Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.07.15

A város- és faluvédők országos találkozója és konferenciája zajlott Nyíregyházán hétvégén. A programon többek között javasolták, hogy ne csak az országos tulajdonban lévő műemléképületek újuljanak meg, hanem helyi védelem alatt álló épületek értékmentése is kidolgozott jogszabály alapján történjen.

parkA műemlék kastélyok és kúriák pontos felmérése mellett javasolják, hogy a helyi védelem alatt álló épületek értékmentése a jövőben egységesen kidolgozott jogszabályok alapján történjen a településeken. Ajánlják a törvényhozásnak a falusi turizmus és csereüdültetés ösztönzését is, amelyet a településvédők szerint adó- és pénzügyi terhek csökkentésével lehetne elérni. A város- és faluvédők a jövőben ösztönzik az elnéptelenedő, kis lélekszámú falvakba költöző és ott régi parasztházakat eredeti állapotukban felújító magánemberek tevékenységét is.

Nyíregyházán hozott határozatuk alapján kézikönyv összeállításával segítik elő az épületfelújításokat, a szóba jöhető települések népszerűsítését, segítik az ott található népi tárgyak bemutatását és a fiatal szakmunkások felújítási önkéntes munkavégzését. A településvédők szövetsége és tagszervezetei lépéseket kívánnak tenni a magántulajdonban lévő, kulturális örökségi értéket hordozó emlékek megjelölésére, megfelelő védelmére és megismerhetőségére is.


Az állami épületek közül - amelyek a Forster-központ gondozásában működnek - több kastély teljes restaurálása hamarosan a végéhez ér, ezek nagyrésze uniós projektek keretében zajlik.

Edelényben a Holt-Bódvarevitalizációs projektjével párhuzamosan végéhez közeledik a L’Huillier - Coburg-kastély helyreállítása, emellett különleges élményt ígér a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a siroki vár. Ozorán a Pipo-vár belső terei újultak meg, Pécelen a Ráday-kastélyban pedig jelenleg még folyik a Márványistálló és a park helyreállítása.

Különösen nagy munkálatokat végeztek Fertőd-Eszterházán, ahol a fejlesztés első üteme már 2012 májusában lezárult. Ennek köszönhetően az Esterházy-kastélyban régi fényében ragyog az emeleti zeneterem és a díszterem, megújult a kastély homlokzata, a lépcsőház, a nyári ebédlő, a díszudvar, a marionettszínház tetőszerkezete, valamint új parkoló épült a látogatók számára. „A rekonstrukció második üteme még folyamatban van. Ennek során restaurálják a fogadóteret, a kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, tavasszal pedig befejeződik a marionettszínház-narancsház épületegyüttes helyreállítása” – tájékoztatott korábban Róna Katalin sajtófőnök.


MTI/Kultúra.hu

Kulcsszavak:

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma