2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.01.23

Rendhagyó tárlatvezetéssel zárult Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek kiállítása január 22-én a Pesti Vigadó Galériájában. A finisszázs keretében maguk az alkotók vezették körbe az érdeklődőket az immár lezárult kiállítás tereiben és mondták el, miért volt fontos számukra ez a tárlat.

20161130_Keresztes_plakat_webre4


Orosz István és felesége, Keresztes Dóra egyaránt az Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán végezték tanulmányaikat. Mindketten a magyar képzőművészet fontos szereplői, Keresztes Dóra a festészet, a sokszorosított grafika, az illusztráció, a könyv-, plakát-, díszlet- és látványtervezés mellett animációs filmek készítésével, Orosz István pedig autonóm művészeti tevékenysége mellett alkalmazott grafikával – elsősorban plakáttal és illusztrációval – foglalkozik. A művész animációs filmeket is készít, de megjelentek verses-, próza- és esszékötetei is. A házaspár sokszínű és gazdag művészeti tevékenysége tehát nemcsak a képzőművészet világát gazdagítja, a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében a Pesti Vigadó Galériájában megvalósult tárlat azonban az általuk készített illusztrációkra, plakátokra és animációs filmekre helyezte a fókuszt.


20161130_Keresztes_plakat_webre2

 

Különleges volt számunkra ez a kiállítás, hiszen az első fontos közös tárlatunk is itt, e falak között volt látható – árulta el Orosz István. Az egykori Vigadó Galéria 1985. augusztus 1. és szeptember 1. között rendezte meg az Iparművészeti Főiskoláról akkoriban kikerült fiatal grafikus pár első közös kiállítását. A mostani tárlat az utolsó harminc év tervezőgrafikai munkáiból szemezget, de megidéz néhányat az egykor itt függő régi képek közül is – tette hozzá a művész, aki megjegyezte: 1985 körül a plakát fontos műfaja volt a tervezőgrafikának, manapság azonban már nem készítenek annyit. Lehetne mondani, hogy ez a kiállítás búcsút is vesz a plakáttól, melyet jól mutat, hogy a második teremben látható művek, melyeket én készítettem, nem a falra függesztve lettek elhelyezve – mondta Orosz István, majd hozzátette: a plakátra viszont továbbra is szükség van, ezért kiemelten fontos a Magyar Plakát Társaság tevékenysége és az a sok pályázat, mely alkotásra készteti a művészeket.


20161128_Orosz_Keresztes_webre_01

 

A plakát műfaja mellett természetesen az illusztráció is helyet kapott: a tárlat ezen egysége is reflektál a ’85-ben megrendezett kiállításra – jegyezte meg Orosz István, majd ki is emelte Keresztes Dóra Nagy Gáspár Amíg fölragyog a jászol című verseskötetéhez készített illusztrációit. És hogy miért pont ezeket? A majdnem három évtizede megrendezett első közös kiállításukon Nagy Gáspár vitte a szót, így ezzel a gesztussal nemcsak egy fontos mérföldkőre, hanem a mára már elhunyt költőre is emlékeznek. Orosz István különlegességként említette meg Sebastien Brant A bolondok hajója című, 1494-ben megjelent, 115 fejezetből álló szatirikus verseskötetéhez készült metszeteit, melyeket a közönség már hosszú ideje szeretett volna látni. A bolondok hajója rajzai a rejtett képek műfajába tartoznak, amelyeken csak másodszorra lehet észrevenni a minden rajzon megjelenő koponyákat – árulta el a művész.

 

Bár a finisszázson nem esett szó róla, Keresztes Dóra és Orosz István a magyar képzőművészet nélkülözhetetlen alkotói. Munkáik kiváló rajztudásukat és végtelen kreativitásukat tükrözik, mely nemcsak egy műfajban képes megnyilvánulni. A Vigadó Galériában megrendezett tárlat véget ért, ám a műveket és a művészeket ismerve kijelenthetjük, máris várjuk a következőt!

 

Forrás: Kultúra.hu

Fotó: mma.hu

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma