hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.09

A Martin György Néptáncszövetség pályázaton választja ki az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncos produkcióit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, akiket évente egy alkalommal, színházi produkció keretében mutat be. A rangos eseménynek idén március 2-án a Budapesti Operettszínház adott otthont.

zalai_tancegyuttes
Zalai Táncegyüttes
Forrás: Facebook

 

A Néptáncantológia a határon innen és túl működő táncegyüttesek színes műsorát vonultatja fel. Több fellépőt már ismerhetett a közönség a Magyar Televízió Fölszállott a páva! című műsorából. Amint azt dr. Diószegi László történész-koreográfus, a Néptáncszövetség elnöke, mint az est műsorvezetője elmondta, a program hűen tükrözi vissza a magyar néptánckincs-és mozgalom egységes egész jellegét.


A 60-as évek elején, a mojszejevi tánchagyományokkal szakító koreográfusok indították el Magyarországon azt az erőteljesen fejlődő néptáncmozgalmat, amely a mai napig töretlen, és ötvözi magában az újításokat az évszázados hagyományokkal. Minden együttest más tart össze, máshová helyeződnek a hangsúlyok, de a tánc szeretete, a gyökerek, hagyományok őrzésének szándéka és továbbadása minden résztvevő tánccsoportban közös elem.

 

Az est folyamán adták át a Művészeti vezetői nívódíjakat ezúttal Taba Csaba és Fehér Erika részére, akik házaspárként több együttest is vezettek már, amatőr csoportok berkeiből indulva dolgoztak profi táncegyüttesek mellett is, míg végül visszatértek az amatőr táncmozgalomba.


Neptancantologia-A-topolyai_cirkalom
A Cirkalom TáncegyüttesTopolyáról
Fotó: Vajdaság Ma


A két felvonásos, rendkívül gazdag program a magyar és határon túli területek tánckultúrájának széles tárházát vonultatta fel. Keveredtek a hagyományos, és a kifejezetten új hangvételűnek számító, a színházi előadások profiljába is beillő megfogalmazások. Ezek közül is kiemelkedett a gödöllői Kutas című produkció Urban verbunk című bemutatója, ahol a hagyományos zene helyett a színpadon fizikai valóságában megjelenített víz hangjait használták a tánc aláfestéseként.


A határon túli néptánccsoportok közül a televízióból már jól ismert vajdasági Cirkalom Táncegyüttes A forrás melynek vize táplál című produkcióját mutatta be, a táncos előadást szöveges lezárás kísérte, amely felhívta a figyelmet kultúránk megőrzésének szükségességére. A műsor színfoltját jelentette a Zalai Táncegyüttes Fisztező és más dolgok Szentiványból című produkciója, amely igazi vidám programelem volt az általában inkább hagyományosnak nevezhető bemutatók sorában.


Zalai_Tancegyuttes_Fisztezo_es_mas_dolgok
Zalai Táncegyüttes: Fisztező és más dolgok
Forrás: Facebook


Jól érzékelhető volt a műsor során az is, hogy a magyar néptáncokon az együtt élő etnikumok kölcsönhatása is megmutatkozik, az országunk közelében élő népek kultúrájának nyomai felfedezhetőek a lépésekben, a táncformációkban és valamennyire a zenében is. A néptáncosok országos, téli ünnepét, melyen több mint ötszáz táncos és népzenész lépett színpadra, a Hagyományok Házában esti tánctanítás és hajnalig tartó táncház kísérte, melynek során Kalotaszeg táncaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Rácz Anna

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma