elmúlt 200 évét mutatja be. A kiskereskedelmi pultoktól kezdve a cégérekig, vagy a mérőeszközökig számtalan tárgyat felvonultat a múzeum szakmai profiljához illeszkedő tárlat, ami figyelmet fordít a kereskedelmi oktatás és a hálózatos működés bemutatására is.
Jelmezek és sárkányok Pécsen
2013.06.13
Negyedik alkalommal rendezték meg a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók a POSzT-on. Közben a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztiválról készült fotók az évről évre égbe szálló háromnapos tündérvilág, tünékeny nyírségi manósziget pixelbe mártott lenyomatai. Színház kicsit másképp.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma