Vahtangov Színház: Szeget szeggel
2013.07.16
Az orosz Vahtangov Színház Szeget szeggel című előadását tavaly a The Guardian az év színházi eseményének választotta. Itthon a yulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján tekinthették meg az érdeklődők.
Helmut Newton a Szépművészetiben
2013.06.27
Helmut Newton 1920 – 2004 A Szépművészeti Múzeum az elmúlt évek nagysikerű hagyományait folytatva 2013 tavaszán újabb fotókiállítást rendez. Ezúttal a divat- és reklámfényképezés egyik legnagyobb alakját, Helmut Newtont mutatjuk be egy közel 250 fotográfiát felvonultató kiállítással, mely tükrözi a világhírű fotográfus legfontosabb alkotói periódusait.
Tajvani előadás itthon
2013.06.20
Szakmai előadást tartott a Tajvani Nemzeti Guo Guang Opera június 17-én 16.30-kor a Hagyományok Házában. A társulat a hagyományos kínai opera jeles képviselője, pécsi (június 14. POSZT) és budapesti (június 15., Nemzeti Táncszínház) Majomkirály-előadásaikra előre elkelt minden jegy. A szakmai közönség azonban lehetőséget kap arra, hogy a világhírű társulat segítségével bepillantson a kínai opera kulisszatitkaiba.
Körösényi Tamás életműkiállítása a Műcsarnokban
2013.06.18
Megnyílt a 2010-ben elhunyt Körösényi Tamás retrospektív kiállítás a Műcsarnokban június 13-án - Földényi F. László író, esztéta Dresch Mihály dzsesszzenész közreműködésével nyitott meg a tárlatot. Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a mintegy 400 alkotását bemutató tárlat a szobrászművész 40 éves munkásságának eddigi legteljesebb és legátfogóbb bemutatása.
Megnyitotta állandó kiállítását a Kereskedelmi Múzeum
2013.06.18
Hosszú várakozás után végre megnyitotta állandó kiállítását a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum június 12-én. Fenntartóváltás – a gazdaságitól a kulturális tárcához került a múzeum - és költözés nehezítette eddig a szakmai munkát. Az állandó kiállítás a magyar kereskedelem fejlődésének elmúlt 200 évét mutatja be. A kiskereskedelmi pultoktól kezdve a cégérekig, vagy a mérőeszközökig számtalan tárgyat felvonultat a múzeum szakmai profiljához illeszkedő tárlat, ami figyelmet fordít a kereskedelmi oktatás és a hálózatos működés bemutatására is.
Jelmezek és sárkányok Pécsen
2013.06.13
Negyedik alkalommal rendezték meg a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány- és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók a POSzT-on. Közben a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztiválról készült fotók az évről évre égbe szálló háromnapos tündérvilág, tünékeny nyírségi manósziget pixelbe mártott lenyomatai. Színház kicsit másképp.
A hely szelleme
2013.06.04

Már június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet. Kálmán Imre operettjét a Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkciójaként láthatja a közönség. A darabot két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a szabadtéri színpadon, ősztől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz.

Csaknem száz külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) július 22-én kezdődő Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem elnevezésű programjára. A tanórákat heti 40 órában, 5-10 tagú csoportokban, öt nyelvi szinten szervezik. A diákoknak gasztronómiai, fonetikai és sportklubot is szerveznek. A nyári egyetem harmadik hete alatt rendezik meg a tanároknak szóló módszertani továbbképzést, amelyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők.

Több mint százhatvanezren látták január eleje és június vége között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékmentő akciója, az Értéktár program keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket. Az egri Dobó István Vármúzeumban eddig több mint tízezer látogató kereste fel a Fegyvermustra című, június 22-én nyílt interaktív, állandó kiállítást.

A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke. A javaslat célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti.

George Clooneynak nagyobb volt a bevétele az elmúlt évben, mint bármely más színésznek valaha egy év alatt. A Forbes legjobban kereső hírességeinek listáján a második helyet megszerző Clooneyt a bokszoló Floyd Mayweathernek sikerült megelőznie. Az 57 éves Clooney a rangsort összeállító amerikai lap szerint 239 millió dollárt (67 milliárd forintot) keresett a 2017. június 1-jétől kezdődő évben.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma