kultura.hu_banner_herend_002uj

2016.11.04
Végh Nóra

Újra felgördül a Pajtaszínház függönye, a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztését támogató program szemléjét a magyar kultúra napja előtt tisztelegve 2017. január 23-án és 24-én a Nemzeti Színházban rendezik meg. Az ország minden megyéjéből érkeznek majd fellépők, akiket színművész és drámapedagógus mentorok készítenek fel a produkcióra.

unnamed


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Pajtaszínházi Szemle házigazdája az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a színházi élet akkor működik jól, ha piramisszerűen épül fel. Ennek alapjai pedig az amatőr színházi mozgalmakban gyökereznek – fejtette ki. Az igazgató felidézte, hogy az idén januárban tartott szemlén a szokásosnál is nagyobb élettel telt meg az intézmény, a két nap alatt 24 településről érkező 350 fellépő és 1000 néző zsongása betöltötte a teret.


pajtaszinhaz1


A rendezvény létrejöttéhez is szorosan kapcsolódó kulturális alapellátás témaköréről Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára beszélt. Rámutatott: a kultúra szerepének vizsgálata mindig fontos terület volt, és a jövőben még inkább az lesz. Jó válaszokat azonban csak jó kérdésekre lehet adni. Mint elmondta: a Nemzeti Művelődési Intézet kutatásainak eredményei bizonyítják, hogy a kultúra hozzájárul a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez. A 20-as, 30-as években szinte mindenhol működtek színjátszókörök, és erre most is belülről jövő igény van. Az emberek szeretnek aktív cselekvő közösségekhez tartozni – részletezte. Závogyán Magdolna kijelentette, hogy jövőre az idei 100 millió forint helyett a kormányzat 200 millió forintot fordít majd a kulturális alapellátásra, és ebből az összegből jut majd az amatőr színjátszó csoportok működésének támogatására is.


Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója szerint az együttműködés kulcsa a megfelelő szaktudás párosítása, a generációk közti együttműködés és az egymás sikerei iránti öröm. Az ország minden megyéjéből érkeznek majd fellépők, akiket színművész és drámapedagógus mentorok készítenek fel a produkcióra – mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora, aki elképesztő élményként emlékszik vissza az idén januárban tartott programra.


pajta2


A múltban a színjátszás a mindennapok része volt, morzsolás, hántolás közben ezzel szórakoztatták magukat az emberek. A színház nem cél volt, hanem közösségi öröm – hangsúlyozta Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész. Az általa életre hívott Viszáki Pajta Napokról is beszélt, ahová a Pajtaszínház-programban részt vevő színjátszókörök közül hármat meg is hívott.


Márta István, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója szintén fontosnak találja ezeknek a szokásoknak az életben tartását, ennek jegyében Kapolcson öt társulat mutatkozhatott be.


Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere azonnal jelentkezett, amint értesült a Pajtaszínház-mintaprogram lehetőségeiről. Kiemelte: a kultúra mindig kitörési pont, nagy öröm volt ez a vidéki embereknek, és erős közösségformáló erőt tapasztalt. Mentoruk Rák Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze volt, aki örök barátságot kötött a kékcseiekkel.


kekcse


Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma