Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.03

„Ha az ember nem munkának tekinti, hanem hivatásnak, nem kötelességnek, hanem saját, belülről fakadó ügyének, akkor túl tud lendülni azon is, ha a privát életét a sűrűbb időszakokban a színházi elfoglaltságok által szabadon hagyott, vékonyka idősávokba kell beszorítani” – nyilatkozta korábban Taraczközi Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetője.

Taraczkozi
Taraczközi István átveszti a Magyar Teátrum Díjat a Nemzeti Színházban

A Magyar Teátrum Díjat egy csapágyról mintázták. Mit jelent neked?
Igyekeztem legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, és megtisztelő, hogy ezt elismerték. A kitüntetés jelképiségét Fekete Péter államtitkár frappánsan megfogalmazta a díjátadó gálán. A csapágyból az egyik golyó aranyozott. A díjazottaknak úgy kell segíteniük az előadások gördülékeny lebonyolítását, akár egy kiváló csapággyolyó a gépezet működését.

Szakmád szerint kommunikáció-technikai mérnök vagy. Az egyetemen tanultakat hasznosítod a színházi munkádban?
A Széchényi István Egyetemen igen erős mérnöki gondolkodásmódot vertek a fejünkbe, ez jó alapot adott, de gyakorlati szempontból a színháznál szinte teljesen zöldfülűként kezdtem. Amit a szakmáról tudok, azt a színháznak köszönhetem, és ezért roppant hálás vagyok.


epulet8
A kecskeméti Katona József Színház nézőtere

Mi a hangtárvezető feladata?
Kollégáimmal a színházi előadások teljes hang- és videó része a mi felelősségünk. Beleértve az effekteket, bejátszásokat, videofelvételek elkészítését, lejátszását. Zenekaros előadásoknál a zenekar és a színészek által viselt portok hangosítása, a darab rendezőjének és a színház zenei vezetőjének iránymutatása szerint. Az én feladatom az eszközpark szervizelése, a különböző beszerzések, valamint a fejlesztések koordinálása, kivitelezése. A hangtár kis létszámú csapat, 3,5 főből áll, a fél egy kollégánk, aki nekünk is és a fényeseknek is segít. Ilyen helyzetben a tárvezető feladata az, hogy segítse a kollégáit, ha szükséges, tudja őket tehermentesíteni, tanácsokkal, támogatással lássa el őket, biztosítsa számukra az elérhető és megfelelő technikai lehetőségeket, hátteret, és minimum ugyanolyan mértékben vegye ki a részét a szereléseknél, építéseknél, átállásoknál és előadások lebonyolításánál. Összegezve: az a feladata, hogy a színház működése közben ne legyen semmilyen fennakadás hang- és videótechnikában . Ha nem veszi észre senki, hogy dolgozunk, akkor jól csináljuk, ha valaki észreveszi, akkor jó eséllyel hibáztunk…

Mi az, ami kikapcsol, és nincs köze a színházhoz?

Nem igazán ismerem azt a szót, hogy unatkozni, mindig kell valamit csinálnom. Ez egyszerre áldás és átok. Áldás, mert számtalan tevékenység leköt, és átok, mert ezek miatt úgy érzem, sosem érem utol magam. Szabadidőmben szívesen nézek koncertfelvételeket. Korábban én is próbálkoztam zenéléssel különböző zenekarokban. Nagy álmom, hogy egyszer bekerülhessek a zenészek, zenekarok, a zene világába. Mindenevő vagyok, a technótól a metálig, a komolyzenén át bármit meghallgatok, ami igényes és ami mögött van bármiféle tartalom, egyediség, minőség.


Forrás és fotók: Katona József Színház, Kecskemét

Kulcsszavak:

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma