NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.07.15

A város- és faluvédők országos találkozója és konferenciája zajlott Nyíregyházán hétvégén. A programon többek között javasolták, hogy ne csak az országos tulajdonban lévő műemléképületek újuljanak meg, hanem helyi védelem alatt álló épületek értékmentése is kidolgozott jogszabály alapján történjen.

parkA műemlék kastélyok és kúriák pontos felmérése mellett javasolják, hogy a helyi védelem alatt álló épületek értékmentése a jövőben egységesen kidolgozott jogszabályok alapján történjen a településeken. Ajánlják a törvényhozásnak a falusi turizmus és csereüdültetés ösztönzését is, amelyet a településvédők szerint adó- és pénzügyi terhek csökkentésével lehetne elérni. A város- és faluvédők a jövőben ösztönzik az elnéptelenedő, kis lélekszámú falvakba költöző és ott régi parasztházakat eredeti állapotukban felújító magánemberek tevékenységét is.

Nyíregyházán hozott határozatuk alapján kézikönyv összeállításával segítik elő az épületfelújításokat, a szóba jöhető települések népszerűsítését, segítik az ott található népi tárgyak bemutatását és a fiatal szakmunkások felújítási önkéntes munkavégzését. A településvédők szövetsége és tagszervezetei lépéseket kívánnak tenni a magántulajdonban lévő, kulturális örökségi értéket hordozó emlékek megjelölésére, megfelelő védelmére és megismerhetőségére is.


Az állami épületek közül - amelyek a Forster-központ gondozásában működnek - több kastély teljes restaurálása hamarosan a végéhez ér, ezek nagyrésze uniós projektek keretében zajlik.

Edelényben a Holt-Bódvarevitalizációs projektjével párhuzamosan végéhez közeledik a L’Huillier - Coburg-kastély helyreállítása, emellett különleges élményt ígér a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a siroki vár. Ozorán a Pipo-vár belső terei újultak meg, Pécelen a Ráday-kastélyban pedig jelenleg még folyik a Márványistálló és a park helyreállítása.

Különösen nagy munkálatokat végeztek Fertőd-Eszterházán, ahol a fejlesztés első üteme már 2012 májusában lezárult. Ennek köszönhetően az Esterházy-kastélyban régi fényében ragyog az emeleti zeneterem és a díszterem, megújult a kastély homlokzata, a lépcsőház, a nyári ebédlő, a díszudvar, a marionettszínház tetőszerkezete, valamint új parkoló épült a látogatók számára. „A rekonstrukció második üteme még folyamatban van. Ennek során restaurálják a fogadóteret, a kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, tavasszal pedig befejeződik a marionettszínház-narancsház épületegyüttes helyreállítása” – tájékoztatott korábban Róna Katalin sajtófőnök.


MTI/Kultúra.hu

Kulcsszavak:

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

A Green Carpet Awards gálán a milánói Scalában 12 kategóriában osztottak ki díjakat. A Valentino divatház 87 éves alapítója, Valentino Garavani Sophia Lorentől vehette át az örökség kategória díját pályafutásának elismeréseként. A Healthy Seas nevű kezdeményezés a körkörös gazdaság kategóriában kapott elismerést: a projekt keretében önkéntes búvárok gyűjtik be a tengerfenékről a halászhálókat, melyekből újrahasznosított nylon készül a divatházak, köztük a Prada, valamint a textilipar számára. A társadalmi felelősségvállalás kategóriában egy mumbai kezdeményezést díjaztak, melyben hátrányos helyzetű indiai nők tanulnak kézimunkázni. A további kategóriákban mások mellett a Velencei Gondolások Szövetsége, Stella McCartney divattervező, Doutzen Kroes szupermodell és Flavia La Rocca divattervező kapott elismerést.

A csaknem 279 millió forintos európai uniós támogatásból megtörtént a műemlékjellegű épület felújítása, az ipari műemlék gépeket működés közben bemutató, egész évben nyitva tartó szőttesmúzeum kialakítása. A fejlesztés eredményeként évi 5-9 ezer látogatót tud fogadni a kúria, amelyben rendezvényeket, foglalkozásokat, képzéseket, bemutatókat is lehet majd tartani és vendéglátási, kereskedelmi egységet is lehet benne működtetni. Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben. Egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján szeptember 27-én az Országos Széchényi Könyvtárban felidézhetjük, mit láthattak a nézők a 20. század első felében a színházakban.

Adyeffects2

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma