NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.03.09

A Martin György Néptáncszövetség pályázaton választja ki az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncos produkcióit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, akiket évente egy alkalommal, színházi produkció keretében mutat be. A rangos eseménynek idén március 2-án a Budapesti Operettszínház adott otthont.

zalai_tancegyuttes
Zalai Táncegyüttes
Forrás: Facebook

 

A Néptáncantológia a határon innen és túl működő táncegyüttesek színes műsorát vonultatja fel. Több fellépőt már ismerhetett a közönség a Magyar Televízió Fölszállott a páva! című műsorából. Amint azt dr. Diószegi László történész-koreográfus, a Néptáncszövetség elnöke, mint az est műsorvezetője elmondta, a program hűen tükrözi vissza a magyar néptánckincs-és mozgalom egységes egész jellegét.


A 60-as évek elején, a mojszejevi tánchagyományokkal szakító koreográfusok indították el Magyarországon azt az erőteljesen fejlődő néptáncmozgalmat, amely a mai napig töretlen, és ötvözi magában az újításokat az évszázados hagyományokkal. Minden együttest más tart össze, máshová helyeződnek a hangsúlyok, de a tánc szeretete, a gyökerek, hagyományok őrzésének szándéka és továbbadása minden résztvevő tánccsoportban közös elem.

 

Az est folyamán adták át a Művészeti vezetői nívódíjakat ezúttal Taba Csaba és Fehér Erika részére, akik házaspárként több együttest is vezettek már, amatőr csoportok berkeiből indulva dolgoztak profi táncegyüttesek mellett is, míg végül visszatértek az amatőr táncmozgalomba.


Neptancantologia-A-topolyai_cirkalom
A Cirkalom TáncegyüttesTopolyáról
Fotó: Vajdaság Ma


A két felvonásos, rendkívül gazdag program a magyar és határon túli területek tánckultúrájának széles tárházát vonultatta fel. Keveredtek a hagyományos, és a kifejezetten új hangvételűnek számító, a színházi előadások profiljába is beillő megfogalmazások. Ezek közül is kiemelkedett a gödöllői Kutas című produkció Urban verbunk című bemutatója, ahol a hagyományos zene helyett a színpadon fizikai valóságában megjelenített víz hangjait használták a tánc aláfestéseként.


A határon túli néptánccsoportok közül a televízióból már jól ismert vajdasági Cirkalom Táncegyüttes A forrás melynek vize táplál című produkcióját mutatta be, a táncos előadást szöveges lezárás kísérte, amely felhívta a figyelmet kultúránk megőrzésének szükségességére. A műsor színfoltját jelentette a Zalai Táncegyüttes Fisztező és más dolgok Szentiványból című produkciója, amely igazi vidám programelem volt az általában inkább hagyományosnak nevezhető bemutatók sorában.


Zalai_Tancegyuttes_Fisztezo_es_mas_dolgok
Zalai Táncegyüttes: Fisztező és más dolgok
Forrás: Facebook


Jól érzékelhető volt a műsor során az is, hogy a magyar néptáncokon az együtt élő etnikumok kölcsönhatása is megmutatkozik, az országunk közelében élő népek kultúrájának nyomai felfedezhetőek a lépésekben, a táncformációkban és valamennyire a zenében is. A néptáncosok országos, téli ünnepét, melyen több mint ötszáz táncos és népzenész lépett színpadra, a Hagyományok Házában esti tánctanítás és hajnalig tartó táncház kísérte, melynek során Kalotaszeg táncaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Rácz Anna

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma