2019.01.03

„Ha az ember nem munkának tekinti, hanem hivatásnak, nem kötelességnek, hanem saját, belülről fakadó ügyének, akkor túl tud lendülni azon is, ha a privát életét a sűrűbb időszakokban a színházi elfoglaltságok által szabadon hagyott, vékonyka idősávokba kell beszorítani” – nyilatkozta korábban Taraczközi Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetője.

Taraczkozi
Taraczközi István átveszti a Magyar Teátrum Díjat a Nemzeti Színházban

A Magyar Teátrum Díjat egy csapágyról mintázták. Mit jelent neked?
Igyekeztem legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, és megtisztelő, hogy ezt elismerték. A kitüntetés jelképiségét Fekete Péter államtitkár frappánsan megfogalmazta a díjátadó gálán. A csapágyból az egyik golyó aranyozott. A díjazottaknak úgy kell segíteniük az előadások gördülékeny lebonyolítását, akár egy kiváló csapággyolyó a gépezet működését.

Szakmád szerint kommunikáció-technikai mérnök vagy. Az egyetemen tanultakat hasznosítod a színházi munkádban?
A Széchényi István Egyetemen igen erős mérnöki gondolkodásmódot vertek a fejünkbe, ez jó alapot adott, de gyakorlati szempontból a színháznál szinte teljesen zöldfülűként kezdtem. Amit a szakmáról tudok, azt a színháznak köszönhetem, és ezért roppant hálás vagyok.


epulet8
A kecskeméti Katona József Színház nézőtere

Mi a hangtárvezető feladata?
Kollégáimmal a színházi előadások teljes hang- és videó része a mi felelősségünk. Beleértve az effekteket, bejátszásokat, videofelvételek elkészítését, lejátszását. Zenekaros előadásoknál a zenekar és a színészek által viselt portok hangosítása, a darab rendezőjének és a színház zenei vezetőjének iránymutatása szerint. Az én feladatom az eszközpark szervizelése, a különböző beszerzések, valamint a fejlesztések koordinálása, kivitelezése. A hangtár kis létszámú csapat, 3,5 főből áll, a fél egy kollégánk, aki nekünk is és a fényeseknek is segít. Ilyen helyzetben a tárvezető feladata az, hogy segítse a kollégáit, ha szükséges, tudja őket tehermentesíteni, tanácsokkal, támogatással lássa el őket, biztosítsa számukra az elérhető és megfelelő technikai lehetőségeket, hátteret, és minimum ugyanolyan mértékben vegye ki a részét a szereléseknél, építéseknél, átállásoknál és előadások lebonyolításánál. Összegezve: az a feladata, hogy a színház működése közben ne legyen semmilyen fennakadás hang- és videótechnikában . Ha nem veszi észre senki, hogy dolgozunk, akkor jól csináljuk, ha valaki észreveszi, akkor jó eséllyel hibáztunk…

Mi az, ami kikapcsol, és nincs köze a színházhoz?

Nem igazán ismerem azt a szót, hogy unatkozni, mindig kell valamit csinálnom. Ez egyszerre áldás és átok. Áldás, mert számtalan tevékenység leköt, és átok, mert ezek miatt úgy érzem, sosem érem utol magam. Szabadidőmben szívesen nézek koncertfelvételeket. Korábban én is próbálkoztam zenéléssel különböző zenekarokban. Nagy álmom, hogy egyszer bekerülhessek a zenészek, zenekarok, a zene világába. Mindenevő vagyok, a technótól a metálig, a komolyzenén át bármit meghallgatok, ami igényes és ami mögött van bármiféle tartalom, egyediség, minőség.


Forrás és fotók: Katona József Színház, Kecskemét

Kulcsszavak:

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma