2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.04.21

„Mindig öröm volt számomra azon gondolkodnom, hogy ez vagy az a mestermű miért is tetszik nagyon” – olvashatjuk Füst Milán gondolatát feleségével, Helfer Erzsébettel közös műgyűjteményének kiállításán. A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként meghirdetett A mester én vagyok című tárlat április 17-től látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

E. Csorba Csilla főigazgató a kortárs műgyűjtemények fontosságáról, szerepéről beszélt a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállításának pénteki megnyitóján. Füst Milán író és felesége, Helfer Erzsébet válogatott műgyűjteményét láthatják az érdeklődők A mester én vagyok címmel április 17-től. Külföldi látogatók számára angol nyelvű tárlatvezetés is készült.


Olyan irodalmi nagyságainknál találhatunk hasonló kezdeményezéseket, mint például Kazinczy, aki szerény anyagi lehetőségeihez képest metszeteket gyűjtött. Mellette Petőfi és Jókai nagyra értékelték a képzőművészetet, de Ady Endre vagy Juhász Gyula festőbarátságai is közismertek. Egy író gyűjteményéből sok minden megtudható, az irodalmi műveket inspiráló hatásoktól kezdve a képek iránti fogékonyságukig. Előrelendíti ugyanakkor a tudományközi vizsgálatokat is, interdiszciplináris kutatásokat a különböző műfajok között.


Fustmugyujtemeny


Szegedy-Maszák Mihály, a Füst Milán Fordítói Alapítvány elnökének beszédéből megtudtuk, hogy a Nyugat első nemzedékéből két író hódolt a műgyűjtés szenvedélyének: Kosztolányi Dezső és Füst Milán. Kosztolányiék lakását bombatalálat érte a háború során, így gyűjteményük megsemmisült; a Füst családé viszont sértetlenül élte túl a XX. század viszontagságait. Korlátozott anyagi lehetőségeikhez képest Füst Milán és felesége kifinomult ízléssel rendelkeztek. Zenészek és festők tartoztak baráti körükhöz: többek között Szigeti József hegedűművész, Reiner Frigyes karmester, Weiner Leó zeneszerző, és a Nyolcak festőcsoport tagjai.


Kincseik egy részét barátaiktól kapták, másik részét tudatosan, gyűjteményépítő szándékkal vásárolták. A környezetét alkotó műtárgyakból egyértelműen nem következtethetünk Füst ízlésére, hiszen kedvenceit (Brueghel, Grünewald, Tintoretto festményeit) nem állt módjában megvásárolni, de igyekezett régi korok évszázadait is megjeleníteni gyűjteményében. Így olyan ritka darabokat is láthatunk, mint a később ciprusi királynévá lett velencei patrícius leányát ábrázoló, 1450 körülire datált festmény.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának üzenetét Mihály Mária igazgatóhelyettes olvasta fel a megnyitón. Szerinte az igazi gyűjtőt nem a gyűjtőszenvedély, hanem a gondolkodás, a világ megértésének vágya ösztönzi. Nem gazdagabb, hanem nemesebb szeretne lenni. Füst Milán egy 1909-ben Gulácsy Lajos festményéről valló írásából kiderül, legfontosabb ismertetőjegye a szenvedélyes megérintettség. Nem gyűjteményt akart, hanem műalkotásokkal körülvenni magát. Az író a művészetben élt, Berény Róbert, Tihanyi Lajos, Bernáth Aurél közeli barátai voltak.


Fustmugyujtemeny1


A megnyitón továbbá Füst Milán írásaiból Mácsai Pál színművész olvasott fel, valamint Johann Sebastian Bach műveiből kamarazenei átiratok hangzottak el Lakatos György, Stefán Zsófia, Beleznai Anna fagottművészek interpretálásában.


A gondolatébresztő és különleges kiállításon (a teljesség igénye nélkül) láthatunk japán metszeteket, intarziás szekrényeket, litográfiákat és szobrokat. A régi korok festményei mellett Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Kmetty János, Szőnyi István, Uitz Béla, Berény Róbert, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos alkotásait, az író dolgozószobájának és szalonjának enteriőrjét, köztük Rippl-Rónai József Helfer Erzsébetről készített portréját is megtekinthetjük. A kiállítás rendezőitől, Kovács Idától és Szilágyi Ágnestől megtudtuk, hogy az itt látható műtárgyak mintegy harmadát teszik ki az összes darabnak, mely Füst Milán környezetét képezte.


Csanda Mária

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma