GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.09

A Martin György Néptáncszövetség pályázaton választja ki az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncos produkcióit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, akiket évente egy alkalommal, színházi produkció keretében mutat be. A rangos eseménynek idén március 2-án a Budapesti Operettszínház adott otthont.

zalai_tancegyuttes
Zalai Táncegyüttes
Forrás: Facebook

 

A Néptáncantológia a határon innen és túl működő táncegyüttesek színes műsorát vonultatja fel. Több fellépőt már ismerhetett a közönség a Magyar Televízió Fölszállott a páva! című műsorából. Amint azt dr. Diószegi László történész-koreográfus, a Néptáncszövetség elnöke, mint az est műsorvezetője elmondta, a program hűen tükrözi vissza a magyar néptánckincs-és mozgalom egységes egész jellegét.


A 60-as évek elején, a mojszejevi tánchagyományokkal szakító koreográfusok indították el Magyarországon azt az erőteljesen fejlődő néptáncmozgalmat, amely a mai napig töretlen, és ötvözi magában az újításokat az évszázados hagyományokkal. Minden együttest más tart össze, máshová helyeződnek a hangsúlyok, de a tánc szeretete, a gyökerek, hagyományok őrzésének szándéka és továbbadása minden résztvevő tánccsoportban közös elem.

 

Az est folyamán adták át a Művészeti vezetői nívódíjakat ezúttal Taba Csaba és Fehér Erika részére, akik házaspárként több együttest is vezettek már, amatőr csoportok berkeiből indulva dolgoztak profi táncegyüttesek mellett is, míg végül visszatértek az amatőr táncmozgalomba.


Neptancantologia-A-topolyai_cirkalom
A Cirkalom TáncegyüttesTopolyáról
Fotó: Vajdaság Ma


A két felvonásos, rendkívül gazdag program a magyar és határon túli területek tánckultúrájának széles tárházát vonultatta fel. Keveredtek a hagyományos, és a kifejezetten új hangvételűnek számító, a színházi előadások profiljába is beillő megfogalmazások. Ezek közül is kiemelkedett a gödöllői Kutas című produkció Urban verbunk című bemutatója, ahol a hagyományos zene helyett a színpadon fizikai valóságában megjelenített víz hangjait használták a tánc aláfestéseként.


A határon túli néptánccsoportok közül a televízióból már jól ismert vajdasági Cirkalom Táncegyüttes A forrás melynek vize táplál című produkcióját mutatta be, a táncos előadást szöveges lezárás kísérte, amely felhívta a figyelmet kultúránk megőrzésének szükségességére. A műsor színfoltját jelentette a Zalai Táncegyüttes Fisztező és más dolgok Szentiványból című produkciója, amely igazi vidám programelem volt az általában inkább hagyományosnak nevezhető bemutatók sorában.


Zalai_Tancegyuttes_Fisztezo_es_mas_dolgok
Zalai Táncegyüttes: Fisztező és más dolgok
Forrás: Facebook


Jól érzékelhető volt a műsor során az is, hogy a magyar néptáncokon az együtt élő etnikumok kölcsönhatása is megmutatkozik, az országunk közelében élő népek kultúrájának nyomai felfedezhetőek a lépésekben, a táncformációkban és valamennyire a zenében is. A néptáncosok országos, téli ünnepét, melyen több mint ötszáz táncos és népzenész lépett színpadra, a Hagyományok Házában esti tánctanítás és hajnalig tartó táncház kísérte, melynek során Kalotaszeg táncaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Rácz Anna

plakat003

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

nureyev-6
2019.03.20

Orosz balett – e szókapcsolat patinás „brand”, márkanév, mely mögött több mint kétszázhetven éves, páratlanul gazdag történelem ragyog, olyan nevekkel, mint Vaclav Nizsinszkij, Anna Pavlova vagy Rudolf Nurejev. A tánctörténet kulisszái mögé a Táncarchívum vezetője, Halász Tamás kalauzol el.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma