kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.03.09

A Martin György Néptáncszövetség pályázaton választja ki az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncos produkcióit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, akiket évente egy alkalommal, színházi produkció keretében mutat be. A rangos eseménynek idén március 2-án a Budapesti Operettszínház adott otthont.

zalai_tancegyuttes
Zalai Táncegyüttes
Forrás: Facebook

 

A Néptáncantológia a határon innen és túl működő táncegyüttesek színes műsorát vonultatja fel. Több fellépőt már ismerhetett a közönség a Magyar Televízió Fölszállott a páva! című műsorából. Amint azt dr. Diószegi László történész-koreográfus, a Néptáncszövetség elnöke, mint az est műsorvezetője elmondta, a program hűen tükrözi vissza a magyar néptánckincs-és mozgalom egységes egész jellegét.


A 60-as évek elején, a mojszejevi tánchagyományokkal szakító koreográfusok indították el Magyarországon azt az erőteljesen fejlődő néptáncmozgalmat, amely a mai napig töretlen, és ötvözi magában az újításokat az évszázados hagyományokkal. Minden együttest más tart össze, máshová helyeződnek a hangsúlyok, de a tánc szeretete, a gyökerek, hagyományok őrzésének szándéka és továbbadása minden résztvevő tánccsoportban közös elem.

 

Az est folyamán adták át a Művészeti vezetői nívódíjakat ezúttal Taba Csaba és Fehér Erika részére, akik házaspárként több együttest is vezettek már, amatőr csoportok berkeiből indulva dolgoztak profi táncegyüttesek mellett is, míg végül visszatértek az amatőr táncmozgalomba.


Neptancantologia-A-topolyai_cirkalom
A Cirkalom TáncegyüttesTopolyáról
Fotó: Vajdaság Ma


A két felvonásos, rendkívül gazdag program a magyar és határon túli területek tánckultúrájának széles tárházát vonultatta fel. Keveredtek a hagyományos, és a kifejezetten új hangvételűnek számító, a színházi előadások profiljába is beillő megfogalmazások. Ezek közül is kiemelkedett a gödöllői Kutas című produkció Urban verbunk című bemutatója, ahol a hagyományos zene helyett a színpadon fizikai valóságában megjelenített víz hangjait használták a tánc aláfestéseként.


A határon túli néptánccsoportok közül a televízióból már jól ismert vajdasági Cirkalom Táncegyüttes A forrás melynek vize táplál című produkcióját mutatta be, a táncos előadást szöveges lezárás kísérte, amely felhívta a figyelmet kultúránk megőrzésének szükségességére. A műsor színfoltját jelentette a Zalai Táncegyüttes Fisztező és más dolgok Szentiványból című produkciója, amely igazi vidám programelem volt az általában inkább hagyományosnak nevezhető bemutatók sorában.


Zalai_Tancegyuttes_Fisztezo_es_mas_dolgok
Zalai Táncegyüttes: Fisztező és más dolgok
Forrás: Facebook


Jól érzékelhető volt a műsor során az is, hogy a magyar néptáncokon az együtt élő etnikumok kölcsönhatása is megmutatkozik, az országunk közelében élő népek kultúrájának nyomai felfedezhetőek a lépésekben, a táncformációkban és valamennyire a zenében is. A néptáncosok országos, téli ünnepét, melyen több mint ötszáz táncos és népzenész lépett színpadra, a Hagyományok Házában esti tánctanítás és hajnalig tartó táncház kísérte, melynek során Kalotaszeg táncaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Rácz Anna

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma