NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2014.03.03
Weninger Andrea

A vidéki múzeumi világ átalakításáról beszélt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) hétfői budapesti konferenciáján.

Hétfő délelőtt rendezték meg a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) konferenciáját, amelyet Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitott meg. Köszöntőjében Halász János sikerként értékelte a vidéki múzeumi rendszer tavalyi átalakítását, kiemelve, hogy a változásoknak köszönhetően hangsúlyosabb szerepet kapott a lokális érdekek képviselete, és nagyobb lett az intézmények felelőssége is.


DSC_6971


Létrejött egy több szinten működő múzeumi struktúra Magyarországon, és sokkal világosabb lett a fenntartói rendszer. Fontos új elem a megyei hatókörű múzeumok megjelenése, illetve az a módszertani szerepkör, amit ezek a múzeumok elsősorban az adott megye határain belül látnak el. Önállósodtak továbbá a kisebb települések kiállítóhelyei is, amelyek területi múzeumként immár többnyire a helyi önkormányzatok finanszírozásával működnek.

A kormány a szerkezeti struktúra átalakításához szükséges támogatásokat is emelte: 2014-ben emelkedtek a működési támogatások és a pályázati keretek is.


Halász János hangsúlyozta, a cél az, hogy a múzeumok a jövőben még több látogatót vonzzanak, hiszen a bennük létrejövő kiállítások akkor nyerik el igazi értelmüket, ha minél több emberhez eljut az általuk közvetített üzenet. Az államtitkár kiemelte a múzeumpedagógia jelentőségét: mivel a múzeumok az iskolán kívüli ismeretszerzés legfontosabb színterei, a jövő nemzedékeinek múzeumba szoktatása ezért kiemelten fontos feladat.


Az MVMSZ konferenciáján változatos előadások hangzottak el, szó esett többek között a múzeumfejlesztési programokról, a vidéki múzeumok pénzügyi helyzetéről, a területi múzeumok szerepéről és lehetőségeiről, az országos és a vidéki múzeumok együttműködéséről, és a vidéki múzeumok médiapublicitásáról is.


(Fotó: Csákvári Zsigmond)

 

 

 

Kulcsszavak:

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma