2017.09.06

Megnyitja kapuit szeptember 6-án a Metamorphosis című hármas tárlat a Műcsarnokban az orosz Olga Tobreluts Új mitológia, a brazil Sebastião Salgado Genesis, valamint a cseh Jozef Suchoža Határvidék című kiállításaiból. Hogy mi köti össze őket? Mindhárom alkotó a régi megújítását, az univerzális tudás felfrissítését, a változás és az újjászületés témáját dolgozta fel. Nem is akárhogy!

8911522812_0bd86a1da6_b
Fotó: flickr.com/cvpts


Az egyik teremben földi paradicsom, a másikban újraértelmezett antikvitás, a harmadikban a születés, az élet és a halál szentháromsága várja a látogatókat a Műcsarnokban megrendezett Metamorphosis című hármas tárlaton. Sebastião Salgado fekete-fehér fényképei a civilizációtól messzi, érintetlen tájakat mutatják be mintegy környezetvédelmi célból, Olga Tobreluts színes, popos, modern, mégis antik ábrázolásra építő képei a régi korok művészetét fedezik fel újra. A harmadik kiállító, Jozef Suchoža installációi pedig, melyeknek visszatérő darabja a lebegő, mégis alakot formázó esőkabát, az élet körforgására, a választásra és a változásra fókuszálnak.


Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondása szerint Sebastião Salgado évtizedekig dolgozott elismert dokumentarista és sajtófotósként, gyakran megörökítve az emberi rombolást és a föld pusztulását. A világhírű brazil fotóművész már több mint harminc alkalommal indult felfedezőútra a Föld legérintetlenebb, a civilizációtól legtávolabb eső, „paradicsomi” tájaira, hogy fekete-fehér képein bemutassa a közönségnek az ottani életet, mely évezredeken át megőrizte természetességét: a Galápagos-szigetek állatfajait és vulkánjait, az Antarktisz és a dél-Atlanti-óceán bálnáit, pingvinjeit, az Amazonas-esőerdő mélyén rejtőzködő állatfajokat és törzseket, a Nyugat-Pápuán élő kőkorszaki korowai népet, a sarkkörön lakó nomád nyenyeceket és rénszarvas csordáikat, a Grand Canyon szurdokait és Alaszka gleccsereit. Az utazás során készült fényképei alkotják a Műcsarnokban most látható Genezis című kiállítást, amely ahogy az alkotó is fogalmazott: egy szerelemeslevél a természethez. Igazat kell adnunk neki, képeit nézve csak úgy árad belőlük a szabadság és a harmónia.


13982416840_75a85c6770_b
Fotó: flickr.com/Jnzl’s Photos


„Salgado munkássága jelképezi a brazil szellemet, a brazil lakosság együttélését a természettel. Brazília az Amazonas-medence őserdejének megóvásával nagy szerepet vállal a Föld védelmében” – mondta Maria Laura da Rocha, Brazília magyarországi nagykövete. Salgado nemcsak fotóz, de maga is sokat tesz a környezetért: 1990 óta vesz részt az atlanti-parti esőerdő brazíliai területének helyreállításában, melyet 1998-ban rezervátummá nyilvánítottak. Így tehát a kiállítás végképp a látogató arcába vágja az igazságot: ez az, ami veszélyben van, ez az, amit meg kell mentenünk.


Download_1
Az Afrika terem a Genesis című kiállításon
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A jobb oldali ajtó vezet az orosz Olga Tobreluts Új mitológia című tárlatához, a kiállított képekhez maga a művésznő adja a magyarázatot a sajtóbejárás alkalmával. Az első teremben többek közt két sorozat fut végig: az egyiken az önarcképét hat antik nőalakra festette fel, a másik, szintén hat képből álló sorozaton az ókori mellképeket, istenszobrokat alakítja át kortárs fiatalokká. Ahogy a művésznő is mesélte: a régi mitologikus hagyományokat kívánja ötvözni kortárs történetekkel. Az antik szobrokat felhasználja a művészetében és életet lehel beléjük, máskor az ókori harcosok meztelen szobrait kiszínezve felöltözteti és modernizálja őket.


20170905_124610
Modellek című sorozat az Új mitológia-kiállításon
Fotó: Révy Orsolya


Az orosz új akadémista vonalat képviselő művésznő egyik sajátos kifejezési formája, hogy a klasszikus esztétikumú testeket – és ezzel együtt a klasszikus művészetet – azzal is a modern világba helyezi, hogy a filmvilág és a show-business sztárjainak arcait illeszti hozzájuk. Így történt, hogy egy másik falon Ádám és Éva arca két jól ismert személy vonásait rejti: Elvisét és Madonnáét. A következő teremben Tarquinius és Lucretia címet viselő sorozatában már a férfi és a női szerepeket gondolja újra azzal, hogy az antik erőszak-történetet a napjainkba helyezi. Olga Tobreluts az antik művészetet fotóval és 3D-modellezéssel kiegészített számítógépes grafikával kelti életre.


Jozef Suchoža Határvidék című kiállítása a középső terem bal oldaláról nyílik, és újabb rendkívüli művekkel, egészen pontosan három installációval várja az érdeklődőket. A második teremben helyet kapó „Missing Generation(Hiányzó generáció) című alkotásában a művész a helyi populációk lassú kihalására és a maradék közösség fokozatos elszemélytelenedésére fókuszál: ezt az üzenetet az uniformizált, lebegő, gumiköpenyes alakok csoportja, valamint a tér közepén álló töredezett szék adja át, ez utóbbi a kommunikáció és az otthon jelképe. A kiállítást a Personal Moses (Személyes Mózes) című, a vízre és a különbözőségekre fókuszáló alkotása zárja, melyben Mózes története, elsősorban a választás kérdése, a határok elmosása kap szerepet.


Download
Personal Moses a Határvidék című kiállításon
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A hármas kiállításhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik, melyekről a http://mucsarnok.hu honlapon található részletes információ.Révy Orsolya

Olvadojovonk

2018.04.22

A Föld napjához kapcsolódva Olvadó jövőnk címmel nyílt kiállítás Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok az Északi- és Déli-sarkon készített képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban április 20-án. „Remélem, hogy ezzel a kiállítással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy évben ne csak egyetlen, hanem 365 nap legyen a Föld napja” – mondta a megnyitón Komáromi Csaba.

_d0a9919__copy_borito

2018.04.21

Milyen az, amikor egy népi minta divatos szabású ruhán tűnik fel? Vajon a régi paraszti hagyományok létezhetnek a modern korban is? A Műcsarokban április 21-én nyílt Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállításon a lószerszámoktól a fazekakig, a divatos népi ruháktól a díszes fakapukig, a berendezési tárgyaktól a hangszerekig számos egyedi alkotás látható.

Barabas_Zsolt-6d07-4214

2018.04.21
Bocsárdi László Alice című előadásáról nagyon nehéz bármit is írni, ugyanis az előadás egyszerre volt szürreális és céltalan. A rendező olyan világba kalauzolta el a nézőt, amelyben egyszerre van jelen a koncert, a mozgókép és a színház. Ám arra a látvány- és hangzásvilágra, amely a színpadon fogadott, nem készültem fel kellőképpen. BESZÁMOLÓ

Először lép fel Magyarországon a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes Pitbull: a kubai származású amerikai rapper július 28-án ad koncertet a székesfehérvári Fezen Fesztiválon. A szervezők tájékoztatása szerint a legutóbbi futball-világbajnokság himnuszát jegyző előadó nagyzenekaros koncertet ad Fehérváron. Mint írták: Pitbull az underground hiphopból átnyergelve a latinos ritmusokkal kevert poposabb műfajokba egyik pillanatról a másikra a slágerlisták csúcsán találta magát, 2009-es I Know You Want Me című slágere az év legnézettebb videója lett a YouTube-on. A 21 éves Fezen Fesztivált idén július 25. és 28. között rendezik Székesfehérváron, a MÁV-pályán.

A Paramount stúdióban készül a Rocketman című, Elton Johnról szóló életrajzi film, amelynek főszerepét a Kingsmanből ismert Taron Egerton alakítja. A film a zenész életét a Királyi Zeneakadémián eltöltött tanulóévektől a ’70-es, ’80-as években felívelő rocksztárkarrierjén át a ’90-es években elért nemzetközi szupersztárságáig követi. A Rocketman felidézi majd a zenész alkohol- és drogfüggőségét és gyógyulását is. A The Hollywood Reporter szerint Egerton maga fogja elénekelni Elton John ismert dalait a filmben, a színész már énekelt fel számokat az Abbey Road-i stúdióban.

Csurka Eszter, Nagy Barbara és Tóth Eszter köztéri munkái kerülhetnek a szentendrei Bizottság-ligetbe a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által Az Édenkert nyomában címmel kiírt pályázat eredményeként. Az FMC január elején a 2018-as Art Capital programsorozat részeként hirdetett nyilvános pályázatot street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására a Bizottság-ligetbe, azaz a Szentendre, Dunakanyar körút és Kossuth Lajos utca által közrefogott, az 1. számú postahivatal előtt lévő közterületre. A felhívásra huszonnégy pályázótól harmincegy pályamű érkezett be. Közülük a zsűri (Boros Lili művészettörténész; Csontó Lajos képzőművész; Farkas Ádám szobrászművész; Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója; valamint Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Képzőművészeti Főosztályának vezetője) végül három projektet választott ki megvalósításra. A nyertes művek Csurka Eszter A víz érintése, Nagy Barbara Kert-hálózatok és Tóth Eszter Kerti locsoló című munkái lettek. A díjnyertes művek már az Art Capital megnyitása előtt, 2018. június első hetétől láthatók lesznek a Bizottság-ligetben.

A tizedik Nemzetközi Simándy József Énekverseny április 23-án kezdődik, a klasszikus énekes tehetségkutatón három kategóriában, 36 éves korig mutatkoznak be a magyar és a külföldi tehetségek. A versenyre több mint százan jelentkeztek, a legtöbben Magyarországról és a határon túli magyar zenei intézményekből, de érkeznek versenyzők Szegedre Európa országai mellett Mexikóból, Indiából és a Távol-Keletről is. A produkciókat az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri értékeli. A verseny díjkiosztó gálahangversenyét – melyen az ifjú énekestehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri Gyüdi Sándor vezényletével – április 29-én este rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) zárónapján, április 22-én Mozart A varázsfuvola című művét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján láthatja a közönség a Kodály Filharmónia Debrecen előadásában. A Gemza Péter rendezte előadáson Sarastro szerepében Palerdi András, Az Éj királynőjeként Varga Viktória áll színpadra. Paminát Sáfár Orsolya, Papagenót Donkó Imre, Papagenát Nagy Kíra alakítja, Tamino alakjában Biri Gergely látható. A helyszínen a parkolás ingyenes, a Deák térről az Aeropark repülőmúzeum Malév nosztalgiabuszai 18 órakor indulnak Ferihegyre, a hangverseny után vissza pedig 22 órakor. A járatokon a megvásárolt koncertjegyek érvényesek, de regisztrálni szükséges.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma