2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.06

Megnyitja kapuit szeptember 6-án a Metamorphosis című hármas tárlat a Műcsarnokban az orosz Olga Tobreluts Új mitológia, a brazil Sebastião Salgado Genesis, valamint a cseh Jozef Suchoža Határvidék című kiállításaiból. Hogy mi köti össze őket? Mindhárom alkotó a régi megújítását, az univerzális tudás felfrissítését, a változás és az újjászületés témáját dolgozta fel. Nem is akárhogy!

8911522812_0bd86a1da6_b
Fotó: flickr.com/cvpts


Az egyik teremben földi paradicsom, a másikban újraértelmezett antikvitás, a harmadikban a születés, az élet és a halál szentháromsága várja a látogatókat a Műcsarnokban megrendezett Metamorphosis című hármas tárlaton. Sebastião Salgado fekete-fehér fényképei a civilizációtól messzi, érintetlen tájakat mutatják be mintegy környezetvédelmi célból, Olga Tobreluts színes, popos, modern, mégis antik ábrázolásra építő képei a régi korok művészetét fedezik fel újra. A harmadik kiállító, Jozef Suchoža installációi pedig, melyeknek visszatérő darabja a lebegő, mégis alakot formázó esőkabát, az élet körforgására, a választásra és a változásra fókuszálnak.


Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondása szerint Sebastião Salgado évtizedekig dolgozott elismert dokumentarista és sajtófotósként, gyakran megörökítve az emberi rombolást és a föld pusztulását. A világhírű brazil fotóművész már több mint harminc alkalommal indult felfedezőútra a Föld legérintetlenebb, a civilizációtól legtávolabb eső, „paradicsomi” tájaira, hogy fekete-fehér képein bemutassa a közönségnek az ottani életet, mely évezredeken át megőrizte természetességét: a Galápagos-szigetek állatfajait és vulkánjait, az Antarktisz és a dél-Atlanti-óceán bálnáit, pingvinjeit, az Amazonas-esőerdő mélyén rejtőzködő állatfajokat és törzseket, a Nyugat-Pápuán élő kőkorszaki korowai népet, a sarkkörön lakó nomád nyenyeceket és rénszarvas csordáikat, a Grand Canyon szurdokait és Alaszka gleccsereit. Az utazás során készült fényképei alkotják a Műcsarnokban most látható Genezis című kiállítást, amely ahogy az alkotó is fogalmazott: egy szerelemeslevél a természethez. Igazat kell adnunk neki, képeit nézve csak úgy árad belőlük a szabadság és a harmónia.


13982416840_75a85c6770_b
Fotó: flickr.com/Jnzl’s Photos


„Salgado munkássága jelképezi a brazil szellemet, a brazil lakosság együttélését a természettel. Brazília az Amazonas-medence őserdejének megóvásával nagy szerepet vállal a Föld védelmében” – mondta Maria Laura da Rocha, Brazília magyarországi nagykövete. Salgado nemcsak fotóz, de maga is sokat tesz a környezetért: 1990 óta vesz részt az atlanti-parti esőerdő brazíliai területének helyreállításában, melyet 1998-ban rezervátummá nyilvánítottak. Így tehát a kiállítás végképp a látogató arcába vágja az igazságot: ez az, ami veszélyben van, ez az, amit meg kell mentenünk.


Download_1
Az Afrika terem a Genesis című kiállításon
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A jobb oldali ajtó vezet az orosz Olga Tobreluts Új mitológia című tárlatához, a kiállított képekhez maga a művésznő adja a magyarázatot a sajtóbejárás alkalmával. Az első teremben többek közt két sorozat fut végig: az egyiken az önarcképét hat antik nőalakra festette fel, a másik, szintén hat képből álló sorozaton az ókori mellképeket, istenszobrokat alakítja át kortárs fiatalokká. Ahogy a művésznő is mesélte: a régi mitologikus hagyományokat kívánja ötvözni kortárs történetekkel. Az antik szobrokat felhasználja a művészetében és életet lehel beléjük, máskor az ókori harcosok meztelen szobrait kiszínezve felöltözteti és modernizálja őket.


20170905_124610
Modellek című sorozat az Új mitológia-kiállításon
Fotó: Révy Orsolya


Az orosz új akadémista vonalat képviselő művésznő egyik sajátos kifejezési formája, hogy a klasszikus esztétikumú testeket – és ezzel együtt a klasszikus művészetet – azzal is a modern világba helyezi, hogy a filmvilág és a show-business sztárjainak arcait illeszti hozzájuk. Így történt, hogy egy másik falon Ádám és Éva arca két jól ismert személy vonásait rejti: Elvisét és Madonnáét. A következő teremben Tarquinius és Lucretia címet viselő sorozatában már a férfi és a női szerepeket gondolja újra azzal, hogy az antik erőszak-történetet a napjainkba helyezi. Olga Tobreluts az antik művészetet fotóval és 3D-modellezéssel kiegészített számítógépes grafikával kelti életre.


Jozef Suchoža Határvidék című kiállítása a középső terem bal oldaláról nyílik, és újabb rendkívüli művekkel, egészen pontosan három installációval várja az érdeklődőket. A második teremben helyet kapó „Missing Generation(Hiányzó generáció) című alkotásában a művész a helyi populációk lassú kihalására és a maradék közösség fokozatos elszemélytelenedésére fókuszál: ezt az üzenetet az uniformizált, lebegő, gumiköpenyes alakok csoportja, valamint a tér közepén álló töredezett szék adja át, ez utóbbi a kommunikáció és az otthon jelképe. A kiállítást a Personal Moses (Személyes Mózes) című, a vízre és a különbözőségekre fókuszáló alkotása zárja, melyben Mózes története, elsősorban a választás kérdése, a határok elmosása kap szerepet.


Download
Personal Moses a Határvidék című kiállításon
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A hármas kiállításhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik, melyekről a http://mucsarnok.hu honlapon található részletes információ.Révy Orsolya

Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

hetdombfilmfeszt

2017.09.25

Molvay Norbert Ha nem segít a mindenható című alkotása nyerte el a fődíjat a nemzetközi Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szeptember 23-án tartották Komlón. A rendező Fejes Sándor pécsi zárszerelőről szóló filmje a dokumentumfilmek között is első lett a Sára Sándor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla alkotta zsűri értékelése alapján.

D_MTI20170921050

2017.09.24

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás szeptember 22-től a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást. A Fluxus egy nemzetközi művészcsoport, mely az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A tárlat november 26-ig megtekinthető.

violin-2560312_960_720

2017.09.24

Húsz éve kezdődtek Európa legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjteményének, az Utolsó Órának felvételei a Fonóban. Ennek emlékére a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház szeptember végétől jubileumi sorozattal készül, amelynek keretében az adatközlő mesterek mellett bemutatják a fiatal generációt is. A koncertsorozat szeptember 30-án kezdődik a Fonóban.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma