2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.01.04

A Mesebolt Bábszínház olyan darabokkal indítja az évet, mint a Hoppláda, A Hold szerelmesei, a Triangulum avagy száz ördög közt három szentek, a Lúdas Matyi és Az Égigérő fa. A bábszínház izgalmas januári programjai között van kiskamaszoknak szóló bábos önismereti játék és pöttöm színházi matiné is, mely Szombathelyen és környékén várja a közönséget.

A kiskamaszkor az egyik legérzékenyebb időszaka a gyermek életének. Rengeteg kérdés önmagukról, a világról, a kapcsolatokról, a test változásairól. Ez a felnőtté válás előszobája, az önállóság megtalálásának komoly erőpróbája. A Ki vagyok én? című kiskamaszoknak szóló bábos önismereti játék ezeknek a helyzeteknek könnyebb megélését, feldolgozását segíti, játékos – társasjátékos formában. A gyerekek két csoportra szakadva, egy önmegismerő, a másikat megismerő „activity” játékot kezdenek játszani: kérdéseket tartalmazó lapokat húznak egymástól különböző témakörökben (család, barátság, szerelem, helyem a világban…), és ezekre a kérdésekre válaszokat adnak rajzban, testbeszéddel, szóban. Egymás válaszait kölcsönösen pontozzák a csapatok, de úgy, hogy a másiktól kapott pontszámokat nem láthatják, így csak a játék végén derül fény arra, melyik a nyertes csapat. Izgalom, játék, csoportos munka, különböző kifejezési módozatok teszik színessé a játékot, mely során a fiatalok észre sem veszik, mégis fontos dolgokat mondanak ki, fogalmaznak meg.


hold
A Hold szerelmesei

 

A Hold szerelmesei című darab főszereplői Pierrot és Columbina, akik gyerekkori barátok. Övék a békés városka egyetlen péksége. Pierrot fehér kötényében egész éjszaka dolgozik. Ismeri és szereti az éjszaka minden neszét és illatát, mégis alig várja a reggelt, hogy láthassa Columbinát. Évek óta szerelmes belé: éjjelente róla mesél a teliholdnak, neki ír titokban hosszú verseket. Columbina legszívesebben az ezerszínű réten csatangolna vagy útra kelne idegen városok felé, mégis nap, mint nap szorgosan viszi a friss zsemlét, kiflit, croissant-t a városka lakóinak asztalára. Így telnek a hetek, a hónapok. Egy napon azonban különös idegen toppan be a kis üzletbe: a soha nem látott színekkel és ízekkel zsonglőrködő, világjáró Harlekin, akinek érkezése alaposan felkavarja hőseink életét.


triangulum
Triangulum avagy száz ördög közt három szentek

 

A pöttöm színházi előadások sorát a TI-TI- TÁ báb-zene- játék nyitja, melynek középpontjában a ritmus áll, mely úgy viselkedik, mint a gyermekek: kíváncsi, akaratos, vidám, szomorú, szófogadatlan és önzetlen. Akárcsak Ti-ti és Tá, akik a szép Melodika társai a különleges játékban. A 4 éves kor felettieknek ajánlott Hoppláda két barátról, Borsóról és Berciről szól, valamint arról, hogy a barátság kiáll minden próbát. A Triangulum avagy száz ördög közt három szentek című verses bábmese a lovagkorba, a nagy sárkányverő ütközetek korába, és a csodák idejébe repíti el a nézőket, amikor a hit valóban hegyeket mozgatott meg, a Lúdas Matyi és Az égigérő fa pedig egyaránt elvarázsolja a kicsiket és a nagyokat, és bizonyítja, hogy a mesékre mindenkinek szüksége van.

 

A Lúdas Matyi című darabot, a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégelőadását 2017. január 23-án és 24-én 14:30-kor láthatják a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színháztermében (9700 Szombathely, Ady tér 5.).

 

A Mesebolt Bábszínház részletes programját itt tekinthetik meg.

 

Fotó: meseboltbabszinhaz.hu

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma