Megújult a Művésztelep Szentendrén
2013.09.27
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át szeptember 27-én, pénteken a felújított Szentendrei Művésztelepet. Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója elmondta: a műtermek használatára pályázni lehet, kilencet használhatnak az önállóan alkotó képzőművészek, hármat pedig a csoportosan dolgozó alkotók.
Matzon Ákos Berlinben
2013.09.26
A Balassi Intézethez tartozó berlini Collegium Hungaricum is részt vett az ötnapos Berlin Art Week programsorozatban: megnyitott például a Munkácsy-díjas Matzon Ákos kiállítása. A kiállítóhely lassan hat éve rendezkedett be a házban, azóta pedig fantasztikus kiállításokat szerveztek ott. A Berlin Art Weekhez a Tresolds – küszöbök című anyaggal csatlakoztak.
Preview Berlin Art Fair
2013.09.24
Körülbelül 130 nemzetközi galéria kortárs képzőművészeti alkotásai, javarészt festményei kerültek az ABC Art Berlin Contemporary kiállítói közé 2013. szeptember 19. és 22. között. Performanszok, beszélgetések, zenei programok színesítették az élményt, melyet képzőművészeti kiadványok Miss Read nevű vásárával fűszereztek tovább. A Berlin Art Weeken (szeptember 17-22.) jártunk.
Határ menti problémák a képzőművészetben
2013.09.24
A határok menti problémákkal foglalkozik a The Unanswered Question. iskele2 cím kiállítás, melyet a Neuer Berliner Kunstverein rendezett be, és amely november 3-áig látható. Újító gondolatok, neves művészek, világhírű kurátorok jellemzik a tárlatot. Közbe
Berlinische Galerie
2013.09.24
Többek között Frannz Ackermann művei láthatók a galériában, aki a táblaképeket, a falfestészetet és a fotográfiát ötvözte. A kiállítás 2014. március 31-ig megtekinthető.
ABC Art Berlin Contemporary
2013.09.24
Körülbelül 130 nemzetközi galéria kortárs képzőművészeti alkotásai, javarészt festményei kerültek az ABC Art Berlin Contemporary kiállítói közé 2013. szeptember 19. és 22. között. Performanszok, beszélgetések, zenei programok színesítették az élményt, melyet képzőművészeti kiadványok Miss Read nevű vásárával fűszereztek tovább. A Berlin Art Weeken (szeptember 17-22.) jártunk.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma