Körösényi Tamás életműkiállítása a Műcsarnokban
2013.06.18
Megnyílt a 2010-ben elhunyt Körösényi Tamás retrospektív kiállítás a Műcsarnokban június 13-án - Földényi F. László író, esztéta Dresch Mihály dzsesszzenész közreműködésével nyitott meg a tárlatot. Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a mintegy 400 alkotását bemutató tárlat a szobrászművész 40 éves munkásságának eddigi legteljesebb és legátfogóbb bemutatása.
Megnyitotta állandó kiállítását a Kereskedelmi Múzeum
2013.06.18
Hosszú várakozás után végre megnyitotta állandó kiállítását a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum június 12-én. Fenntartóváltás – a gazdaságitól a kulturális tárcához került a múzeum - és költözés nehezítette eddig a szakmai munkát. Az állandó kiállítás a magyar kereskedelem fejlődésének elmúlt 200 évét mutatja be. A kiskereskedelmi pultoktól kezdve a cégérekig, vagy a mérőeszközökig számtalan tárgyat felvonultat a múzeum szakmai profiljához illeszkedő tárlat, ami figyelmet fordít a kereskedelmi oktatás és a hálózatos működés bemutatására is.
Jelmezek és sárkányok Pécsen
2013.06.13
Negyedik alkalommal rendezték meg a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók a POSzT-on. Közben a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztiválról készült fotók az évről évre égbe szálló háromnapos tündérvilág, tünékeny nyírségi manósziget pixelbe mártott lenyomatai. Színház kicsit másképp.
A hely szelleme
2013.06.04
Életképek a POSzT-ról
2013.06.12
A képek többet árulnak, mint szavak. Színház, színház, színház – ennyit jelent a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amit jól jelez, hogy bármerre néztük, színészbe botlottunk.
Csurka Eszter kiállítása az Ernst Múzeumban
2013.06.05
Változatos technikákkal készült művekkel és rendhagyó installációval idézi meg Pilinszky János egyik versét A tengerpartra című tárlat, amely már látható a budapesti Ernst Múzeumban. Ez az eddigi egyik legteljesebb válogatás Csurka Eszter életművéből, számos friss, erre a kiállításra készített művel: installációkkal, szobrokkal, festményekkel, grafikai munkákkal, videókkal, összesen mintegy hatvan alkotással.
Vásári forgatag a belvárosban
2013.06.03
A Gozsdu-udvarban és a Erzsébet téren zajló WAMP-on is színes forgatag várta a kézműves termékek iránt érdeklődőket.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma