2017.09.06

Megnyitja kapuit szeptember 6-án a Metamorphosis című hármas tárlat a Műcsarnokban az orosz Olga Tobreluts Új mitológia, a brazil Sebastião Salgado Genesis, valamint a cseh Jozef Suchoža Határvidék című kiállításaiból. Hogy mi köti össze őket? Mindhárom alkotó a régi megújítását, az univerzális tudás felfrissítését, a változás és az újjászületés témáját dolgozta fel. Nem is akárhogy!

8911522812_0bd86a1da6_b
Fotó: flickr.com/cvpts


Az egyik teremben földi paradicsom, a másikban újraértelmezett antikvitás, a harmadikban a születés, az élet és a halál szentháromsága várja a látogatókat a Műcsarnokban megrendezett Metamorphosis című hármas tárlaton. Sebastião Salgado fekete-fehér fényképei a civilizációtól messzi, érintetlen tájakat mutatják be mintegy környezetvédelmi célból, Olga Tobreluts színes, popos, modern, mégis antik ábrázolásra építő képei a régi korok művészetét fedezik fel újra. A harmadik kiállító, Jozef Suchoža installációi pedig, melyeknek visszatérő darabja a lebegő, mégis alakot formázó esőkabát, az élet körforgására, a választásra és a változásra fókuszálnak.


Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondása szerint Sebastião Salgado évtizedekig dolgozott elismert dokumentarista és sajtófotósként, gyakran megörökítve az emberi rombolást és a föld pusztulását. A világhírű brazil fotóművész már több mint harminc alkalommal indult felfedezőútra a Föld legérintetlenebb, a civilizációtól legtávolabb eső, „paradicsomi” tájaira, hogy fekete-fehér képein bemutassa a közönségnek az ottani életet, mely évezredeken át megőrizte természetességét: a Galápagos-szigetek állatfajait és vulkánjait, az Antarktisz és a dél-Atlanti-óceán bálnáit, pingvinjeit, az Amazonas-esőerdő mélyén rejtőzködő állatfajokat és törzseket, a Nyugat-Pápuán élő kőkorszaki korowai népet, a sarkkörön lakó nomád nyenyeceket és rénszarvas csordáikat, a Grand Canyon szurdokait és Alaszka gleccsereit. Az utazás során készült fényképei alkotják a Műcsarnokban most látható Genezis című kiállítást, amely ahogy az alkotó is fogalmazott: egy szerelemeslevél a természethez. Igazat kell adnunk neki, képeit nézve csak úgy árad belőlük a szabadság és a harmónia.


13982416840_75a85c6770_b
Fotó: flickr.com/Jnzl’s Photos


„Salgado munkássága jelképezi a brazil szellemet, a brazil lakosság együttélését a természettel. Brazília az Amazonas-medence őserdejének megóvásával nagy szerepet vállal a Föld védelmében” – mondta Maria Laura da Rocha, Brazília magyarországi nagykövete. Salgado nemcsak fotóz, de maga is sokat tesz a környezetért: 1990 óta vesz részt az atlanti-parti esőerdő brazíliai területének helyreállításában, melyet 1998-ban rezervátummá nyilvánítottak. Így tehát a kiállítás végképp a látogató arcába vágja az igazságot: ez az, ami veszélyben van, ez az, amit meg kell mentenünk.


Download_1
Az Afrika terem a Genesis című kiállításon
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A jobb oldali ajtó vezet az orosz Olga Tobreluts Új mitológia című tárlatához, a kiállított képekhez maga a művésznő adja a magyarázatot a sajtóbejárás alkalmával. Az első teremben többek közt két sorozat fut végig: az egyiken az önarcképét hat antik nőalakra festette fel, a másik, szintén hat képből álló sorozaton az ókori mellképeket, istenszobrokat alakítja át kortárs fiatalokká. Ahogy a művésznő is mesélte: a régi mitologikus hagyományokat kívánja ötvözni kortárs történetekkel. Az antik szobrokat felhasználja a művészetében és életet lehel beléjük, máskor az ókori harcosok meztelen szobrait kiszínezve felöltözteti és modernizálja őket.


20170905_124610
Modellek című sorozat az Új mitológia-kiállításon
Fotó: Révy Orsolya


Az orosz új akadémista vonalat képviselő művésznő egyik sajátos kifejezési formája, hogy a klasszikus esztétikumú testeket – és ezzel együtt a klasszikus művészetet – azzal is a modern világba helyezi, hogy a filmvilág és a show-business sztárjainak arcait illeszti hozzájuk. Így történt, hogy egy másik falon Ádám és Éva arca két jól ismert személy vonásait rejti: Elvisét és Madonnáét. A következő teremben Tarquinius és Lucretia címet viselő sorozatában már a férfi és a női szerepeket gondolja újra azzal, hogy az antik erőszak-történetet a napjainkba helyezi. Olga Tobreluts az antik művészetet fotóval és 3D-modellezéssel kiegészített számítógépes grafikával kelti életre.


Jozef Suchoža Határvidék című kiállítása a középső terem bal oldaláról nyílik, és újabb rendkívüli művekkel, egészen pontosan három installációval várja az érdeklődőket. A második teremben helyet kapó „Missing Generation(Hiányzó generáció) című alkotásában a művész a helyi populációk lassú kihalására és a maradék közösség fokozatos elszemélytelenedésére fókuszál: ezt az üzenetet az uniformizált, lebegő, gumiköpenyes alakok csoportja, valamint a tér közepén álló töredezett szék adja át, ez utóbbi a kommunikáció és az otthon jelképe. A kiállítást a Personal Moses (Személyes Mózes) című, a vízre és a különbözőségekre fókuszáló alkotása zárja, melyben Mózes története, elsősorban a választás kérdése, a határok elmosása kap szerepet.


Download
Personal Moses a Határvidék című kiállításon
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


A hármas kiállításhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik, melyekről a http://mucsarnok.hu honlapon található részletes információ.Révy Orsolya

EmeliSande1

2017.11.19

Emeli Sandé világhírű brit soul- és R&B-énekesnő, dalszerző először ad koncertet Budapesten. A magyar rajongók 2018. február 18-án a Papp László Budapest Sportarénában láthatják a Broadway Event és a Multimedia Organisation szervezésében. Az előadó három év után tér vissza hazánkba: első magyarországi koncertjét 2015 júliusában a VeszprémFesten adta.

gulacsy-bav

2017.11.19

A legmagasabb eladási árat Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió című festménye érte el 48 millió forinttal a BÁV őszi, kétnapos aukcióján, amelynek eredményeiről a cég november 16-ai közleményben tájékoztatta az MTI-t. Az árverésen két nap alatt, november 14-én és 15-én összesen 430 millió forintért keltek el az eladásra kínált tételek – olvasható az összegzésben.

01Spite-DannyWillems_vagott

2017.11.18

Wim Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus 1999-ben készített In Spite of Wishing and Wanting című alkotásának 2016-ban kibővített változata érkezik november 23-án és 24-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házába. Az Ultima Vez társulat előadása szilaj, intenzív, markánsan mai és férfi energiákkal telített. Vandekeybus megkapó, játékos koreográfiájához David Byrne szerzett zenét.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma