Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2014.03.03
Weninger Andrea

A vidéki múzeumi világ átalakításáról beszélt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) hétfői budapesti konferenciáján.

Hétfő délelőtt rendezték meg a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) konferenciáját, amelyet Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitott meg. Köszöntőjében Halász János sikerként értékelte a vidéki múzeumi rendszer tavalyi átalakítását, kiemelve, hogy a változásoknak köszönhetően hangsúlyosabb szerepet kapott a lokális érdekek képviselete, és nagyobb lett az intézmények felelőssége is.


DSC_6971


Létrejött egy több szinten működő múzeumi struktúra Magyarországon, és sokkal világosabb lett a fenntartói rendszer. Fontos új elem a megyei hatókörű múzeumok megjelenése, illetve az a módszertani szerepkör, amit ezek a múzeumok elsősorban az adott megye határain belül látnak el. Önállósodtak továbbá a kisebb települések kiállítóhelyei is, amelyek területi múzeumként immár többnyire a helyi önkormányzatok finanszírozásával működnek.

A kormány a szerkezeti struktúra átalakításához szükséges támogatásokat is emelte: 2014-ben emelkedtek a működési támogatások és a pályázati keretek is.


Halász János hangsúlyozta, a cél az, hogy a múzeumok a jövőben még több látogatót vonzzanak, hiszen a bennük létrejövő kiállítások akkor nyerik el igazi értelmüket, ha minél több emberhez eljut az általuk közvetített üzenet. Az államtitkár kiemelte a múzeumpedagógia jelentőségét: mivel a múzeumok az iskolán kívüli ismeretszerzés legfontosabb színterei, a jövő nemzedékeinek múzeumba szoktatása ezért kiemelten fontos feladat.


Az MVMSZ konferenciáján változatos előadások hangzottak el, szó esett többek között a múzeumfejlesztési programokról, a vidéki múzeumok pénzügyi helyzetéről, a területi múzeumok szerepéről és lehetőségeiről, az országos és a vidéki múzeumok együttműködéséről, és a vidéki múzeumok médiapublicitásáról is.


(Fotó: Csákvári Zsigmond)

 

 

 

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma