Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.15

Meztelen valóság a filmvásznon a szlogenje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között ötödik alkalommal rendeznek meg a Cinema City Aréna moziban. A kreatív dokumentumfilmek a 21. század embereiről szólnak, sokrétűek, és sokszor tabutémákat is érintenek.


A BIDF világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, amely fesztiváldíjas alkotásokat mutat be. Olyanokat, amelyeket Magyarországon először vetítenek, és amelyek többségében későbbi filmforgalmazásra sem kerülnek.

 

A programban több magyar alkotó munkája is szerepel.

Máté Bence Koka, a hentes című filmje a montanai Big Sky Dokumentumfilm fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában nyert első díjat.


b_koka-a-hentes
Koka, a harcos
Fotó: Vimeo


Koka a kairói galambharcosok egyik vezéralakja. Élete nagy részét a város tetőin tölti, ahol társaival a galambászok összecsapásaira készül. Csak a versenyeknek él, amelyek során egész városrészek szállnak harcba. A közel 30 éves férfi legényéletét növekvő rosszallás övezi otthonában, a kairói keresztény hulladékgyűjtők lakta Szemétvárosban. Mikor apja úgy dönt, hogy megházasítja fiát, Koka számára világossá válik: a közelgő futam lesz az utolsó küzdelme.


Bogdán Árpád Gettó Balboa című, 90 perces filmjének középpontjában a 21 éves Zoli áll, aki hat éve bokszol az öreg Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt, de tíz éve, miótar egy rivális maffiózó rálőtt, maga mögött hagyta a bűnöző életet, és megtért. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket.

 

Getto_Balboa
Gettó Balboa
Fotó: IMDb

Zoli apjával, mostoha-anyjával, kishúgával és menyasszonyával él egyszobás lakásukban. Ablakukból a kerület egyik leghírhedtebb utcájára látni rá. Tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán, Misi segítsége kell ahhoz, hogy visszatérjen a sporthoz. A film a kilátástalanságtól a profi boksz világáig követi a két főszereplőt. Inspiráló mai történet lehetőségekről, kitartásról, fontos döntésekről.

 

Oláh Kata Mignon címmel készített 28 perces dokumentumfilmet Marikáról, akinek élete a tánc. Hiába múlt el 80, szenvedélyesen táncol. Jöhet bármi: tangó, valtcer, swing, cha-cha-cha. Amíg szól a zene, és ő táncolhat, nem kell elveszett gyermekkorára gondolnia...

 

Varga Ágota A fegyházlelkész című portréfimje Butsy Lajos atyáról szól, aki papszenteléskor ezt az idézetet választotta jelmondatául: „Elküldött az Úr, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, szabadulást a foglyoknak és meggyógyítsam a megtört szívűeket." Lajos atya hét éve a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön katolikus fegyházlelkésze. Keze alatt a keményfiúk kezes báránnyá változnak. Titka elődje útmutatása: „szeresd őket!”


Butsy_Lajos_atya
Butsy Lajos atya börtönlelkész egy fogvatartottal
Fotó: kisalfold.hu


Egy saját útját járó, fáradhatatlan, plébános mindennapjai tárulnak elénk. Magánélete sem mindennapi, egy hivatásának élő katolikus paphoz nem illő ugyan, ezzel együtt mélységesen emberi – így kerek a portréja.


A nemzetközi zsűri öt kategóriában díjazza a filmeket. A vetítések után a közönség a meghívott alkotókkal is találkozhat.


További információ és részletes program: bdif.huSou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma